TKO JE ODGOVORAN? ‘Nisu učinili ništa sve dok mu se stanje nije toliko pogoršalo da su ga morali intubirati’

Zeljko Hajdinjak / CROPIX

“Od petka je imao temperaturu i teško disao. Nisu učinili ništa sve do ponedjeljka, dok mu se stanje nije toliko pogoršalo da su ga morali intubirati te drugi dan uz potporu respiratora hitno prebaciti u Zagreb”.

Četiri dana, dakle, trebalo je sustavu zdravstvene i socijalne skrbi u Koprivnici da shvati kako sa štićenikom Doma za starije, inače teškim i nepokretnim bolesnikom s više kroničnih stanja nešto vjerojatno nije u redu. Da možda ima koronu.

Širi se zaraza u domu za starije u Koprivnici, zaražena jedna štićenica i zaposlenik



O tome da im je otac i djed životno ugrožen zbog koronavirusa do dana današnjeg tu koprivničku obitelj nitko iz Doma nije službeno obavijestio. Ni ravnateljica, ni itko njezin. Stožer je jučer priopćio kako je hitno prevezen u KB Dubravu, ali ni to nije bilo točno.

Štićenik doma, naime, završio je na zagrebačkoj Klinici za infektologiju i životno je ugrožen. I sve to dogodilo se nakon što je virus ušao u koprivnički dom i zarazio petero štićenika i dvojicu zaposlenika. Ni to nije bilo dovoljno da sustav reagira.

Borba za život

A zašto nije reagirao? Zato, priznala je to danas i županijska epidemiologinja dr. Draženka Vadla, jer je taj štićenik bio u stacionarnom dijelu gdje su uglavnom nepokretni i teško bolesni stanari pa nije bio u doticaju sa suspektnim kontaktima koji su zadnjih tjedana bili pod nadzorom.

“Koliko mi znamo, još 20 štićenika iz tog stacionara u kojem je bio naš član obitelji moglo bi biti zaraženo”, ispričali su u srijedu oko 13 sati u toj koprivničkoj obitelji.

NAJGORA VIJEST Koronavirus ušao u Dom za starije u Koprivnici!

Samo pola sata kasnije Županijski stožer na konferenciji za novinare priznao je kako su jučer upravo zbog tog pacijenta hitno testirali 20 štićenika. Nalazi su stigli danas – čak 13 pozitivnih. Plus dvoje zaposlenika i jedna zdravstvena djelatnica.

Slično se postupalo i s prvozaraženom pacijenticom (82) prije dva tjedna koja se danima žalila na zdravstvene tegobe. Na koncu je završila na odjelu pulmologije, a danas se njoj i njezinoj domskoj prijateljici u KB Dubravi također bore za život.

Kapljica vode

Strahuje se kako će broj zaraženih u domu i dalje snažno rasti. Premda se očekivalo da će nakon proboja virusa u sljedeća dva tjedna testirati svih 270 stanara i oko 70 zaposlenika, to se nije dogodilo. Tek danas su najavili kako će uzeti briseve još 80-ero štićenika. I oprezno najavili kako će broj zaraženih rasti.

O posljedicama širenja epidemije među najranjivijom populacijom – ljudima koje smo morali čuvati kao kapljicu vode u Sahari – ne usuđujemo se ni misliti.

ŽARIŠTE U KOPRIVNICI Korisnici doma prevezeni su u pidžamama u indvalidskim kolicima iako je rečeno da će ih prevesti u sanitetu

Što su radili ravnateljica doma i njezini pobočnici, to znamo. Ništa. No, što su radili epidemiolozi, domski liječnici primarne medicine, bolnički infektolozi, članovi Županijskog stožera – to nam nikako nije jasno.

Na koncu, sramotna kolona zaraženih štićenika u invalidskim kolicima koje su kao u pokretnom izlogu ulicama i pločnicima gurali do bolnice. Slabi, bolesni i nezaštićeni, neki i u pidžamama, izloženi pogledima prolaznika. Da ti srce pukne.

Zapovjedna odgovornost

Župan Darko Koren i njegovi partneri iz HDZ-a još jučer su trebali ekspresno smijeniti ravnateljicu Doma za starije Vesnu Križan (HDZ), predsjednika domskog Upravnog vijeća Krunoslava Vitelja (HDZ) i njegova zamjenika, vjeroučitelja Ivicu Suvalja (županova Mreža).

Tko su ljudi na čelu staračkog doma u Koprivnici u koji je ušla zaraza

Nisu to učinili ni danas, premda je posve jasno kako se sustav socijalne skrbi u Domu za starije potpuno raspao. I da su posljedice tog raspada ovog časa nesagledive, piše danica.hr.

Komentari