U SDP-u se pojavilo novo ime za utrku za gradonačelnika Zagreba

Zagrebački SDP započeo je pripreme za lokalne izbore, ali su još jako daleko od odluke koga će kandidirati (ili podržati) za gradonačelnika(cu) Zagreba. Predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a Gordan Maras i dalje smatra da bi on trebao biti kandidat, no u vodstvu stranke se propituju druga rješenja.

Tako se među poželjnim imenima za SDP-ova kandidata pojavilo ime Joška Klisovića, bivšeg zamjenika ministrice vanjskih poslova i SDP-ova saborskog zastupnika. S Klisovićem o tome nije razgovarao predsjednik SDP-a Peđa Grbin, kao ni Maras. Grbin je na stavu da lokalnim organizacijama neće nametati kandidate ni koalicije, no neki njegovi suradnici smatraju da bi Klisovićevo ime trebalo biti obuhvaćeno istraživanjem o rejtingu potencijalnih kandidata za gradonačelnika Zagreba.

– Joško je super, sposoban, drag, stručan, a Zagreb bi sigurno profitirao da on postane gradonačelnik. Međutim, Joško nema karizmu i pitanje je bi li birači prepoznali njegove kvalitete – kaže osoba iz vrha SDP-a koja smatra kako Maras nije najbolje rješenje, ali nije sigurna da je to Klisović.

Preferencijalni glasovi

Upitno je i koliko je sam Klisović zainteresiran za lokalnu politiku. Iz njemu bliskog kruga dobili smo potvrdu kako su mu se neke stranačke kolege obraćale s idejom da bude kandidat za gradonačelnika Zagreba, ali da se on ne bi olako upustio u tu priču. Najprije bi tražio da se testira njegov rejting kod birača jer je svjestan da nikada u Zagrebu nije briljirao s preferencijalnim glasovima, potom ozbiljan rad u podijeljenoj zagrebačkoj organizaciji, te dobru kampanju za koju je upitno može li je SDP financijski priuštiti.



Osim toga, kako nije ušao u Sabor (Davor Bernardić ga je u zadnji čas stavio na listu u III. izbornoj jedinici gdje nikad nije djelovao), Klisović razmišlja i o povratku u diplomaciju. Spominje se mogućnost veleposlaničkog mjesta u Ženevi, a možda i London koji bi se trebao otvoriti iduće godine. Problem je, međutim, što su predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković trenutno na “ratnoj nozi”, ne razgovaraju ni o čemu, pa tako ni o veleposlanicima.

Konkretne pripreme za lokalne izbore za sada su svedene na razgovore s drugim opozicijskim strankama. U Zagrebu za SDP te razgovore vode Maras kao predsjednik organizacije, te Matej Mišić i Ivan Gačan. SDP-ova delegacija je razgovarala s predstavnicima platforme Možemo!, a ovaj tjedan se ponovo sastaju.

– Nitko nije bio ultimativan, što je dobro – kaže nam sugovornik iz SDP-a sugerirajući kako u ovoj fazi ni Maras, ali ni čelnik Možemo Tomislav Tomašević ne inzistiraju da budu kandidati za gradonačelnika.

– Svi su se složili da žele promjenu u Zagrebu. U tome je cijela oporba iskrena. Ali tek treba vidjeti na koji način. Prvi je korak odlučiti hoćemo li svi zajedno na izbore, ili ćemo ići u dva bloka. Pitanje kandidata je tek na kraju, ali se mora respektirati rejting stranaka – kaže sugovornik iz zagrebačkog SDP-a.

U platformi Možemo! o ovoj temi trebaju razgovarati među sobom jer se Radnička fronta već javila s informacijom kako u tome ne žele sudjelovati. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin dao je svim lokalnim organizacijama rok do sredine prosinca da definiraju kako će izaći na lokalne izbore i tko će biti kandidati za gradonačelnike, načelnike, župane i njihove zamjene.

Zamjena za Obersnela

Od četiri velika grada, za sada je to učinila Rijeka u kojoj je gradska organizacija u četvrtak odlučila da njihov kandidat za gradonačelnika bude sadašnji zamjenik Vojka Obersnela, Marko Filipović, a zamjenica Sandra Krpan. Riječki SDP-ovac Vojko Braut također je bio predložen za gradonačelničkog kandidata i imao je samo jedan glas podrške manje od Filipovića.

U Splitu takva odluka još nije donesena, no izvjesno je da SDP kandidira predsjednika gradske organizacije Gorana Kotura. On već dulje priprema SDP-ovu organizaciju za ove izbore, a glavni mu je cilj izaći na izbore s dobrim programom i kompetentnim ljudima. Splitski SDP je načisto da neće ponavljati Baldasarove greške i u slučaju da ne mogu formirati vlast s lijevim strankama i strankama centra išli bi prije na ponovne izbore, nego na neprincipijelne koalicije.

U Osijeku je situacija neizvjesna. Zamjenik gradonačelnika Boris Piložota ne kotira previše dobro, pa lokalna organizacija traži neovisnog kandidata koji bi imao podršku SDP-a i drugih njima bliskih stranaka. Taj su posao, kako doznajemo, povjerili svojoj europarlamentarki Biljani Borzan, piše Jutarnji list.

Komentari