U Hrvatskoj danas 52 nova slučaja zaraze koronavirusom, 89 pacijenata na bolničkom liječenju

Foto: Josip Regovic / POOL / PIXSELL

U protekla 24 sata zabilježena su 52 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 930. Među njima je 89 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 5 pacijenata.

U protekla 24 sata zabilježena su 52 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 930.  Među njima je 89 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 5 pacijenata.

Nema preminulih.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 3272 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 113 preminulo, a 2229 se oporavilo.



U samoizolaciji je trenutno 4709 osoba.

Do danas je ukupno testirano 86 860 osoba, od toga 866 u posljednja 24 sata.

U Rijeci zaražena dva djelatnika bolnice 

U bolnici u Rijeci zaražene su dvije djelatnice, potvrdili su za Index iz KBC Rijeka. Dva djelatnika su za sada bez simptoma te nisu na liječenju.

“Radi se o djelatnicama operacionih sala, liječnici i pomoćnoj radnici”, stoji u odgovoru KBC-a Rijeka Indexu. Dodali su da je trenutno u tijeku široko testiranje svih kontakata te da za sada nema drugih pozitivnih zaposlenika bolnice.

Osim dvoje zaposlenika, na Klinici za infektivne bolesti ove bolnice od ranije se na liječenju nalazi jedna muška osoba.

Sisačko-moslavačka županija

Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji dvije su osobe novooboljele od koronavirusa. Obje osobe su s područja grada Kutine. Poznat je izvor zaraze kod svih osoba te su svi kontakti stavljeni pod zdravstveni nadzor tipa samoizolacije.

Splitsko-dalmatinska županija

Na području Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 166 obrađenih testova danas je 14 novooboljelih osoba pozitivnih na COVID infekciju. 10 osoba je iz Splita, a po jedna osoba iz Dugopolja, Podstrane, Trogira i Makarske.

Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba 12 ih se dovodi u vezu sa svadbenim okupljanjem od prije nekoliko dana, dok se dvije osobe ne dovode u vezu sa spomenutim događajem.

“Osoba s vjenčanja imala je svoje obiteljsko druženje i sve smo te ljude stavili u samoizolaciju. Sve se to dogodilo prošli tjedan”, kazala je šefica splitskog NZJZ-a Jasna Ninčević i dodala da se očekuje još oboljelih. Vjenčanje je održano prije dva tjedna, u subotu, a obiteljsko okupljanje u prošlu subotu.

Kako se doznaje, pozitivne osobe nemaju izražene simptome. Ukoliko se širenje zaraze ne zaustavi, epidemiolozi najavljuju daljnje odluke kojim će to biti postignuto.

Svi novooboljeli epidemiološki su obrađeni, a njihovi se kontakti obrađuju. 160 osoba nalazi se u samoizolaciji. Nijedna COVID pozitivna osoba ne nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split.

Šibensko-kninska županija

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije još je jedna osoba pozitivna na COVID-19. Riječ je o mladoj muškoj osobi iz Vodica koja je kontakt poznate oboljele osobe i nalazi se na Odjelu infektologije OB Šibensko-kninske županije.

U ovom trenutku 17 je aktivnih slučajeva oboljenja na području županije, od kojih je 9 u Kninu, 3 na području Vodica, 3 u Šibeniku i po jedna osoba u Tisnome i Drnišu.

Do ovog trenutka pod zdravstvenim nadzorom i mjerama samoizolacije nalazi se 118 osoba, od kojih je 98 kontakt s COVID-19 pozitivnom osobom. U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske nije zaprimljena niti jedna dojava o kršenju mjere samoizolacije, pa tako niti kršenja te mjere. Od jučer je testirano 109 osoba.

Unatoč porastu broja oboljelih, epidemiološka situacija je pod kontrolom. I dalje apeliramo na građane da se odgovorno pridržavaju svih epidemioloških preporuka jer jedino odgovornim ponašanjem možemo spriječiti širenje virusa, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Osječko-baranjska županija

Na području Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata obrađeno je ukupno 104 uzorka, od kojih su četiri bila pozitivna na koronavirus (2 Đakovo, 1 Čepin, 1 Osijek). Svi novooboljeli su kontakti već evidentiranih pozitivnih osoba, a ukupan broj aktivno pozitivnih osoba trenutno je 251.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek ukupno je hospitalizirana 21 osoba, dvije manje nego dan ranije, s tim da je jedna osoba i dalje na respiratoru.

Samoizolacija je u zadnja 24 sata određena za četiri kontakta novooboljelih, a pod tom mjerom na području županije trenutno je ukupno 834 osoba.

Policija nije zaprimila dojave građana o kršenju samoizolacije, a prilikom 68 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.

Krapinsko-zagorska

Na području Krapinsko-zagorske županije zabilježna je jedna novozaražena osoba  koronavirusom, a dolazi s područja općine Zagorska Sela, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Trenutno je na području županije aktivno pet slučajeva zaraze.

Iz županijskog Stožera CZ ističu da je u protekla 24 sata testirano 39 osoba, od kojih je 37 negativno, jedna je pozitivna, a za jednu se čekaju rezultati.

Dosad je u Krapinsko-zagorskoj županiji ukupno testirano 3229 osoba.

Grad Zagreb

Pročelnik za zdravstvo Vjekoslav Jeleč kazao je da je u Gradu Zagrebu potvrđeno 13 novih pozitivnih bolesnika. 219 korisnika posjetilo je domove zdravlja, na testiranje je upućeno 76 osoba.

Od novih pozitivnih na koronavirus je jedna osoba pristigla iz Švicarske, sedam je kontakata od ranije pozitivnih, a za ostale je negativna epidemiološka anamneza što govori o lokalnoj transmisiji.

