U Hrvatskoj je milijun ljudi u riziku od teškog oblika covida. Evo koje su osobe prioritet u cijepljenju

Ilustracija Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

U Hrvatskoj je više od polovine stanovništva u riziku od razvoja teškog oblika bolesti covid-19. Više od milijun osoba ima visoki rizik za teški oblik te bolesti, a više od milijun i pol spada u skupinu rizičnih, piše u četvrtak Večernji list.

Ti podaci, navodi dnevnik, stoje u Planu uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv covid-19, koji je već pripremljen i koji, između ostalog, navodi i prioritete u cijepljenju čim cjepivo bude dostupno.

Plan obuhvaća više dijelova: jedan se tiče općenito cijepljenja, potom prioritizaciju obuhvata pojedinih skupina stanovništva, etičke aspekte prioritizacije i privremeni poredak prioriteta za obuhvat cijepljenjem.

Zasad se još govori o privremenom poretku jer se mora utvrditi koje će točno količine cjepiva doći i u kojim vremenskim razmacima. Trenutačno su prioritetne skupine zadane ili određene tako da prvo obuhvate zdravstvene djelatnike, korisnike domova za starije i nemoćne i djelatnike tih domova, kao i drugih ustanova za socijalnu skrb.



Potom se ide na osobe starije od 80 godina, onda na one u dobnim skupinama od 75 do 79 godina, od 70 do 74, od 65 do 69, a potom odrasle osobe mlađe od 60 godina s visokim ili umjerenim rizikom te ostali. U ostale, primjerice, spadaju i zaposlenici odgojno-obrazovnih ustanova ili sveučilišta.

Plan posebno definira vulnerabilne skupine, odnosno one osobe koje imaju visoki rizik za razvoj teškog oblika bolesti, komplikacija i smrtnog ishoda. Riječ je o posebnoj skupini tako da se osvijesti njihovo postojanje i provede konačna prioritizacija, donosi Večernji list.

Komentari