U Hrvatskoj potvrđeno 64 novooboljelih, ukupno je 1 407 zaraženih. Još jedan bolesnik preminuo

Darko Tomas / POOL / CROPIX

U 14 sati na redovitoj konferenciji za javnost i medije Nacionalni stožer civilne zaštite objavit će najnovije informacije o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

“U protekloa 24 sata imamo detektirano 64 novih bolesnika što daje ukupni broj 1 407. Preminuo je bolesnik u KB Dubrava starije životne dobi s opsežnim komorbiditetom. Preminulih je 20, oporavljenih 219. Na respiratoru su 34 osobe, u bolnicama 326, kod kuće 842”, potvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodao je i da nema nikakvih dokaza da su djelatnici Doma za starije i nemoćne u Splitu kontaktirali epidemiologe koji nisu na vrijeme reagirali.

Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj su dosad potvrđene ukupno 1 407 oboljele osobe, a 219 osoba se oporavilo. Preminulo je 20 osoba.



Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Vesna Bedeković istaknula je kako je preporuka o zabrani posjeta u domovima za starije i nemoćne donesena još u veljači što potvrđuje da su na vrijeme počeli reagirati kako bi se koronavirus suzbio u domovima.

“Korisnici domova mogu izlaziti samo u nužnim i opravdanim okolnostima: na primjer, to su dijalize, terapije onkološkim bolesnicima. Svim korisnicima omogućen kontakt s obiteljima, telefonom, videolinkom”, dodala je Bedeković.

“Ova borba traje mjesec i pol dana. Očuvali smo integitet domova za starije i zdravstvenog sustava i odolijevali smo puno duže nego druge države. Iz dana u dan odgovaramo na nove probleme”, poručio je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je u četvrtak da se prema jutrošnjim podacima većina tržnica pridržava epidemioloških mjera, ali da se ponegdje to ne radi zbog čega je na takvim mjestima moguća obustava rada.

“Imam informacije da se na većini mjesta poštuju mjere koje su propisane, a imam još neke podatke da se to negdje ne radi”, rekao je Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je pozvao građane da za vrijeme predstojećih uskrsnih blagdana ostanu doma te im poručio da je ključ uspjeha u borbi s pandemijom koronavirusa u njihovim rukama.

“Ključ uspjeha je u našim rukama. Ovih blagdana važnije je nego ikada ostati doma. Za zdraviju budućnost moramo djelovati sada i odlučno”, rekao je ministar na sjednici Vlade predstavljajući aktivnosti poduzete na suzbijanju epidemije u posljednjih tjedan dana.

IZVJEŠTAJI IZ ŽUPANIJSKIH STOŽERA U Zagorju je 81-godišnjakinja prva izliječena od koronavirusa; U Zadarskoj županiji ukupno 61 zaražena osoba

Komentari