U splitskoj bolnici otkazuju se operacije zbog nestašice krvi: Pozivaju se svi da daruju krv

Ilustracija

Iz splitske bolnice stiže apel. Zbog nestašice krvi svih krvnih grupa, prisiljeni su i otkazivati operacije.

Pa iz Zavoda za transfuzijsku medicinu pozivaju sve zdrave osobe od 18 do 65 godina da daruju krv, o čemu više.

Umjesto da sudjeluje na operaciji, medicinska sestra stigla je darovati krv. Odgađanje zahvata najteže je za pacijente i zato je odlučila dati svoj doprinos.

“Danas nema operacije, otpala je operacija upravo zbog toga jer nema krvi. Pa sam iskoristila trenutak da dođem i darujem krv”, rekla je Klaudija Fuštar, djelatnica KBC-a Split.



Krvnih doza nema dovoljno, a potrebne su sve grupe.

“Nama bi bilo za jedan dobar siguran rad dnevno ulaz od 80 doza jer mi ipak pokrivamo dvije lokacije Firule i Križine, a da ne kažem da se liječe tri županije ovdje. Stalno imao akutnih i kroničnih bolesnika, imamo i operacija neka je ljeto”, izjavila je Hanija Jadrić-Dadić, zamjenica voditeljice Zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Split.

Neki su tu prvi puta, neki su već iskusni darivatelji krvi, ali svi spremno čekaju da prođu potrebni provjere koje su pojačane zbog koronavirusa.

“Provjera temparture, ne može se odmah ući, treba se poštovati razmak, poštuju se mjere”, poručio je Joško Klišmanić iz Splita.

“Inače apeliram na sve da dođu dati krv. Zbog humanosti, ljudskosti, fali krvi, treba darovati krv”, kazao je Hrvoje Milinović iz Splita.

“Pokušavam od svoje 18. godine, ali ovo će biti prvi put da ću uspjeti dati krv. Uvijek sam htjela, doma su svi davali”, rekla je Nela Maričević iz Splita.

Akcija će potrajati do kraja tjedna, a iz zavoda pozivaju sve koji su zdravi da dođu i daruju kapljice koje nekome znače život, pišu Vijesti.hr.

Komentari