U nedjelju se miniranjem ruše ogromni dimnjaci ciglane Černomerec, spustite rolete i otvorite prozore

Goran Stanzl/PIXSELL

Zbog oštećenja nosive konstrukcije dimnjaka Ciglane Črnomerec, nastalih tijekom snažnog potresa koji je udario 29.12.2020., oba će se dimnjaka kontrolirano rušiti u nedjelju 21. veljače u 12 sati, priopćila je tvrtka Ciglane nekretnine d.o.o.

Naime, zbog velikih oštećenja dimnjaci su opasni po živote ljudi i po imovinu, te moraju biti uklonjeni, navode iz tvrtke.

Dimnjaci se nalaze u napuštenom industrijskom kompleksu adresi Ilica – Ciglanska ulica 7, i to na istočnom i zapadnom dijelu glavne zgrade s pećima za ciglu. Visina zapadnog dimnjaka je 49,8 metara, dok je visina istočnog dimnjaka 62,2 m.

Uslijed potresa 22. ožujka i 29. prosinca 2020. dimnjaci su oštećeni. Zbog oštećenja narušena im je stabilnost te predstavljaju opasnost od djelomičnog ili cjelovitog rušenja, zbog čega će se 21. veljače 2021. izvesti kontrolirano rušenje, navodi se iz tvrtke.


Odabrana metoda rušenja miniranjem je rotacijom oba dimnjaka u smjeru SZ. Smjer je odabran s obzirom na okolinu i mogućnost pada u slobodan prostor te zaštite objekata koji su u funkciji uz najmanje oštećenje objekata ciglane.

Projektantom je imenovan Nikola Miletić, ovlašteni inženjer građevinarstva, a investitor projekta je tvrtka Ciglane nekretnine d.o.o.

U priopćenju su također objavljene i detaljne upute za građane koji žive u blizini stare ciglane.

– Ovim putem molimo sugrađane koji žive u neposrednoj blizini da do 11:45 sati otvore prozore i spuste rolete te ih drže otvorenima do oglašavanja kraja detonacija zvučnim signalom kako ne bi došlo do pucanje stakala uslijed stvaranja podtlaka prilikom miniranja. Nadalje, molimo ih da ne stoje kraj otvorenih prozora i gledaju rušenje dimnjaka, stoji na početku.

– Za promet će se zatvoriti i sve sporedne ulice na navedenom dijelu Ilice. Prilikom uklanjanja dimnjaka bit će zabranjeno kretanje pješaka u neposrednoj blizini zone ugroze, piše u priopćenju.

Obilazni pravci za vrijeme navedenih radova bit će:

– Ilica – Oranice – Zagrebačka cesta – Prilaz baruna Filipovića

– Ilica – Selska cesta – Zagorska – Tomislavova – Zagrebačka cesta – Oranice – Ilica.

Za vrijeme navedenih radova promet će se odvijati prema privremeno postavljenoj regulaciji. Privremenu regulaciju prometa dodatno će regulirati djelatnici II. policijske postaje Zagreb (Črnomerec-Susedgrad) te djelatnici prometnog redarstva.

– Posebno napominjemo da su poduzete sve mjere sigurnosti te nema mjesta strahu od neželjenih posljedica za ljude i imovinu, navodi se u priopćenju.

Sve faze miniranja bit će oglašene zvučnim signalom:

prvi signal – jedanput dugo – kad su minske bušotine napunjene i začepljene, sve osobe koje nisu uključene u radove na miniranju moraju se udaljiti iz područja miniranja i otići u zaklon,

drugi signal – dva puta dugo – mine su pripremljene za paljenje,

treći signal – tri puta dugo – koji se daje najmanje jednu minutu poslije drugog signala, a objavljuje početak paljenja mina,

četvrti signal – jedanput kratko – objavljuje završetak miniranja i daje se nakon što palitelj mina provjeri da na radilištu nema nikakvih opasnosti.

– Prilikom miniranja doći će do zvučnog efekta. S obzirom na sve navedene mjere i moguće prometne poteškoće, sugrađane molimo za razumijevanje i unaprijed zahvaljujemo na pridržavanju propisanih mjera, zaključuje se u priopćenju, prenosi Jutarnji list.

Komentari