U BiH policija provela raciju nad obavještajnom službom

Twitter

Pripadnici bosansko-hercegovačke policije ušli su, po nalogu Suda BiH, u sjedište Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) u Sarajevu, kako bi preuzeli dokumentaciju o statusu ravnatelja te agencije Osmana Mehmedagića.

Policijska racija u sjedištu obavještajne agencije BiH dio je istrage koju vodi Tužiteljstvo BiH zbog sumnje da je ravnatelj Mehmedagić na nezakonit način pribavio sveučilišnu diplomu bez koje ne bi ni mogao biti na toj poziciji, javlja Dnevnik.hr.

Iz OSA-e su kratko priopćili kako su ispoštovali nalog Suda BiH.

“Osobni dosje (ravnatelja Mehmedagića) predan je ovlaštenim službenicima MUP-a Sarajevske županije, a zatim će biti predan Sudu BiH sukladno Zakonu o zaštiti tajnih podataka ovlašten za njihovo čuvanje”, stoji u prioopćenju.



Podaci o stručnoj spremi ravnatelja OSA-e do sada su bili nedostupni unatoč pokrenutoj istrazi o sumnjivoj diplomi.

Po nalogu Tužiteljstva BiH u lipnju su uhićeni vlasnik privatnog Američkog sveučilišta u BiH sa sjedištem u Tuzli, Denis Prcić te dvoje njegovih suradnika pod sumnjom da su upravo oni Mehmedagiću osigurali krivotvorenu diplomu te institucije.

Ranije mu poništena druga lažna diploma

Prema tvrdnjama koje je nakon uhićenja na sudskom ročištu Prciću iznio tužitelj Oleg Čavka, sumnja se kako je Mehmedagić odlučio zatražiti od Prcića izdavanje krivotvorene diplome nakon što mu je 2019. poništena diploma koju je na nezakonit način stekao na privatnom Fakultetu za poslovne studije u Banjoj Luci.

Mehmedagić se uoči te afere odlučio natjecati za drugi mandat na čelu OSA-e, a za to mu je bila potrebna fakultetska diploma pa Tužiteljstvo BiH smatra kako ju je pokušao ishoditi kod Prcića.

Istražujući cijeli slučaj Tužiteljstvo BiH je, nakon policijskih provjera, došlo do podatka kako je Američko sveučilište u Tuzli zapravo fantomska institucija jer posluje na četrdesetak četvornih metara, nema niti jedne učionice, knjižnice ili bilo čega drugog što bi ukazivalo kako se tamo odvija fakultetska nastava.

Pokušao spriječiti pretres

Prcić je pokušao spriječiti policijski pretres prostorija koje koristi tvrdeći kako je on suradnik OSA-e te kako tamo čuva tajne dokumente.

Sud BiH je Prciću odredio jednomjesečni pritvor a državno tužiteljstvo nastavlja istragu čiji je cilj utvrditi ima li Mehmedagić fakultetsku diplomu ili ne odnosno kako ju je stekao.

Mehmedagić je na dužnost ravnatelja OSA-e postavljen kao osoba odana predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću i još obnaša tu dužnost iako mu je mandat istekao, a novi nije dobio upravo zbog istrage koja je protiv njega pokrenuta.

Komentari