TOPLOTNI VAL Temparature će rasti do 40 stupnjeva, tek u petak prolazno osvježenje

Nakon kratkotrajnog osvježenja stigao nam je novi toplinski val. Tako je u utorak s 35 stupnja Celzijusa Knin bio najtopliji grad u Hrvatskoj. Visoke temperature očekuju nas i sljedećih dana. 

I u srijedu će temperature ići do 37, prevladavat će vedro na kopnu i na moru, zbog čega meteorolozi upozoravaju na vrlo visok UV indeks te na nužnost adekvatne zaštite prilikom boravka na otvorenom.

Toplinski val vrhunac će dosegnuti u četvrtak, a temperature će skočiti do nevjerojatnih 40 stupnjeva na kninskom području, zatim u dolini Neretve te u dijelovima Vukovarsko-srijemske te Sisačko-moslavačke županije.

Za četvrtak je na snazi najviši stupanj upozorenja na vrućinu.



Ipak, toplinski val neće dugo trajati jer se od petka očekuje manje vruće, a predviđaju se i pljuskovi.

Crveni Meteoalarm 

Dok se danas očekuju već velike vućine, Meteoalarm je za četvrtak objavio crveni alarm za središnji Hrvatsku i Slavoniju gdje se očekuju ekstremno visoke temperature, te se savjetuje oprez za kronične bolesnike, starije osobame i djecu.

Vruće će biti i u gorju, kao i na Jadranu, no ipak ne toliko ekstremno.

screenshot

HAK: Ne kretati na put kada temperature dosegnu maksimum

Zbog visokih temperatura, upozoravaju se vozači da ne kreću na put u doba dana kada je vrućina najveća. Osim toga, zbog pojačanog i povremeno gustog prometa na prometnicama su moguće poteškoće, javljaju iz Hrvatskog autokluba – HAK.

Očekuju se povremeni zastoji i vožnja u koloni na gradskim prometnicama i obilaznicama, pojedinim dionicama autocesta, posebice u blizini odmorišta i na ulascima i izlascima s autocesta, Krčkom mostu, prilazima turističkih gradova, na Istarskom ipsilonu, u trajektnim lukama kao i na pojedinim graničnim prijelazima,

Upozoravaju se vozači da zbog povremeno pojačanog prometa i aktualnih epidemioloških kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom i teretnom prometu.

U pomorskom i željezničkom putničkom prometu trenutačno nema poteškoća.

Komentari