Stipić o izborima u SDP-u: Grbin je favorit za predsjednika stranke, ali pobjeda mu nije zagarantirana

Počela je izborna utrka za novo vodstvo Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP), formalno i dalje najjače opozicijske stranke u državi.

Nakon ostavke Davora Bernardića, u igri za novog predsjednika SDP-a službeno je potvrdilo dvoje kandidata: etablirani saborski zastupnik Peđa Grbin i Mirela Ahmetović, prodorna načelnica Omišlja i zastupnica u Saboru. Izbornu utrku za portal Otvoreno komentirao je politički analitičar Tomislav Stipić.

Stipić se za početak osvrnuo na to tko ima veće šanse postati predsjednik. Smatra da je teško to reći s obzirom na to da je članstvo SDP-a dosta “konfuzno”. Istaknuo je problem s plaćanjem članarine, odnosno da onaj član koji nije platio članarinu ne može pristupiti izbornom procesu što smatra problematičnim. Osim toga, tvrdi da SDP-ovci već desetljeće vode taborske ratove.

“Prvo su se SDP-ovci podijeli na one koji podupiru Zorana Milanovića odnosno Zlatka Komadinu, a potom na Bernardićeve i Milanovićeve ljude“, podsjeća naš sugovornik i naglašava kako je trenutni favorit svakako Peđa Grbin.



“Grbin je na neki način najprepoznatljivije lice SDP-a i tu svoju prepoznatljivost izgradio  je ponajprije radom u Saboru gdje je bio više nego korektan i u svojim stavovima i inicijativama. Ono što mu ne koristi je to što je dugo u kampanji”, smatra Stipić koji problem vidi u tome što se Grbin kao političar istrošio.

Dodaje i kako po onim smjernicama koje je Grbin dao javnosti da tu ne postoji neki veliki program kojeg bi mogao provoditi kad zasjedne na funkciju.

Stipić kaže kako bi to realno mogao biti problem jer što duže kampanja traje, a s obzirom na to da Peđa Grbin nije više novo lice u SDP-u, Mirela Ahmetović i župan Željko Kolar mogli bi mu poremetiti planove.

“Nisam siguran da će Grbin sto posto dobiti tu utrku. Iako su do sada javnost i neki analitičari i komentatori bili sigurni da će on postati predsjednik stranke. Sad se više ne bi kladio u njegovu laganu pobjedu, ali kažem, zbog prepoznatljivosti i veza Grbina u SDP-u koje ne treba zanemariti, naravno da je on u poziciji favorita. Međutim ta pozicija često zna biti fatalna”, istaknuo je Stipić.

“Ovo je prilika da SDP postane moderna socijaldemokratska stranka”

Na pitanje znači li izvjesna pobjeda Mirele Ahmetović ili Peđe Grbina neku novu politiku SDP-a, Stipić odgovara da očekuje stabilizaciju i konsolidaciju tko god bude izabran.

“SDP je potreban hrvatskoj demokraciji iz prostog razloga da postoji stranka koja je spremna oduprijeti se vlasti HDZ-a. Naime kad je jedna stranka dugo na vlasti, to često može skrenuti u autoritativnost. SDP kao lijevi centar ima sada priliku se konsolidirati. To naravno ovisi o njima, a ovo je prilika da SDP postane uistinu moderna socijaldemokratska stranka jer budimo realni do sad je u SDP-u bilo natruha, neću reći bivšeg sistema, nego nostalgije za nekim socijalističkim uređenjem, a oni nisu socijalistička stranka, već socijaldemokratska stranka. Znamo što je socijaldemokracija zapadnog tipa, to je uređenje ili ideja koja se zalaže za solidarnost, socijalnu pravdu, za slobodu i počiva na tržišnim osnovama, dakle ne zaziva demokratski socijalizam, jer koliko god on bio demokratski, to je socijalizam.”, rekao je naš sugovornik.

Stipić se nada da će SDP postati stranka utemeljena na socijaldemokraciji koja egzistira u tržišnom gospodarstvu, ali da po Keynesovim idejama, pokušava popraviti, odnosno izbrisati one velike socijalne razlike i socijalni jaz.

“Po onome što sam čuo od Peđe Grbina nisam siguran da je to onaj zapadni tip socijaldemokracije s obzirom na to da je on vrlo pozitivno govorio o platformi Možemo, a ta je platforma zauzela radikalne ljevičarske pozicije kako po pitanju ekonomije tako i društva. Mislim da bi bilo pogrešno odvesti SDP skroz u lijevo zato što je većina glasova u centru i SDP mora ponuditi jasnu paradigmu socijaldemokratske politike koja će okupiti ljevicu i sve do lijevog centra. Jedino tako će imati šanse da se suprotstavi HDZ-u. U trenucima kada HDZ ide prema centru i kada je Andrej Plenković dijelom pobrao one birače koji su  lijevi centar, ali nisu htjeli glasati za SDP zbog Bernardića, bilo bi politički amaterski odvoditi SDP u krajnju ljevicu ili prema ljevici. SDP, neovisno o tome kako ga je pozicionirao njegov osnivač Ivica Račan, mora biti ljevica, tj. lijevi centar gdje će okupiti i one liberalnije i naravno gdje će ostati dosljedan svojim nekim lijevim održivim politikama. Što će prevagnuti, o tome odlučuju članovi.”

“Ako SDP uspije kreirati prepoznatljive politike, on će sigurno u sljedećem razdoblju imati što reći na političkoj sceni”

Na pitanje može li SDP s novim vodstvom podignuti svoj rejting, odgovara da može, ali bi trebao biti puno konkretniji i jasniji u svojim politikama.

“Ono što se najviše prigovaralo SDP-u, pa i u razdoblju izborne kampanje, je bilo to što nisu imali jasan program, ljudi nisu znali za što se točno SDP zalaže. Oni jesu imali neki program, ali su ga vrlo loše prezentirali”, smatra Stipić koji podsjeća kako su SDP-ovci dio programa za ove parlamentarne izbore prepisali iz programa 2011. godine.

“Dakle oni mogu podići svoj rejting i oni sigurno imaju svoje biračko tijelo. I ne samo to  već imaju i ljude koji bi na sljedećim izborima, iako nisu članovi SDP-a mogli glasovati za SDP, ako im se ponudi vrlo jasan program temeljen na zapadnom tipu socijaldemokracije. Ako SDP uspije kreirati prepoznatljive politike, on će sigurno u sljedećem razdoblju imati što reći na političkoj sceni pogotovo ako gledamo u svijetlu činjenice da će korona i predstojeća ekonomska kriza i rast nezaposlenosti sigurno uzdrmati vladajući HDZ. I tu će vjerujem SDP tražiti svoju priliku, a hoće li u tome uspjeti, to ovisi samo o njima”, zaključuje Tomislav Stipić za Otvoreno.hr.

Komentari