U Rogotinu preminuo muškarac, hitna tvrdi da nisu znali da je hitan slučaj. Što se dogodilo?

Foto: Jasmin Brajlovic/ CROPIX

Uzrok smrti muškarca koji je u noći sa subote na nedjelju umro u Rogotinu kod Ploča nije zaraza koronavirusom, kako je pretpostavljao dio lokalne javnosti, već najvjerojatnije udarac glavom o asfalt, poručili su u ponedjeljak iz dubrovačko-neretvanske policije.

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekao je na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite kako je u nedjelju u 00.26 sati policija zaprimila dojavu osobe iz Rogotina kako mu je susjed pokucao na vrata i rekao da mu je loše.

Dojava je, tvrdi, odmah preusmjerena u Ploče nakon pet minuta prenesena policijskoj ophodnji udaljenoj nekoliko kilometara od mjesta događaja, a koja je nakon nekoliko minuta došla na tu lokaciju i utvrdila da muškarac ne daje znakove života.

Ne stoje navodi da satima nitko nije prišao umrlom

U 01.20 sati stigao je mrtvozornik pa stoga, naglasio je Pavličević, ne stoje navodi dijela lokalnih medija da satima nitko nije prišao umrlom.



Utvrđena je smrt nasilnim putem, ali nije riječ o ničemu sumnjivom, nego je zbog mraka ili opće slabosti umrli udario glavom o asfaltnu površinu, što je najvjerojatnije i uzrok smrti.

“Koliko znam, nije rađena ni medicinska obdukcija, a tijelo je predano rodbini“, rekao je Pavličević.

Napomenuo je da je umrli bolovao od više kroničnih bolesti i živio sam, a nije imao prethodne simptome koronavirusa, što nije slučaj ni u njegovoj obitelji.

Ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Luka Lulić istaknuo je da je poziv hitnoj službi u nedjelju 29 minuta nakon ponoći uputio policajac iz Policijske postaje Ploče, kojeg je nazvao susjed umrloga.

Susjed nažalost, dodao je Lulić, nije odmah zvao 194 ili 112, već policiju, a policajac je liječniku na privatni mobitel dojavio da ima pacijenta sa sumnjom na koronavirus, ali ni u jednom trenutku nije istaknuo kako je riječ o hitnom stanju.

Da mu je rečeno da je pacijent u hitnom stanju liječnik bi intervenirao

Da je rečeno da je pacijent u hitnom stanju, istaknuo je, liječnik bi zasigurno izašao na intervenciju, a ovako je policajcu dao broj Covid ambulante u Pločama.

“Nakon 19 minuta policijski službenik ga je nazvao i priopćio mu da je pacijent preminuo. Isto je u 00.41 priopćeno iz Županijskog centra 112. Dakle, nisu točni navodi da je liječnik odbio izaći na intervenciju, niti da se pravdao da ne može intervenirati zbog nedostatka opreme“, rekao je Lulić.

Izvijestio je kako je pokrenut izvanredni stručni nadzor u službi, kako bi se dodatno razjasnile sve okolnosti. Ustvrdio je da pandemija koronavirusa nije utjecala na način rada hitne službe, a ako je pacijent pod sumnjom na koronavirus, djelatnici koriste zaštitnu oprem, koja je dostatna za iduća tri mjeseca.

“Broj intervencija u posljednjih 40 dana je gotovo isti lanjskom. Izlazimo na sva hitna stanja i ništa ne mijenja sumnja na koronavirus. U dolini Neretve imamo i pojačan broj vozila, pa ne stoji tvrdnja da ne izlazimo na intervencije zbog nedostatka vozila“, objasnio je Lulić.

Komentari