Tomašević: Očekujem civilizirani prijenos vlasti, primopredaja dužnosti je u petak

Tomislav Tomašević Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Novoizabrani zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević obratio se javnosti nakon pobjede na lokalnim izborima.

“Hvala svima koji su nam dali podršku. Ostvarili smo premoćnu pobjedu i građani su pokazali da ćele promjene. Predano ćemo raditi u javnom interesu. Vodili smo sadržajnu kampanju. Važno je s pozicije nove gradske vlasti što su prioriteti. Ubrzat ćemo poslijepotresnu obnovu, povećati recikliranje, zatvorit ćemo Jakuševec, unaprijediti vodovod i javni promet, modernizirati vrtiće i škole, poboljšati primarnu zaštitu, graditi javne stanove za najam, kako bismo povećali mogućnost stanovanja u Zagrebu, rekla je Danijela Dolenec.

Dodala je da će nova gradska uprava raditi transparentno. “Potrebno je povećati kapacitete institucija kako bismo ostvarili svoj plan”.


“Osjećamo veliku odgovornost da opravdamo povjerenje, kako bi građani dobili gradsku vlast kojom će se ponositi”, rekao je Tomašević.

Primopredaja vlasti u petak

Najavio je da će održati sastanke sa svim gradskim pročelnicima, da bi se vidjelo kako stvari stoje u njihovim resorima.

“Konstituirajuću sjednicu očekujemo oko 20. lipnja, možda nekoliko dana prije ili kasnije”.

Dodao je da će primopredaja dužnosti biti u petak u osam sati, kako je i najavila v.d. gradonačelnice Jelena Pavičić Vukičević. “Očekujem civilizirani razgovor, civilizirani prijenos vlasti”.

Upitan o smjeni postojećih pročelnika i ravnatelja gradskih poduzeća, rekao JE da ništa neće raditi preko koljena, nego da će prvo obaviti razgovore sa svima i prikupiti potrebne podatke.

“Ono što je ključno za način kako ćemo mi funkcionirati jest da ćemo obavještavati javnost na vrijeme, ali i da ćemo prije donošenja odluka razgovarati s ljudima koji te odluke trebaju donijeti. Ne mislimo preko javnosti vršiti pritisak”.

Dodao je da će danas svoj mandat staviti u mirovanje, a Radu Borić u Saboru će vjerojatno mijenjati Ivana Kekin.

Na godišnji odmor vjerojatno neće ići. “Trebat će maksimalni napor naših snaga kako bismo realizirali sve programske ciljeve o kojima smo pričali. Cijela tranzicija, pa i dio koji se odnosi na reviziju, ne može se dogoditi odmah, nego u etapama. Potrebno je vremena da se provedu dubinske analize, u tom smislu će trebati vremena”.

Poruka zaposlenicima Holdinga

Odgovorio je i Andreju Plenkoviću, da ne kopiraju HDZ. “Po nama u Hrvatskoj ne valja to što stagnira i što je prožeta korupcijom, što postoje različiti kriteriji ovisno o tome ima li netko stranačku iskaznicu ili ne, a posebno stranačku iskaznicu HDZ-a. Mi želimo da pravila vrijede za sve i da nema povlaštenih”, rekao je.

Dodao je da se nije čuo s premijerom, ali volio bi da jedna od prvih stvari koje će se dogoditi bude sastanak s predsjednikom Vlade.

“Za bolnicu u Novom Zagrebu nužno je da dođe do suradnje grada i države. Bez dobre suradnje s državom obnova neće biti moguća. Ne očekujem nikakva kočenja”.

Dodao je da je njihova poruka za zaposlenike Holdinga uvijek bila ista. “Svi koji pošteno rade svoj posao ne trebaju brinuti, također i oni koji su legalno zaposleni, koji imaju odgovarajuću stručnu spremu. Ako se utvrde nepravilnosti da je netko zaposlen na poziciji za koju nema adekvatnu stručnu spremu, to nećemo tolerirati”, poručio je.


Komentari