U HRVATSKOJ POTVRĐEN I JUŽNOAFRIČKI SOJ KORONE Epidemiologinja: Cjepiva imaju slabiju učinkovitost na nove varijante

Ilustracija Foto: Pixabay

U Hrvatskoj su zabilježena dva slučaja zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa.

To je potvrdila specijalistica epidemiologije i zdravstvene ekologije te voditeljica Odjela za respiratorne bolesti u HZJZ-u Goranka Petrović rekavši kako su u petak dobili rezultate sekvencioniranja onih uzoraka koje su poslali u Europski centar za kontrolu bolesti.

“Od 300 uzoraka čiji su rezultati pristigli, 60 je bilo pozitivno na britanski soj što je 20% pozitivnih uzoraka. To je prilično veliki postotak. Također je potvrđena i južnoafrička varijanta u dvije osobe koje su se vratile iz Afrika iz Zanzibara”, objasnila je za N1.

Dodaje kako se prema postojećim podacima britanska varijanta brže širi, i do 50 posto.



“Kod te varijante nije potvrđeno da u toj mjeri izbjegava imunološki odgovor što je pak slučaj kod južnoafričke varijante. Naime, kod južnoafričke varijante uočeno je da postoje neke mutacije koje povećavaju vjerojatnost da izbjegnu imunološki odgovor, bilo da se učinkovitost smanji parcijalno ili značajnije na cijepljenje ili da osobe koje su jednom preboljele koronu sad zapravo mogu biti podložne reinfekciji”, istaknula je.

Dalje navodi da i proizvođači cjepiva prate pojavu novih varijanti jer su istraživanja pokazala Pfizerovo i Modernino cjepivo, a pogotovo AstraZenecino imaju slabiju učinkovitost na južnoafričku varijantu.

“Oni razmišljaju u kojem smjeru modificirati svoja cjepiva. Za pretpostaviti je da bi to trebao biti relativno lagan način prilagodbe, ali to zahtijeva i promjenu u proizvodnji”.

Navela da se još uvijek ne zna hoće li trebati ponovno cijepiti osobe protiv covida-19. Istaknula je da je cilj sada procijepiti što veći broj osoba, osobito s pojavom novih varijanti.

Dodala je da nove varijante izazivaju zabrinutost jer se lakše i brže šire pa mogu povećati broj hospitalizacija i smrtnih ishoda, opteretiti zdravstveni sustav. “Postoje i neke naznake da bi britanski soj mogao izazivati nešto teže kliničke slike, ali to još nije potvrđeno”.

Komentari