Trut o najavljenom ‘Festivalu slobode’: Mi nismo represivna država nego demokratska

Screenshot/RTL

O mjerama koje će poduzeti policija za Festival slobode u subotu RTL je razgovarao s pomoćnikom ministra unutarnjih poslova Damirom Trutom.

“Po informacijama koje sam dobio od gradskog Stožera civilne zaštite prosvjed je prijavljen, organizatori prosvjeda su obećali držati se svih epidemioloških mjera koje su propisane od HZJZ-a i ne vidim da bi trebao biti neki određeni problem. Represija nije cilj nikome, tako niti nama kao što je i ministar Davor Božinović rekao.

Mi nismo represivna država nego demokratska. Vjerujem da svi koji će tamo biti da će se držati mjera. Vidjet ćemo hoće li nositi maske, one nisu obavezne na otvorenom već u zatvorenom. Policija će osiguravati taj događaj kao što i inače osigurava takve prosvjede, bit će i pripadnici inspekcije Civilne zaštite. Znači oni koji će upozoravati ako se netko ne pridržava mjera”, rekao je Damir Trut.

Kazao je kako cijelo vrijeme balansiraju mjere i gase žarišta korone kako se pojave.



“Mi cijelo ljeto balansiramo mjere, gasimo određena žarišta. Direktno se upućujemo prema lokacijama ili mjestima na kojima se nešto događa. Nažalost imamo primjera gdje se naši sugrađani ne drže takvih mjera i onda dolazi do određenih proboja. Evo zadnji primjer je svadba u Bjelovaru gdje nakon tjedan dana već imamo 39 oboljelih. Imamo zanimljiv primjer i gdje je ravnateljica škole počastila svoje kolege za imenovanje ravnateljicom, nažalost ona je bila zaražena koronom i sad su svi u izolaciji. Ta škola će tako morati pričekati dva tjedna s početkom nastave”, kazao je.

Objasnio je i kako postoji određeni problem s kapacitetom u splitskoj bolnici.

“Kao što smo to radili proljetos, uvijek smo jedan ili dva koraka unaprijed. Određeni problem postoji u splitskoj bolnici s kapacitetom jer je napunjena starijim osobama koje nisu oboljele, ali su premještene iz domova za starije i jednostavno je kapacitet došao do nekog plafona.

Jučer i danas su se radili neki premještaji na odjele i lokacije tako da bi se oslobodilo mjesto za neke buduće… S obzirom da u Splitsko-dalmatinskoj županiji nažalost imamo svakodnevno velik broj oboljelih, možemo očekivati da ćemo imati ljude koji će imati potrebu biti zbrinuti u bolnici”, zaključio je Trut za RTL.

Komentari