U Gradu Zagrebu i brojnim županijama ukinute su propusnice

Tonci Plazibat / CROPIX

Nacionalni stožer civilne zaštite ukinuo je u nedjelju mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije, što znači da se njihovi stanovnici unutar tih područja mogu kretati bez e-Propusnica.

Tu odluku Nacionalni stožer CZ donio je s obzirom na gospodarske razloge i epidemiološku situaciju glede epidemije koronavirusa, a e-Propusnica potrebna je samo za odlazak izvan područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, priopćili su večeras iz Grada i Županije.

“Iako e-Propusnice više nisu potrebne pozivamo sve stanovnike na odgovornost te da se, kao i do sada, kreću samo u slučaju potrebe te da i dalje prate upute Nacionalnog stožera, a sve s ciljem sprečavanja širenja COVID-19”, istaknuli su iz Županije.

Županijski stožer civilne zaštite zahvalio se Nacionalnom stožeru na promptnoj reakciji, kao i Gradu Zagrebu i njihovom Stožeru na suradnji.



Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ranije danas izvijestio je da je deset županija zatražilo potpuno ukidanje kretanja s e-Propusnicama na njihovom području te da su Grad Zagreb i Zagrebačka županija zatražili da se njihova područja spoje u tom kontekstu. Većina zahtjeva je već potpisana.

Odluke donijele i Međimurska i Varaždinska županija

Međimurci se od ponoći mogu županijom kretati bez propusnica.

Zahtjev Međimurske županije odobren je zbog dobre epidemiološke slike – naime, Međimurje ima samo četiri osobe zaražene virusom COVID-19.

S ovom se brojkom županija na hrvatskom sjeveru pozicionirala kao jedna od tri županije s najmanjim brojem oboljelih. Povoljno epidemiološko stanje pripisuje se samodisciplini sjevernjaka.

Međimurska županija, na čelu sa županom Matijom Posavcem, još je prije deset dana predložila potpisivanje Sporazuma o jedinstvenoj zoni kretanja, međutim toj su se ideji suprotstavili gradonačelnici sva tri međimurska grada – Čakovca, Murskog Središća i Preloga.

Budući da je Međimurska županija najgušće naseljena u Hrvatskoj, na 730 četvornih metara živi 115.000 stanovnika u 25 općina i gradova pa je svakodnevica građanima postala znatno otežana, županijski Stožer zatražio je jedinstvenu zonu kretanja, a nacionalni Stožer to je u nedjelju i odobrio.

Također, od ponoći će se bez propusnica moći kretati i u Varaždinskoj županiji.

Ukidaju se e-Propusnice za Vukovarsko-srijemsku i Osječko-baranjsku županiju

Od ponoći se ukidaju e-Propusnice za Vukovarsko-srijemsku i Osječko-baranjsku županiju, odlučio je Nacionalni Stožer civilne zaštite. Odluka Nacionalnog stožera CZ o ukidanju e-Propisnica počet će se primjenjivati od ponoći 20. travnja.

O Odluci o ukidanju nužnih mjera napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Vukovarsko-srijemske županije obaviještena je i Policijska uprava vukovarsko-srijemska kao i svi stožeri gradova i općina u najistočnijoj hrvatskoj županiji.

E-propusnica je nužna samo u slučaju napuštanja područja županije zbog mjera zaštite u situaciji epidemije koronavirusa. Na vukovarsko-srijemskom području već pet dana nema niti jedna novooboljela osoba od COVID-19.

I u Osječko-baranjskoj županiji bez e-Propusnica

I osječko-baranjski županijski Stožer Civilne zaštite u nedjelju navečer priopćio je da se stanovnici županije mogu od ponedjeljka kretati bez e-Propusnica unutar cijele županije.

Na temelju prijedloga županijskog Stožera civilne zaštite u nedjelju je Stožer civilne zaštite RH donio odluku o ukidanju mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Osječko-baranjske županije, navode iz županijskog Stožera CZ.

Napominju kako je odluka Nacionalnog stožera CZ u nedjelju navečer i službeno dostavljena u Županijski stožer. Osječko-baranjski Stožer CZ ističe kako je e-Propusnica i dalje potrebna za odlazak na područje druge županije.

