U tijeku je sjednica Vlade, Plenković komentirao aferu ‘Vjetroelektrane’

Goran Mehkek / CROPIX

Na današnjoj sjednici Vlade na dnevnom redu nalazi se Prijedlog odluke o davanju ovlasti ministru financija za potpisivanje Sporazuma o dobrovoljnom jamstvu između Republike Hrvatske i Europske komisije za privremenu potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji nakon izbijanja bolesti COVID-1.

Vlada će donijeti i odluku o financiranju obveznih udžbenika za učenike srednjih škola slabijeg imovinskog statusa za školsku godinu 2020./2021. sredstvima iz proračuna, kao i odluku o financiranju drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola.

Donijet će i rješenje o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe udruzi Klub roditelja nedonoščadi “Palčići”, u visini plaćenog poreza na dodanu vrijednost za nabavu uređaja u sklopu akcije “Palčići za Hrvatsku” u svrhu opremanja 30 rodilišta širom Hrvatske opremom koja se koristi u liječenju i skrbi o prijevremeno rođenoj djeci i novorođenčad.



Premijer Andrej Plenković komentirao je aferu “Vjetroelektrane” te je rekao da je Vlada privržena borbi protiv korupcije.

“Nema dileme da podržavamo borbu protiv korupcije”, kaže. “Razriješili smo dužnosnice, jasni smo bili, za nas je ovo neprihvatljivo… “, navodi premijer Plenković.

“Ne želimo biti involvirani u pojedinačne akte koji narušavaju ugled vlade”, jasan je Plenković.

Plenković također dodaje da nadležna tijela moraju otkriti kako su pukle mjere nadzora. “Ovo govorim bez primisli o pritisku na tijela. No, važno je da se utvrdi tko je za to odgovoran”, rekao je.

“Mi smo danas na Vladi u situaciji koja se odnosi o sporazumu Europske komisije i Hrvatske vezane uz mjere koje će komentirati ministar Marić. Mjere potpore u travnju primilo je 97.000 poduzetnika. 3.8 milijardi je do sada isplaćeno”, rekao je Plenković.

Obraćanje ministra zdravstva Vilija Beroša.

“U svijetu je više od 6.4 milijuna ljudi, oporavljeno je više od 3 milijuna”, rekao je Beroš.

“48 aktivnih slučaja nalazi se u Hrvatskoj”, navodi. “Nastavljamo sa odličnim rezultatom, bilježimo brojke koje ulijevaju sigurnost. Vlada pod vodstvom Plenkovića dočekala je epidemiju spremna”, govori Beroš.

“Pratimo razvoj situacije u svijetu, ne žurimo s odlukama o ukidanju epidemije”, rekao je. “Pozivam građane da ostanemo odgovorni”, naglasio je.

Potpredsjednik Davor Božinović rekao je da je nastavljen povoljan razvoj epidemiološke situacije te da Stožer u proteklih tjedan dana nije donosio nove odluke. Rekao je da se uspješno koristi aplikacija za ulazak turista u Hrvatsku te je zahvalio SAD-u na primljenim donacijama.

 

 

 

 

 

Komentari