Tomašević: Oko provedbe Zakona o obnovi Zagreba bit će dosta problema

screenshot

Sabor u petak je većinom glasova donio Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji, no ključne političke oporbene opcije nisu ga održale bez rezervi i najavljuju pomni nadzor. Saborski zastupnik Tomislav Tomašević iz platforme Možemo! komentirao sam Zakon i zašto je digao ruku za njega.  

”Zadovoljni smo da je taj Zakon konačno usvojen i glasali smo za taj Zakon – unatoč nekim problemima koje Zakon i dalje ima – jer želimo da obnova krene što prije. Bili bismo još zadovoljniji da smo taj isti Zakon barem u lipnju izglasali, za što je bilo vremena po istoj ovoj proceduri, ali Vlada se tada odlučila ići na izbore, izgubili smo nekoliko mjeseci bitnih za građevinsku sezonu, međutim, imamo što imamo”, kazao je Tomašević.

A to je da i dalje ima niz spornih stvari, upozorava: ”Izborili smo se da bude poseban Zakon o obnovi i da bude izglasan na izvarednoj sjednici Sabora što je ranije moguće, umetnuti su i socijalni kriteriji, financijski okvir 60:20:20 je više-manje onaj koji smo zagovarali još u kampanji, međutim, smatramo i dalje da će oko provedbe biti dosta problema – taj institucionalni okvir, naime, Vlada se odlučila za jedan koji će biti ,mislim, sporiji i da će provedba biti manje kvalitetna. Tu i dalje ima nekih nelogičnosti vezano za one kojima su srušene obiteljske kuće u odnosu na one kojima su srušeni stanovi vezano ako imaju još neke nekretnine, kao i zgrade javne namjene gdje imamo privatne vlasnike …. ima tu još niz nelogičnosti”.

”Međutim, bitno je da što prije obnova, sad Vlada više nema ni alibi da se čeka Zakon – prema Zakonu imaju 30 dana da osnuju Fond, da izglasaju Pravilnik, kojim će se precizirati dokumentacija za obnovu i imaju isto tako 30 dana da predlože program mjera Vladi i da se onda počne raditi”, istaknuo je Tomašević.



Četveroro zastupnika glasalo je danas protiv ovog Zakona dok su iz Možemo! tražili jači nadzor, podsjetio je: ”Nešto oko transprentnosti nam je usvojeno i iz prvog čitanja i imamo sada kvartalno objavljivanje informacija o javnoj nabavi. Mi smo tražili da to bude u realnom vremenu, tražili smo neovisno nadzorno tijelo, no to nije prošlo tako da ćemo itekako pratiti sve aspekte obnove, posebice vezano uz javne nabave, a vjerujemo da će do problema ipak doći i onda smo spremni inicirati i nove izmjene Zakona”.

”Na Vladi je odgovornost da provodi Zakon, na Saboru da ga izglasa, tako da odgovornost je sada na Vladi, okvir su dobili, sami su si izabrali institucionalni okvir, mi smo im nudili bolji, na njima je sada da provedu taj Zakon što bolje i što brže znaju”, poručio je Tomašević, za RTL.

Komentari