Na konferenciji za novinare predsjenik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je popuštanje epidemioloških mjera, koje će trajat do 15. lipnja, a nakon čega bi se trebalo procijeniti jesu li se stekli uvjeti za dodatna popuštanja.
Evo kako će to izgledati u narednim tjednima:
- Pekarnice mogu raditi do 23 sata umjesto do 22, a isto se odnosi i na zabranu prodaje alkoholnih pića od 23 do 6 ujutro.
- Na pogrebima nema ograničenja broja osoba, ali sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom.
- Uz stroge epidemiološke mjere, usluživanje gostiju u zatvorenim prostorima, a ne samo na terasama, dozvoljeno je svim restoranima, kao i slastičarnicama koje imaju minimalne tehničke uvjete za usluživanje hrane ili slastica.
- Na svadbi može biti do 120 uzvanika, moći će trajati dulje od 23 sata, a organizator treba voditi brigu o tome jesu li svi cijepljeni, testirani ili preboljeli covid-19, a to nisu samo uzvanici nego i osoblje, pjevači, svi koji sudjeluju u svečanosti.
- Radno vrijeme casina, automat-klubova i mjesta za klađenje može biti do 23 sata. Ukida se obustava rada plesnih škola, radionica i dječjih igraonica.
- I dalje ostaje zabrana treninga u školskim dvoranama, a u ostalim dvoranama bit će dopušteni. Također se dopušta održavanje sajmova na otvorenom uz obvezne maske.
- Za vjerske obrede se više ne primjenjuje ograničenje do 100 osoba, već prema veličini prostora, minimalno četiri kvadrata po osobi.
- Ukida se ograničenje maksimalno 40 posto popunjenosti u javnom prijevozu, a ostaje obveza korištenja maski.
- Kad je riječ o prelasku granica, djeca do 12 godina koja putuju s roditeljima koji imaju potvrdu o cijepljenju, preboljenju ili negativan test ne moraju imati negativan test ili ići u samoizolaciju.
Noćni klubovi svoja vrata još neće otvoriti, a kako je objsnio epidemiolog Krunoslav Capak: “U ovom trenutku smo zbog te postupnosti popuštanja mjera odlučili da nećemo još razmatrati otvaranje noćnih klubova, ali epidemiološki gledano, to jesu više dinamična mjesta nego što su restorani jer u restoran dolazite s poznatim ljudima i boravite duže vrijeme, manja je izmjena gostiju. S druge strane, u kafićima i noćnim klubovima je to puno dinamičnije.”