Tomašević poručio Plenkoviću: Nitko od nas ne plače. Nisam tražio policijsku zaštitu niti sam je dobio

Iz stranke Možemo predstavili su program Možemo!/Zagreb je naš! za obnovu Zagreba nakon potresa.

“Zahtjevi za obnovu predani su samo za jednu petinu oštećenih zgrada, što je sramota i za grad i za državu, rekao je Tomašević.

Dodao je da će osnovati Ured za obnovu, žele obnoviti zgrade tako da mogu izdržati i jače potrese od onog koji se dogodio u Petrinji u prosincu prošle godine.

“Obnovu vidimo kao priliku da stvorimo nove javne prostore, nove ambijente i u tom smislu podignemo kvalitetu života”, rekao je dodavši da će obnova trajati i desetljeće pred nama te da u tom smislu očekuju suradnju s državom.



Inženjer Dario Almesberger predstavio je svoje primjedbe na dosadašnji rad u pogledu obnove, rekavši da bi trebalo prestati s individualnim obnovama, a i dao savjete kako da ta obnova bude kvalitetnija i jeftinija. “Ključno je da što prije krenemo s obnovom, jer što se prije krene, to će trošak biti manji”, zaključio je.

Tomašević je komentirao i najavu povećanja troškova, što je rekao pročelnik Pavle Kalinić. Tvrdi da su preveliki troškovi zato što se sve preplaćivalo. “Zato smo imali gubitak i vidjet ćemo kakav će biti gubitak ove godine. Što se tiče cijene karata, ne mislimo povećavati cijene”.

“Kad se zakon usvajao, rekao sam da nije dobro da pet institucija navedeno da su dužni za različite aspekte obnove. Mi smo već najavljivali i tvrdim i dalje da jedna institucija koja ima javne ovlasti donosi sve odluke, da se svi stručnjaci nalaze u jednoj ustanovi, a da se ne prebacuje odgovornost. Mi u Gradu Zagrebu možemo to promijeniti na razini grada, na razini države ne možemo. U tom smislu ćemo ići u preustroj gradske uprave”.

Osvrnuo se i na policijsku zaštitu.

“Ja sam na konferenciju došao biciklom i tramvajem, bez ikakve policijske pratnje. U tom smislu nemam policijsku zaštitu. Ozbiljnih prijetnji dosad nisam imao, osjećam se sigurno oko toga”.

Odgovorio je i premijeru Andreju Plenkoviću, koji je rekao da ljevica plače.

“Nitko od nas ne plače. Ja nisam tražio policijsku zaštitu niti sam je dobio. Ja nemam 24 sata policijsku zaštitu, došao sam s asistentom, nema policije nigdje. Ono što smatram, a smatra i veći dio javnosti, da je ovo kampanja bez presedana što se tiče huškanja, retorike i govora mržnje. Ja doista mislim da bi takvoj kampanji trebalo reći ne u nedjelju, bez obzira o kome se radi. Ja ne bih volio nikome da ima takvu kampanju protiv sebe, a pogotovo ne na lokalnim izborima, kad bi se trebalo govoriti o komunalnim temama”.

Dodao je da će o svim pravnim postupcima razgovarati nakon izbora. “Činjenica je da imamo jako veliki broj kleveta, na račun moje bliže obitelji, suradnika. Time se sad ne bavimo, svaki dan imamo temu kojom se bavimo, a o pravnim postupcima ćemo razgovarati kasnije”.

Komentari