Bez propusnica i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, poseban režim za otoke

Ukinute su i propusnice za područje Splitsko-dalmatinske županije, no one su i dalje potrebne za odlazak na otoke. Propusnice se ukidaju za kretanje po otocima za osobe koje imaju prebivalište ili boravak, dok je za napuštanje otoka i dalje potrebna e-Propusnica, prenosi Radio Dalmacija.

Bez e-Propusnice unutar Karlovačke županije, Ličko senjska još odlučuje

Za Karlovačku županiju ukida se mjera zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, izvijestio je u nedjelju navečer županijski stožer Civilne zaštite, a e-Propusnica je od sada potrebna samo za odlazak na područje druge županije.

Odluku o ukidanju e-Propusnice donio je Nacionalni stožer Civilne zaštite, a potpisao je načelnik Stožera, potpredsjednika Vlade ministra unutarnjih poslova Davor Božinović, kao odgovor na prijedlog i zahtjev županijskog Stožera. U obrazloženju zahtjeva za ukidanje e-Propusnica se navod da je razlog prvenstveno gospodarski i to u uvjetima dobre epidemiološke situacije.

Glasnogovornik županijskog Stožera Bernardo Pahor potvrdio je Hini da su se svi gradovi i općine suglasili tijekom nedjelje o ukidanju e-Propusnice za cijelu Karlovačku županiju. Iako je tijekom dana bilo prijepora o tome, niti jedan grad ili općina nije dostavila zahtjev da se isključi iz Odluke o kretanju bez e-propusnica.

Od načelnika Stožera CZ Ličko senjske županije Vice Nekića doznaje se da će se o ovoj termi raspravljati ujutro na sjednici Stožera. Naime, još nema odluke o tome kako da se uredi kretanje unutar cijelog prostora županije.

Slavonski Brod: Ukinute e-Propusnice, dobri epidemiološki rezultati

Odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite, Brodsko-posavska županija u nedjelju navečer je dobila dozvolu za ukidanje e-Propusnica unutar područja županije.

Zahtjeve za ovakvom odlukom prethodno je uputio Županijski stožer vođen pozitivnom epidemiološkom situacijom.

Odlukom Nacionalnog stožera CZ Brodsko-posavska županija postaje jedno epidemiološko područje. Time se od ponoći, 20. travnja, prestaje primjenjivati režim e-Propusnica za kretanje na području cijele Brodsko-posavske županije, priopćio je večeras načelnik Županijskog stožera CZ Stjepan Bošnjaković.

Brodsko-posavska županija u deset dana zabilježila je samo jedan pozitivan slučaj Covida-19. Pozitivan nalaz u ovoj županiji na oko 1000 uzoraka bio je za 20 osoba, od toga tri su do sada izliječene, a jedna je umrla.

Od četrdesetak djelatnika iz zdravstvenog sustava koji su bili u samoizolaciji, ovu mjeru provodi još samo njih dvoje.

U Brodsko-posavskoj županiji za sada nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze koronavirusom među djelatnicima desetak domova za stare i nemoćne, kao ni u 70 udomiteljskih obitelji. Oni zajedno skrbe za oko 1000 starih i nemoćnih osoba.

Stožer civilne zaštite podsjeća da su do 4. svibnja produžene mjere koje se odnose na rad trgovina i uslužnih djelatnosti. Građane se poziva da i dalje poštuju mjere socijalne distance u sprječavanju širenja epidemije.

Požega: Ukinute e-Propusnice u županiji

I Požeško-slavonska županija je odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite dobila dozvolu za ukidanje e-Propusnica unutar županijskog teritorija.

Zahtjev za ovakvom odlukom prethodno je uputio Županijski stožeri vođen pozitivnim epidemiološkim situacijama.

Načelnik Policijske uprave požeško-slavonske Željko Grgić novinarima je večeras potvrdio kako se ukidaju policijski punktovi na granicama gradova i općina unutar županije, no i nadalje će propusnice biti neophodne za napuštanje područja Požeško-slavonske županije.

Ta županija bilježi tek tri slučaja zaraze koronavirusom, a bez novooboljelih je čak 19 dana.

Komentari