Tomašević: Možemo! je na nacionalnoj razini treća politička opcija. Imamo ambicije biti bitan faktor na sljedećim parlamentarnim izborima!

Najviše me zanima realizacija proračuna u prošloj godini, koja je bila vrlo izazovna za grad Zagreb, izjavio je Tomislav Tomašević, izabrani gradonačelnik Zagreba

Tomašević je izjavio da će u budućnosti možda biti “kostura u ormaru”, ali pri primopredaji u petak ne očekuje iznenađenja.

“Što se tiče primopredaje u petak ujutro očekujem izvješće o stanje svih projekata koji su u tijeku, koji se uskoro trebaju realizirati, preliminarno financijsko izvješće za prvu polovicu godine i ono što me u biti najviše i zanima, realizacija proračuna u prošloj godini koja je bila vrlo izazovna za grad Zagreb”, izjavio je Tomislav Tomašević, izabrani gradonačelnik Zagreba.

“Podvući ćemo crtu”

Tomašević kaže da će od tuda početi i da će se tu vidjeti pravo stanje stvari.



“Jasno smo najavili u predizbornoj kampanji da mislimo raditi i vanjsku reviziju koja će biti u fazama. Ono što to može napraviti odmah u kratkom roku je samo pokazati neke crvene zastavice gdje bi se trebalo dodatno istražiti, a dubinskoj analizi će sigurno trebati vremena”, objašnjava Tomašević.

“Podvući ćemo crtu, nultu točku, i vidjeti postoje li skrivena dugovanja i početi stabilizaciju”, dodao je.

Na pitanje što će prvo napraviti pri pojedinačnim sastancima s pročelnicima i direktorima gradskih poduzeća, Tomašević kaže kako će zatražiti da kažu kakvo je stanje u podružnicama bilo zagrebačkog Holdinga, bilo cijelog Holdinga ako se govori o upravi.

“Vidjeti što oni misle da bi trebalo unaprijediti, kakvo je stanje što se tiče zaposlenika, kakva je sistematizacija radnih mjesta, i od tuda krenuti dalje i vidjeti što možemo i trebamo promijeniti”, zaključio je izabrani gradonačelnik Zagreba.

Najavu nekih pročelnika da će predati svoje mandate na raspolaganje Tomašević komentira kako neki misle da je to demokratska tradicija i kultura. Dodao je da je više puta najavio, budući da je bio gradski zastupnik, kako misli da su neki pročelnici i pročelnice korektno radili svoj posao i kako će sigurno neki od njih ostati.

O javnoj nabavi

“Javna nabava će biti kompetitivna, i bit će bolja kontrola kompetitivnosti, bit će jasna poruka svim poduzećima da se javljaju na natječaje, da može svako poduzeće dobiti posao ili od grad a Zagreba ili zagrebačkog Holdinga i drugih gradskih poduzeća poput ZET-a”, najavio je Tomislav Tomašević.

“Očekujemo da ćemo tu napraviti značajne uštede, naše procjene su oko 600 milijuna kuna godišnje. Tu očekujemo jedan iskorak”, dodao je za Dnevnik HRT-a.

O premijeru

Potvrdio je da mu, koliko mu je poznato, premijer Plenković i dalje nije čestitao na pobjedi.

“Ali, premijer je najavio da on isto očekuje konstruktivnu suradnju, u interesu građana su neki projekti gdje mora doći do dobre suradnje između vlade i grada, tako da jedna od prvih stvari kada stupim na dužnost će biti upravo poziv predsjedniku vlade da se sastanemo oko projekata kao što su dječja bolnica “Srebrnjak” taj centar za translacijsku medicinu koji je najveći EU projekt u gradu Zagrebu”, kaže Tomašević.

“Isto tako oko nove bolnice u Novom Zagrebu i što je ključno, i projekt gdje je suradnja nužna, obnova Zagreba nakon potresa”, dodao je.

Dodao je kako će poziv na razgovor uputiti i ravnatelju Fonda za obnovu, Damiru Vanđelić u i ministru graditeljstva i “svim ovim ključnim državnim ustanovama i institucijama bitnima za partnerstvo između grada i države”.

Na premijerovu izjavu “oni kažu da mijenjaju Zagreb da bismo mijenjali Hrvatsku, očito imaju nešto protiv ove Hrvatske u kojoj smo uspjeli spriječiti socijalnu frakturu” Tomašević je odvratio kako ne zna što je premijer točno time mislio.

“Ono što sam ja mislio kad sam rekao da želim mijenjati Zagreb da bismo promijenili Hrvatsku je upravo nazadovanje i stagnacija Zagreba, korupcija koja je uzela maha, kako u Zagrebu tako i Hrvatskoj”, pojasnio je Tomašević.

“To je nekako cilj naše političke opcije, više ekološke održivosti, više demokracije, više transparentnosti, manje korupcije i više socijalne pravde”, kazao je.

Tomislav Tomašević je rekao kako je politička platforma Možemo! na nacionalnoj razini treća politička opcija i kako imaju ambicije biti bitan faktor na sljedećim parlamentarnim izborima, ali da su njegove osobne ambicije fokusirane na grad Zagreb.

Komentari