U Istri tri nove osobe pozitivne na koronavirus, zarazile se u Srbiji i BiH

Tom Dubravec / CROPIX

Za tri nove osobe potvrđena je zaraza koronavirusom u Istarskoj županiji, nakon analize uzoraka briseva od nedjelje navečer, a svi su zarazu ‘donijeli’ iz Srbije i BiH , priopćio je u utorak ujutro županijski Stožer civilne zaštite.

U jednom slučaju radi se o stranom državljaninu, odnosno turistu iz Srbije koji je kontakt s na covid-19 pozitivnom osobom ostvario u Beogradu, da bi potom boravio na sjevero-zapadnom području Istre.

“Sukladno protokolu, turist se nalazi u privatnom smještaju, a posredstvom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i IHR sustava, dogovara se povratak u matičnu zemlju”, poručio je načelnik Stožera Dino Kozlevac.

Preostale dvije osobe su iz Pule, a zarazile su se tijekom boravka u BiH, na području Živinica, te su hospitalizirane u pulskoj Općoj bolnici.



Trenutno su u toj bolnici smještene četiri osobe pozitivne na koronavirus, a nakon što su još prije tjedan dana hospitalizirane dvije osobe koje su boravile u BiH, na području Sanskog mosta.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović još je jednom apelirao na građane da bez prijeke potrebe ne putuju u države i područja s pogoršanom epidemiološkom situacijom.

Od njih je zatražio i da se pridržavaju protuepidemijskih mjera kako bi sačuvali svoje zdravlje te prilikom povratka ne bi bili mogući izvor zaraze u mjestima svoga stanovanja i rada.

Komentari