U Brezovici se obilježava Dan antifašističke borbe, a pored jame Jazovke komemoracija

Dan 22. lipnja u Republici Hrvatskoj se obilježava kao Dan antifašističke borbe i državni je praznik. Održava se na datum kada je u šumi Brezovici kod Siska osnovan je Prvi sisački partizanski odred koji se smatra i prvom antifašističkom postrojbom u ovom dijelu Europe.

Iako su sam događaj, njegov kontekst i detalji vrlo oskudni u povijesnim izvorima, obljetnica je uvedena devedesetih kao hrvatska alternativa Danu ustanka u Srbu 27. srpnja koji je slavljen u Jugoslaviji, u tadašnjoj Socijalističkoj Republici Hrvatskoj.

Ove godine obilježava se 80. godišnjica ustanka povodom koje će se u šumi Brezovici održat će se glavna svečanost koju prvi put organizira Vlada. Tamo će prvi put biti premijer Andrej Plenković, a doći će i predsjednik Republike Zoran Milanović. Bit će to prvi put da su zajedno na jednome mjestu nakon višemjesečnih javnih verbalnih sukoba.

“Ovaj put je Vlada organizator i zbog toga je i premijer tu. A osim toga, činjenica je da je 80. obljetnica osnivanja 1. sisačkog partizanskog odreda, prvog u ovom dijelu Europe je dodatni razlog za dolazak, ne samo premijera, nego i potpredsjednika Vlade i ministra znanosti i obrazovanja”, rekao je Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade.



Zapovjednici Prvog sisačkog partizanskog odreda bili su Vlado Janić-Capo i Marijan Cvetković, a među 77 boraca bili su Mika Špiljak, Nada Dimić i drugi. Odred je osnovan nakon napada Njemačke na SSSR.

Partizanski ustanak u Hrvatskoj razvijao se postupno. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230 tisuća boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a.

Središnjim obilježavanjem u Brezovici, na kojem će sudjelovati državni vrh i predstavnici antifašističkih i drugih udruga, odat će se počast hrvatskim pripadnicima NOV-a u Drugom svjetskom ratu.

Mjesna održavanja

Obilježavanje se organizira i zasebno po hrvatskim gradovima. U druga “Antifašistička liga” organizira obilježavanje na Trgu žrtava fašizma u večernjim satima gdje će sudjelovati i novi gradonačelnik Tomislav Tomašević i bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović položit će vijenac na Spomenik oslobođenja na Delti, a nakon toga sudjelovat će na glavnoj proslavi na Tuhobiću. Organizatori upozoravaju i da su i dalje na snazi epidemiološke mjere te da smo usred toplinskoga vala, piše HRT.

Na Jazovki drugačiji pogled

Istovremeno kod Jame Jazovka održava se komemoracija za žrtve partizanskih zločina. Riječ je o vrsti protprosvjeda kojim se nastoji ukazati na počinjene zločine te se održava svake godine na Dan antifašističke borbe. Iz Jame Jazovka ekshumirani su ostatci čak 814 žrtava koje su ondje ubili partizani.

Za vrijeme mandata bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, na komemoraciji je bio prisutan i izaslanik Ureda predsjednika RH.

Ondje će biti održano svečano euharistijsko slavlje za sve žrtve bačene u tu jamu te molitva za domovinu Hrvatsku.  Misu će predvoditi varaždinski biskup, monsinjor Bože Radoš, a prije svete mise održat će se procesija, odnosno molitveni hod, od središta Sošica do jame Jazovke, javlja HRT.

U Brezovici se obilježava Dan antifašističke borbe, a pored jame Jazovke komemoracija

 

Komentari