Trut o velikom broju novozaraženih: Po svim našim analizama greške nema

Cropix

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut u Dnevniku Nove TV komentirao je rekordan porast broja oboljelih od koronavirusa, ali i nove mjere koje se zbog toga najavljuju.

Hrvatska je danas opet zabilježila rekordan broj novoobljelih od koronavirusa. U 24 sata potvrđeno je 306 novih slučajeva. Zbog porasta broja oboljelih, koji je posljednjih dana sve veći, najavljene su nove, strožije mjere za dijelove zemlje.

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut u Dnevniku Nove TV kaže da, prema njegovim podacima, veliki broj novooboljelih nije povezan s proslavom blagdana Velike Gospe, već s godišnjim odmorima i obiteljskim okupljanima.

Kada je riječ o mjerama u Imotskoj krajini i mjerama za Splitsko-dalmatinsku županiju, Trut je rekao da su razgovori u tijeku.



“Inspektora mislim da ima dovoljno. Takve aktivnosti nadziru i komunalni redari i djelatnici civilne zaštite. Mislim da u tom smislu ne treba povećavati broj inspektora nego djelovati na građane da se drže mjera”, kaže na pitanje ima li dovoljno ljudi koji će kontrolirati pridržavanje mjera na području Splitsko-dalmatinske županije.

Otkrio je i da je od 120 inspekcijskih pregleda na području Splitsko-dalmatinske županije utvrđeno 44 prekršaja, a većina ih se odnosila na ne održavanje socijalne distance u ugostiteljskim obrtima.

Kada je riječ o školskoj godini, Trut je rekao da očekuje da neće biti problema s početkom nastave. “Brojke bi do početka nastave mogle i pasti”, poručio je. Dodaje da zasad nema novih mjera koje bi se odnosile na granice i istaknuo da granični promet između Srbije i Hrvatske protječe bez ikakvih problema.

Na pitanje smatra li da je bilo pogrešaka u potezima tijekom epidemije, Trut kaže da misli da nigdje nije učinjena pogreška.

“Po svim našim analizama greške nema. Netko bi možda rekao da bi drugačije trebalo, a netko da bi trebalo na neki sasvim treći način. Ali mislim da je Nacinalni stožer vodio u dobrom pravcu. Vidimo i po samom broju turista koji je pokazatelj da smo dobro radili u prvom dijelu”, smatra ravnatelj Civilne zaštite.

Komentari