Trut: Sve je spremno za sustav izdavanja propusnica

Cropix

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut izjavio je u ponedjeljak kako je sve spremno za sustav izdavanja propusnica za putovanja između županija, koji je jutros otvoren.

“Možemo reći da smo spremni”, rekao je Damir Trut na Hrvatskom radiju i ponovio kako je intencija odluke o zabrani putovanja između županija spriječiti širenje zaraze koronavirusom.

“Vjerujem da je svima teško, dugo sve traje, no moramo dati dodatan napor dok ne krene cijepljenje i ne procijepi se dovoljan broj ljudi“, izjavio je.

Objasnio je i zašto odluka o zabrani putovanja nije stupila odmah na snagu. “Dimenzionirana je za vrijeme kad se više putuje, da ne smeta funkcioniranju do blagdana“, objasnio je i pozvao građane da ostanu kod svojih kuća.



“Treba ostati kod kuće, u obiteljskim balončićima, da jedni drugima ne prenosimo zarazu“, poručio je Trut.

Objasnio je i kako će obrada svakog pojedinog zahtjeva za izdavanje propusnice ovisiti o složenosti zahtjeva. Vjerujem da ih neće biti puno, jer je uloženo puno truda da se objasni tko ima pravo na propusnicu, kazao je ravnatelj CZ.

Svaka situacija će se provjeravati, sukladno tome će se donijeti odluka, odgovorio je na upit što s ljudima koji imaju, primjerice, bolesne roditelje u drugoj županiji.

“Brojevi su različiti, nije velik broj preboljelih koji ulazi u Hrvatsku“, odgovorio je upit zašto stranac može ući u Hrvatsku s potvrdom da je prebolio covid, a da to ne vrijedi za kretanje među županijama.

Trut kaže i da neće biti puno građana koji će moći putovati u drugu županiju jer su uplatili hotelski smještaj, pa objasnio zašto se dopušta odlazak u hotel, ne i u vikendicu.

Radila se analiza, kad je već netko dao novac za nešto, onda se nastojalo ne napraviti još veću štetu, no to će biti restrikitivno, naveo je ravnatelj Civilne zaštite.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar vjeruje da će sustav izdavanja propusnica dobro funkcionirati, u njegovoj županiji na tome će raditi 14 ljudi.

Sadašnji sustav jednostavniji je od proljetošnjeg, jer sada komunikacija između općina i gradova nije zabranjena, kazao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Odluka o zabrani napuštanja županija, stupa na snagu 23. prosinca i traje do 8. siječnja.

Komentari