U Halmedu nijednu smrt ne dovode u vezu sa cjepivom: Do sada je prijavljeno 1074 slučaja nuspojava

Ilustracija Foto: Twitter

U Hrvatskoj se, od početka cijepljenja, na nuspojave na cjepivo protiv koronavirusa požalilo ukupno 1074 osobe.

“Prvu dozu cjepiva AstraZeneca protiv koronavirusa sam dobila u četvrtak. Sve je bilo u redu do navečer kad sam se spremala za spavanje. Osjetila sam umor i glavobolju”, tako je za RTL.hr opisala svoje iskustvo s cijepljenjem jedna od čitateljica koja se cijepila protiv koronavirusa. Osoba je starije životne dobi i sa zdravstvenim poteškoćama.

Kaže da večer nakon cijepljenja nije mogla nikako zaspati. Neugodan osjećaj, umor, temperatura i glavobolja nastavili su se i dan nakon cijepljenja. Sve je prijavila i svojoj liječnici koja joj je rekla da je to očekivano. Ona je jedna od 1074 osobe koje su do petka prijavile nuspojave na cjepivo protiv koronavirusa.

Kako su za RTL.hr potvrdili u HALMED-u, od toga se 868 prijava odnosilo na cjepivo Comirnaty, 139 na cjepivo COVID-19 Vaccine AstraZeneca, a 65 na cjepivo COVID-19 Vaccine Moderna, dok za dvije prijave nije naznačeno cjepivo koje je primijenjeno.



“Među do sada ocijenjenim nuspojavama na sastancima Stručne grupe za nuspojave i sigurnu primjenu cjepiva HALMED-a i HZJZ-a, najčešće su ne-ozbiljne nuspojave, njih 89%, dok ih je 11% ocijenjeno ozbiljnima”, kažu nam u HALMED-u i dodaju:

Najčešće nuspojave

“Najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na povišenu tjelesnu temperaturu, bol na mjestu primjene, glavobolju, bol u mišićima, zimicu, opću slabost, umor, crvenilo na mjestu primjene cjepiva, mučninu i bol u zglobovima. Riječ je o očekivanim nuspojavama, koje se često javljaju, slične su nuspojavama drugih cjepiva te su najčešće blagog do umjerenog intenziteta i prolaze spontano kroz nekoliko dana ili uz primjenu simptomatske terapije (primjerice, hladni oblozi, lijekovi sa snižavanje povišene tjelesne temperature i lijekovi protiv bolova)”, govore.

Napominju da su među ozbiljnim nuspojavama najčešće zabilježene reakcije preosjetljivosti koje su se manifestirale kao osip, svrbež i koprivnjača nedugo nakon primjene cjepiva, zbog čega su primijenjeni antialergijski lijekovi i nakon čega je u svim slučajevima došlo do oporavka. Radilo se o odraslim osobama mlađe do srednje životne dobi.

“Također, rjeđe su zabilježene reakcije pareze lica odnosno periferne slabosti jedne strane lica. Ove reakcije obično su povezane s otokom tkiva koji pritišće živac i najčešće je riječ o prolaznom stanju”, kažu.

HALMED do sada nije zaprimio niti jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem.

Za dvije prijave sa smrtnim ishodom zatražene dodatne informacije

“Za ukupno dvije prijave sa smrtnim ishodom zatražene su dodatne informacije i medicinska dokumentacija kako bi se mogla provesti ocjena eventualne uzročno-posljedične povezanosti: 1. prijava: HALMED je zaprimio prijavu koja se odnosila na otečenost desne strane lica i ruke koja se pojavila tri dana nakon cijepljenja u 91-godišnje osobe i dovela do hospitalizacije. Nakon što je HALMED zatražio od prijavitelja nastavne podatke, u nadopuni ranije prijave sumnje na nuspojavu navedeno je da je osoba preminula tri tjedna nakon zaprimanja inicijalne prijave. U svrhu provedbe ocjene zatražena je potrebna dodatna medicinska dokumentacija koja nije dostavljena HALMED-u do isteka roka za zaključivanje ocjene i upisivanje prijave u europsku bazu nuspojava EudraVigilance. Stoga je ova prijava upisana u navedenu bazu te je povezanost s cijepljenjem sukladno klasifikaciji WHO-a za sada ocijenjena kao: Nije moguće ocijeniti. 2. prijava: predmetna prijava sa smrtnim ishodom nije sadržavala podatke dostatne za provođenje odgovarajuće ocjene, stoga je zatražena dodatna dokumentacija. Budući da dodatna dokumentacije nije dostavljena do isteka roka za zaključivanje ocjene i upisivanje prijave u europsku bazu nuspojava EudraVigilance, ova je prijava također upisana u navedenu bazu te je povezanost s cijepljenjem sukladno klasifikaciji WHO-a za sada ocijenjena kao: Nije moguće ocijeniti”, kazali su u HALMED-u.

Za potpunu ocjenu prijava sumnje na nuspojavu potrebno je znatno više podataka o simptomima te o zdravstvenim stanjima. Stoga su HALMED-ovi i HZJZ-ovi ocjenitelji i dalje u kontaktu s prijaviteljima navedenih prijava kako bi se zatražena dokumentacija zaprimila u što kraćem roku te kako bi se na temelju potrebnih podataka mogla provesti ocjena.

Dvije prijave medikacijske pogreške

“Dodatno, ranije su zaprimljene tri prijave neželjenih događaja, odnosno događaja koji su vremenski povezani s razdobljem cijepljenja, a za koje nema uzročno-posljedične povezanosti s primjenom cjepiva. Riječ je o neželjenim događajima sa smrtnim ishodom u osoba starije životne dobi s teškim zdravstvenim stanjem. U sva tri navedena slučaja kao uzrok smrti utvrđeno je zatajenje srca. Napomenuli bismo da se trenutačno u provođenju cijepljenja protiv bolesti COVID-19 prednost daje starijim osobama s obzirom na to da kod njih postoji veći rizik od razvoja teškog oblika te umiranja od bolesti COVID-19. Međutim, budući da cijepljenje protiv bolesti COVID-19 ne smanjuje smrtnost iz drugih uzroka, i tijekom razdoblja u kojem se cijepljenje provodi mogući su smrtni ishodi slijedom drugih uzroka, koji će u određenim slučajevima vremenski koincidirati s cijepljenjem. U Europskoj uniji svakodnevno od različitih uzroka umire oko 12.000 osoba, od kojih je 83% u dobi starijoj od 65 godina. Zaprimljene su i dvije prijave medikacijske pogreške, odnosno pogrešne primjene cjepiva, nakon kojih nije došlo do nastanka nuspojava”, kazali su za u HALMED-u.

Ovome treba dodati i slučaj starije žene u Starim perkovcima u Slavoniji u petak, koja je netom nakon cijepljenja umrla od srčanog udara. Kako su međutim objavili HALMED i HZJZ, ta smrt nije povezana sa cjepivom, piše Rtl.hr 

Komentari