TKO MOŽE SVRGNUTI BANDIĆA? Evo koja se imena spominju kao mogući kandidati

Goran Mehkek / CROPIX

Nakon parlamentarnih izbora, političari se već okreću bitci za pozicije u lokalnim sredinama. Najzanimljivija borba zasigurno je ona za čelno mjesto i vlast u Gradu Zagrebu, gdje ljevica i oporba najavljuju konačni pad Milana Bandića.

No, oporba još nije suglasna oko zajedničkog kandidata, galopirajuća radikalna ljevica u prvi plan gura Tomislava Tomaševića iz Možemo, dok se čeka odluka SDP-a koji je potresen katastrofalnim rezultatom parlamentarnih izbora i odlaskom Davora Bernardića.

Jedan od mogućih kandidata za predsjednika SDP-a Peđa Grbin najavio je da bi on podržao Tomaševića kao zajedničkog kandidata za gradonačelnika, dok jedan dio SDP-ovaca smatra kako druga po jačini stranka u državi mora imati svojeg kandidata za gradonačelnika metropole.

I dok ljevica važe i kalkulira te se još uvijek ispituju snage, neka druga potencijalno jaka imena u pozadini rade na izradi strategije za rušenje Bandića.



Ime koje se prvi put pojavilo u kombinacijama za izbornu utrku intervjuom za Zagreb.info jest ono Otta Barića, jednog od najcijenjenenijih arhitekata i biznismena na ovim prostorima te sina trenerske nogometne legende istoimenog “Her Otta” Barića. Ovih dana su iz izvora bliskih Otti Bariću potvrdili da Barić i dalje radi na kandidaturi te da koncem kolovoza kreće u kampanju za zagrebačkog gradonačelnika.

“On je sposoban i voljan za to. Tražit će i potporu cijele oporbe”, kazao je izvor za Dnevno. Inače, Barić mlađi je prijatelj i poslovni suradnik bivšeg predsjednika Ive Josipovića te je blizak određenom dijelu SDP-a. Upravo tu leži ključ njegove kandidature jer bi za bilo kakve ozbiljnije šanse u sudar s vječnim gradonačelnikom Bandićem, Barić morao dobiti potporu neke velike opcije, u ovom slučaju SDP-a pa i ljevice iz Možemo koja je u velikom uzletu. S druge strane, Barić iza sebe ima veliku mrežu poslovnjaka i menadzera bliskih svim političkim strankama i prije svega – dubokog džepa, a to bi u sudaru s Bandićem moglo igrati ključnu ulogu.

Evo što zagrebačka oporba mili o interesu Otta Barića za upravljanje Zagrebom. Bivša Bandićeva protukandidatkinja iz GLAS-a Anka Mrak Taritaš izjavila je tada da zna za tu kombinaciju, ali ne može ništa više od toga reći.

Iz SDP-a potvrđuju da jedan dio ljudi iz Partije vodi razgovore s gospodinom Barićem, ali da službeno nema potvrde o kandidaturi ili podršci.

Podići će nove građevine

Drugo ime koje se spominje u kuloarima, ono je bivšeg premijera Tihomira Oreškovića. On se spominjao u kombinacijama Domovinskog pokreta Miroslava Škore za parlamentarne izbore, no to se na kraju nije obistinilo.

Sada mnogi smatraju da je upravo on čovjek koji jedini može donijeti stvarnu promjenu u Zagrebu i uloviti se u koštac s uhljebljenom klijentelističkom mrežom koju su Bandić i njegovi poltroni posložili u proteklih 20 godina.

Izvor blizak Timu Oreškoviću potvrdio je da postoje razgovori oko moguće kandidature na lokalnim izborima. “Postoji ta mogućnost. Mislim da jedino Orešković zaista može ugroziti ne samo Bandića, nego sve ono što iza njega dolazi. On je jedini sposoban i hrabar povući nepopularne poteze da očisti Holding i sve što je Bandić tu nakupio u proteklih 20 godina strahovlade” rekao je izvor za Dnevno i dodao da Orešković jedini može izvući neodlučne i nezadovoljne birače na izbore.

“Orešković bi zagrebao u centar. O njemu je iz one Vlade iz 2015. ostavljen pozitivan dojam u javnosti, potezi koje je ta Vlada donijela i danas se smatraju jedinim pozitivnim što se dogodilo u zadnjih 5 godina u Hrvatskoj. Ova ekipa iz Možemo i SDP samo žele rušiti Bandića, ali nemaju pojma što bi nakon toga. Vjerojatno bi napravili istu stvar, samo sa svojima ljudima. Orešković zna što treba napraviti i ima hrabrosti to i provesti u djelo”, rekao nam je naš izvor.

U cijeloj toj priči važno je i kako će karte odigrati HDZ koji kao kandidata spominje ministra zdravstva i miljenika nacije Vilija Beroša. No, kako se saznaje iz izvora iz HDZ-a, Beroš ne odgovara velikom dijelu zagrebačke organizacije, piše Dnevno.hr.

Komentari