TUŽBA DOLAZI OD ZELENOG ODREDA ‘Vilibor Sinčić: Za sve je kriv Tomislav Tolušić!’ Bivši ministar odgovorio umiranjem od smijeha

Bruno Konjevic / CROPIX

U petak u jutarnjim satima uhićen je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

”Gospodin Jakupčić je uhićen, ali još nemam uvid u cijeli slučaj. Jutros su me zvali iz policije i kazali mi da je u tijeku pretres njegove kuće, a potom i službenih prostorija. Na teret mu se stavlja zlouporaba položaja i trgovanje utjecajem”, rekao je Jakupčićev odvjetnik Vladimir Terešak.

Pretres u prostorijama Hrvatskih šuma: Uhićen predsjednik uprave zbog zlouporabe položaja i ovlasti



Jedan od onih koji godinama upozorava na nered u Hrvatskim Šumama je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić. Sinčić smatra da je uhićenje moglo i moralo doći puno prije, a sada se radi o predizbornom tempiranju uhićenja. Opisao je kakav je sve mogući kriminal u vezi sa sječom šuma, dubiozama unutar tvrtke i svim sumnjivim radnjama.

“Sve je moglo biti puno ranije, ili kasnije odrađeno od strane represivnih organa. Naravno da se sada radi o predizbornom uhićenju. No, stvar je puno veća od jednog imena. Mi godinama upozoravamo na kriminal koji se tamo odvija. Namjerno je umjetno napuhana količina šuma da bi oni mogli više sjeći. Od stvaranja države, posađeno je 1500 kvadratnih kilometara šuma, a u samo deset godina posjekli su 1000 kvadratnih kilometara”, rekao je Sinčić.

Kriv je Tolušić?

Smatra da je u svim porama Hrvatskih šuma vršen gospodarski kriminal.”Vi u svakoj šumariji imate krivotvorene papire. Inspekcije šuma su korumpirane”, rekao je i prozvao bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića za odgovornost.

“Za sve je kriv Tomislav Tolušić. Što se tiče sam Uprave, trebalo bi ih pola dobrovoljno otići u zatvor. A direktora je postavio Tolušić”. Tomislav Tolušić je inače 2017. najprije nagovorio HDZ-ovog gradonačelnika Našica da da ostavku i preuzme Hrvatske šume. Tada je izbila afera jer su u Ministarstvu potpuno zaboravili da Zakon o sprečavanju sukoba interesa propisuje da dužnosnik ne može biti član uprave čak godinu dana otkako mu prestane dužnost. Žagar je zatim ostavku dao ostavku u siječnju. Trebao je biti maknut iz uprave, ali je ostao raditi u Hrvatskim šumama. Na njihovoj stranici stoji da je i dalje član Uprave te je direktor Sektora za šumarstvo.

Tomislav Tolušić nam je jutros kratko rekao da “nije više u politici i da ga to ne zanima”, da bi nakon optužbi od strane Sinčića prestao odgovarati na pozive, ali nam je odgovorio na poruku.U poruci je odgovorio sa “smiješcima” te zaključujemo da su mu optužbe smiješne.

Umreženost mnogih

Vesna Grgić, predsjednica Zelenog odreda braniteljske udruge Vidra, otkrila nam je da uhićenja vrlo vjerojatno kreću zbog kaznenih prijava koje su oni sastavili u suradnji sa “insajderima” iz Hrvatskih šuma.”Mi smo prvu prijavu u vidu velikog opisa cijelog sistema i povezanosti i Milanoviće i Plenkovićeve Vlade poslali 2019. godine na 600 stranica. Nismo nikada dobili nikakvu povratnu informaciju iz DORH-a. No, najnovija kaznena prijava poslana je u siječnju 2020. godine. Čvrsto vjerujem da su uhićenja krenula zbog toga”, rekla je Vesna Grgić i otkrila još neka imena koja su prijavili. “Radi se o ogromnoj umreženosti ministarstava, šumarija, brojnih pojedinaca. Prijavili smo direktora Hrvatskih šuma Jakupčića, Damira Miškulina iz Podružnice Zagreb, Ivicu Dugačkog – upravitelja Šumarije Zagreb i postoji niz dokazanih činjenica. Mi smo prijavu radili u suradnju s insajderima šumarima, sa stručnjacima koji su sve opisali u detalje”, rekla je Vesna Grgić.

U trenutku pisanja ovog teksta, uhićena je i Josipa Rimac, bivša gradonačelnica Kina.

U velikoj akciji policije nakon Jakupčića uhićena i Josipa Rimac

Uhićena je danas u sklopu veće akcije u Hrvatskim šumama, neslužbeno doznaje Dalmatinski portal.

U pitanju je gradnja vjetroelektrana kod Knina koja se planirala u doba kada je Rimac bila na čelu Knina.

Komentari