Tuškan: U nekim se školama simptomi zanemaruju te se ne provodi dovoljno testiranja. Tražimo što hitnije cijepljenje prosvjetnih djelatnika

Ana Tuškan Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak i profesorica Sonja Turk iz Strukovne škole Sisak komentirali su pandemijsku situaciju u školama. 

U samoizolaciji su 3224 učenika te 165 djelatnika. Više od 75 posto škola je na A modelu, po C modelu je ispod tri posto, u srednjim školama se pojavljuje A i C model u raznim kombinacijama, oko 18 posto, rekao je državni tajnik Tomislav Paljak za HRT. 

Glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan ističe kako posebno zabrinjava to što se u nekim školama simptomi zanemaruju te se učenici nakon što nekoliko dana ostanu kod kuće, vraćaju na nastavu. Upozorila je da se ne provodi dovoljno testiranja.

“Ne možemo govoriti o realnoj situaciji. Ono što je jako uznemirilo zaposlenike u školama je sustavno kršenje mjera, nejednaki kriteriji i nepružanje dobrog primjera svim učenicima. Dok oni ne mogu ništa, ne idu na ekskurzije, mjere krše oni koji bi trebali davati primjer. Mi tražimo što hitnije prioritetno cijepljenje, nikakva prisila”.



Dodala je da je zanimanje veliko, ali problem je da su se neki već prijavili putem OIB-a kao neprioritetna skupina pošto te mogućnosti nije bilo, “ne može se dvaput prijaviti. Aplikacija bi dala jasnu sliku koliko je zaposlenika zainteresirano”.

Profesorica Sonja Turk iz Strukovne škole Sisak navodi da je situacija stabilna, maturanti su u školama, a za ostale učenike na snazi je model B.

“Za jedan razred je propisana mjera samoizolacije. Oko desetak djelatnika cijepljeno je dvjema dozama”.

Dodaje da je mali broj učenika promijenilo školu, od njih 450 to je učinilo desetak. Komentirala je i incident kada je u petak muškarac ušao u školu prijeteći da ima bombu te rekla da učenici redovno provode vježbe evakuacije.

“Pokazalo se da su te vježbe korisne ne samo zbog potresa, nego i zbog takvih izvanrednih okolnosti”.

Paljak je rekao da, gdje se moglo, na Banovini su se napravili svi preduvjeti da se ide na model A.

Tuškan je upozorila kako na Banovini treba raditi na programima prevencije stresa, kao i na nedostatak pomoćno-tehničkog osoblja te potrebu zaštite ranjivih zaposlenika.

Ministarstvo vodi računa o psihosocijalnoj pomoći stradalom stanovništvu na Banovini, naglasio je Paljak.

 

Komentari