U HRVATSKOJ 418 OBOLJELIH Beroš: Pojedini liječnici skrivali zaštitnu opremu da bi situacija izgledala lošije; U 16 sati trebao bi se znati uzrok smrti muškarca iz Istre

FAH / POOL

Naconalni stožer civilne zaštite na redovitoj konferenciji za javnost i medije s početkom u 9 sati objavio je najnovije informacije o epidemiji koronavirus u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj imamo 36 novooboljelih, potvrđeno je iz Nacionalnog stožera.

Potvršeno je 2000 kontakata s oboljelima te se trenutno oko 20 000 osoba nalazi u izolaciji. Prosječna dob je 49,24 godine. Muškaraca je više zaraženih, njih 57 posto, a žena 43 posto. Do sada je potvrđeno i 15 zaraženih liječnika, izvijestio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

General Boris Zdilar potvrdio je da su zaražena i tri hrvatska vojnika koja su trenutno u Litvi, a imaju blaže simptome te nema nikakvih zabilježenih komplikacija.



Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj je ukupno 418 osobe zaraženo, a 16 ih se oporavilo od koronavirusa. Narespiratoru je 10 osoba.

Uzlazni krak krivulje je očekivan. Važno je da epidemiološke službe djeluju promptno. Nije nam lako. Mišljenja sam i dalje da zdravstveni sustav adekvatno reagira na ovu epidemiju – rekao je Beroš.

Ministar zdravstva Vili Beroš je prilično ljutito reagirao na pitanje o dostupnosti zaštitne opreme za zdravstvene djelatnika.

“Ljuti me kao čovjeka ponašanje pojedinaca koji naglašavaju ovo pitanje. Dobio sam informaciju da pojedini liječnici namjerno sklanjaju opreme sa polica da bi lažno prikazali stanje. U ovom trenu iz Zaboka za Zagreb stiže 7 tisuća maski i milijun rukavica… Sutra isto stiže oprema. Radimo maksimalno koliko je moguće u odnosu na svjetska tržišta. Kad ovo završi,evakuirat će se uloga svih nas, pa i mene. Situacija nije optimalna, jasno je svima. Davno je bilo rečeno domovima zdravlja da nabave zaštitnu opremu, gdje su sad ti ravnatelji? Jesu li je nabavili?”

“Zlonamjerno prikazivanje situacije lošijom nego što jest nije dobro. Nigdje u svijetu situacija nije dobra, čuo sam se s kolegama u Švicarskoj i Francuskoj, ni kod njih stanje nije dobro. Ali radimo sve što možemo. Oni koji nam bacaju klipove pod noge neće uspjeti!”, rekao je Beroš.

“Istina se mora detektirati”, dodao je komentirajući slučaj muškarca koji je preminuo u Istri. Danas u 16 sati trebali bismo znati od čega je preminuo.

Ministar zdravstva Vili Beroš naveo je na konferenciji u ponedjeljak da je najviše zaraženih u glavnom gradu Zagrebu. Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić istaknula je da je šest osoba teže oboljelo te da su na respiratoru.

Komentari