Primorsko-goranska županija

Primorsko-goranska županija danas broji 7 novozaraženih od kojih je jedna liječnica iz KBC-a Rijeka, koja se pridržavala svih epidemioloških mjera na radnome mjestu. Tri osobe povezane su s jednom maturalnom zabavom. Trenutno je u ovoj županiji je 31 zaražena osoba i 74 izliječenih, potvrdjeno je iz županijskog stožera.

Brodsko-posavska županija

U Brodsko-posavskoj županiji je pet novih slučajeva. Četiri pozitivne osobe su kontakti osoba koje su bile na jednoj svadbi izvan područja Brodsko-posavske županije na kojemu je već ranije potvrđeno više zaraženih osoba iz više hrvatskih županija.

Jedna pozitivna osoba povezana je sa javnim okupljanjem (Čobanijada) koje je održano u naselju Podcrkavlje 27. lipnja. S obzirom da je već nekoliko pozitivnih osoba povezano s navedenim događanjem na kojemu je bilo puno sudionika, mole se sve osobe koje su bile na tom događanju da se, ukoliko imaju određene respiratorne simptome, da se jave svojim liječnicima obiteljske medicine s kojima će se dogovoriti o daljnjoj proceduri.

Krapinsko-zagorska županija

Na području Krapinsko – zagorske županije sa današnjim danom evidentirana je 1 nova osoba pozitivna na koronavirus.

Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko – zagorske županije je 5.

Novoevidentirana osoba dolazi s područja Općine Zagorska Sela. U proteklih 24 sata testirano je 39 osoba, od kojih je 37 negativno, 1 je pozitivna i za 1 se čekaju rezultati. S današnjim danom, dosad je ukupno testirano 3229 osoba.

Slovenija prati razvoj situacije u Hrvatskoj

Slovenija je u ponedjeljak je potvrdila 19 novih slučajeva, kazao je slovenski ministar zdravstva Kacin, dodavši da će službeni broj novih zaraza možda biti i nešto veći, te kako je stanje ‘ozbiljno’ jer se javljaju nova žarišta navodi Kacin.

Kacin također očekuje kako će u Hrvatskoj broj novozaraženih koronavirusom i dalje rasti, te da prate razvoj situacije kod nas, pogotovo zbog velikog broja slovenskih turista u našoj zemlji.

SlOVENIJA PRATI STANJE U HRVATSKOJ Kacin: Porast novih zaraza u Hrvatskoj ne daje razloga za optimizam

Ličko-senjska županija

U posljednja 24 h u Ličko-senjskoj županiji jedna je novooboljela osoba od COVID-19. Riječ je o osobi s područja Vrhovina koja je kontakt oboljele osobe iz druge županije te nije povezana s ranije oboljelim osobama u Ličko-senjske županiji. Novooboljela osoba nalazi se na liječenju u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Ukupno je oboljelo 29 osoba od COVID-19 od čega je 7 aktivnih slučaja, 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. Dvije oboljele osobe nalaze se na liječenju u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević dok su ostali oboljeli dobrog općeg stanja te nemaju simptome bolesti.

U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 21 osobom uzimanjem uzoraka te su svi rezultati testiranja negativni, testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 636 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 46 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije “COVID-19” kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera, navodi se u priopćenju medijima stožera te županije.

U Istri još jedan slučaj koronavirusa

U Istri je u utorak zabilježen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je osobi koja je bila u bliskom kontaktu s pozitivnom osobom u Zagrebu, priopćio je Stožer civilne zaštite Istarske županije.

Epidemiološka situacija u Istri je i dalje stabilna, neovisno o tome što u zadnjih šest dana Istarska županija bilježi sedam slučajeva zaraze Covidom-19, ističe Stožer.

U pulskoj Općoj bolnici trenutno je hospitalizirano devet pozitivnih pacijenata dok je u Istri u samoizolaciji stotinjak osoba.

Virovitičko-podravska županija 

Na području Virovitičko-podravske županije nema novooboljelih od korona virusa. Prema podacima Stožera civilne zaštite, u posljednja 24 sata, na području Virovitičko-podravske županije testirano je pet osoba. Njihovi nalazi su negativni.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Jučer su testirane 43 osobe i svi nalazi su negativni.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije sada je samo jedna osoba zaražena koronavirusom budući da je jedna oboljela osoba u međuvremenu ozdravila. Dvije osobe statistički se vode kao zaražene pod Bjelovarsko-bilogorsku županiju, no one imaju samo prebivalište na području naše županije, nisu testirane i ne liječe se na području naše županije.

Zadarska županija 

Na području Zadarske županije jedna je novooboljela osoba. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi koja je imala kontakt sa zaraženom osobom u obitelji. U samoizolaciji je 178 osoba, a s današnjim danom Zadarska županija ima pet novoozdravljenih. Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 142 uzorka. Na COVID odjelu OB Zadar smještene su dvije osobe, a jedna je na respiratoru na COVID JIL-u.

Beroš: Dektetirali smo problem

Ministar zdravstva Vili Beroš u RTL-u Danas osvrnuo se na situaciju s koronavirusom i eventualno pooštrenje mjera.

“Trenutno smo evidentirali da su obiteljska okupljanja problem, kao što smo pred deset dana evidentirala noćne klubove i tada poduzeli mjere koje su dale rezultate. Razmišljamo o mjerama, ali to još u ovom trenutku nije na tapeti iako smo na Stožeru ujutro dugo razgovarali o koronakrizi. Mnoge su mjere na stolu, primijenit ćemo ih kao i do sada, u trenutku za koji smatramo da je optimalan”, rekao je Beroš ne otkrivajući detalje te dodao:

“Kada bi se svi pridržavali preporuka – fizički razmak, provođenje higijene – ne bismo o mjerama razgovarali”, dodaje.

Komentari