U Hrvatsku je stiglo cjepivo AstraZenece: Od ponedjeljka kreće distribucija diljem zemlje

Ilustracija Foto: Profimedia

U Hrvatsku je u subotu stiglo prvih 16.800 doza cjepiva AstraZenece koje će od ponedjeljka biti distribuirane diljem Hrvatske za cijepljenje građana, izvijestio je glasnogovornik Vlade RH Marko Milić putem twittera.

Milić je uz poruke ‘Misli na druge’ i ‘Cijepi se’ izvijestio i da do kraja mjeseca očekujemo isporuku 150 tisuća doza cjepiva tog proizvođača.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u petak je rekao kako cijepljenje počinje idući tjedan i nema razloga donositi preporuku da to cjepivo nije djelotvorno za starije od 65.

“Važno je reći, s obzirom na kontroverze, da je Europska agencija za lijekove registrirala to cjepivo u osoba starijih od 18 godina, dakle sve dobne skupine starije od 18. U kliničkim studijama djelotvornost cjepiva je 60 posto u sprečavanju bolesti”, dodao je.



Istaknuo je da niti jedan ispitanik, koji je primio cjepivo, nije imao težak oblik bolesti i nije hospitaliziran, što znači da je cjepivo gotovo 100 posto učinkovito na teže oblike bolesti.

Komentari