U Zagrebu još četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, došlo je do proboja zaraze u dom za starije

Screenshot

Pročelnik gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jelić izvijestio je da su još četiri osobe u Zagrebu zaražene koronavirusom. Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ”Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar izvijestio je da je pozitivno troje korisnika privatnog doma za starije i nemoćne. Testirano je 30 korisnika i 10 djelatnika, a rezultati se očekuju.

Na presici su izvijestili da se bilježi blagi pad neuporabljivih objekata nakon potresa u Zagrebu. 10 tisuća tona građevinskog otpada i šute ukupno je uklonjeno sa zagrebačkih ulica.

Načelnik PU zagrebačke Marko Rašić rekao je da su u posljednja 24 sata zabilježili deset osoba koje su kršile mjeru samoizolacije. Na punktovima su zatekli 45 osoba bez propusnice.

U gradskim domovima stvari pod kontrolom

Gradonačelnik Milan Bandić rekao je da ulazimo u četvrti tjedan od potresa i osmi tjedan od korone i da smo u prijelomnoj situaciji. ”U domovima za starije kojima je osnivač Grad Zagreb još uvijek stvari držimo pod kontrolom”, rekao je. ”Naši su saveznici oni koji imaju strpljenja, solidarnosti i zajedništva”, poručio je Bandić.



Šostar je rekao da je Grad osigurao dovoljno sredstava za dezinfekciju, a Bandić je o svom pozivu ljudima da se vrate na posao u Holding objasnio da se svi moraju pridržavati svih mjera koje je propisao Nacionalni stožer.

”One koji su kupili pokaz, a nisu mogli koristiti javni prijevoz, ZET će obeštetiti”, obećao je gradonačelnik.

Grad šalje zaštitna sredstva u privatne domove

Bandić nije htio otkriti o kojem se domu za starije radi, a tvrdi da su epidemiolozi postupili kako su trebali postupiti. ”Žao mi je zbog toga što se dogodilo. Nemamo nikakvih ingerencija, ali imamo odgovornosti jer su to naši sugrađani”, rekao je i najavio da će podijeliti zaštitna sredstva i u privatne domove. Kaže da dosad nisu tražili zaštitna sredstva. ”Moralo se dogoditi to što se dogodilo da počnu prevenirati”, rekao je.

Na pitanje hoće li Grad Zagreb sufinancirati ugradnju kondenzacijskih bojlera, nakon što je to obećalo Ministarstvo graditeljstva, Bandić je rekao da su tu odluku Ministarstva čekali kao ozebli sunce. ”Dobre vijesti treba pozdraviti, pa i ako dolaze od Ministarstva”, istaknuo je gradonačelnik.

Novinar prigovorio načelniku policije

Novinar Domagoj Margetić pitao je načelnika policije hoće li kao moguće osumnjičenike za nedavni napad na njegov dom ispitati Pripuza i Bandića. ”Mislim da je to pitanje za institucije na koje ja nemam nadležnosti”, rekao je Milan Bandić. Načelnik Rašić rekao je da je kriminalistička istraga u tijeku. Margetić je prigovorio da policija loše odradila posao, da nisu uzeli otiske ni fekalije, kao i da su došli tek nakon što je, kako kaže, urlao po gradu.

Komentari