Počelo je cijepljenje: Prvu dozu primila je štićenica doma za starije

Screenshot/RTL

U Hrvatskoj je u nedjelju počelo cijepljenje protiv covida-19, a prva osoba koja je primila cjepivo je 81-godišnja Branka Aničić, štićenica Doma za starije osobe na zagrebačkoj Trešnjevki.

Nakon cijepljenja gospođa Aničić rekla je kako je sretna što se prva cijepila, što je cjepivo brzo stiglo kako bi svi mogli krenuti u normalniji život.

“Presretni smo što je naš dom izabran i da sa prva, da konačno krenemo u neki normalniji život. Cjepivo je brzo došlo, brže nego što smo se nadali. Sad to trebamo svi prihvatiti, radi prijatelja, obitelji, nas samih”, kazala je Branka Aničić.

Rekla je kako cijepljenje nije ni osjetila te pozvala sve da se cijepe protiv koronavirusa kako bi se ponovno mogli družiti s prijateljima i obitelji.



Liječnik koji skrbi o štićenicima doma, i koji je obavio prvo cijepljenje Miro Hanžovečki rekao je kako će danas u domu biti cijepljeno 20 korisnika, a u idućih nekoliko dana ukupno 110 štićenika.

“Ponosan sam što smo omogućili da oni kojima je najpotrebnije dobiju cjepivo u pravom trenutku. Sretni smo što nam je to sredstvo na raspolaganju”, kazao je Hanžovački.

Cijepljenju su prisustvovali predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, ravnatelj Hrvatskog za javno zdravstvo Krunoslav Capak te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

U Hrvatsku je u subotu stiglo prvih 9750 doza cjepiva protiv koronavirusa tvrtke Pfizer-BioNTech, koje će tijekom nedjelje biti raspodijeljeni županijskim zavodima za javno zdravstvo.

Prvi će se cijepiti korisnici domova za starije, zdravstveni radnici koje radi s covid bolesnicima te djelatnici hitne medicinske službe. Cjepivo će biti besplatno i građani će se cijepiti na dobrovoljnoj osnovi.

Nakon cijepljenja korisnika Doma za starije na Trešnjevci premijer Plenković će zajedno s ministrom zdravstva Vilijem Berošem i ravnateljicom Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Alemkom Markotić obići tu ustanovu gdje će se cijepiti zdravstveni djelatnici. Isto će se dogoditi i u Kliničkoj bolnici Dubrava a cijepljenju će prisustvovati ministar Beroš.

Zasad simbolična količina cjepiva dostavljana je svim zemljama članicama EU čime počinju Europski dani cijepljenja 27., 28. i 29. prosinca.

U Hrvatsku će od sada svakoga tjedna stizati nove količine cjepiva.

Hrvatska je dosad osigurala ukupno 5.905.000 doza cjepiva protiv covida-19 a cilj je da se cijepi minimalno 70 posto građana.

Milijun doza naručeno je od Pfizera i BioNTecha, 2, 7 milijuna od AstraZenece, 900.000 doza od Johnson&Johnsona, milijun doza od Moderne te 300.000 tisuća doza cjepiva CureVac.

Vlada je donijela Plan cijepljenja prema kojem će se cijepljenje odvijati istodobno u svim županijama. Do kraja ožujka u Hrvatsku bi trebalo stići 270.000 doza cjepiva.

Iz HZJZ-a su pozvali građane da cijepe u skladu sa sloganom kampanje za cijepljenje “Misli na druge – cijepi se”.

Komentari