Tko je Josip Ravlić, osumnjičeni u aferi ‘vjetrenjače’?! Njegov bivši poslovni partner otkriva kada ga je napustio i što s time ima Tolušić

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

“Poslovno sam se razišao s veterinarom Josipom Ravlićem još prije godinu dana nakon što je bivši ministar poljoprivrede i šumarstva i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić uništio naš projekt. Otada smo se rijetko čuli. Iz tvrtke je odjavljen i njegov sin te je svatko otišao svojim putem. Uopće ne znam čime se posljednjih mjeseci bavio, pa tako ni ne znam zbog čega je konkretno uhićen”, komentirao je jučer poduzetnik Claude Jambrušić kojeg je svojedobno u poljoprivredni biznis s poticajima uveo upravo veterinar Josip Ravlić, uhićen ovih dana u sklopu postupka protiv Josipe Rimac.

Ravliću se u tom postupku na teret stavljaju dva kaznena djela, kazneno djelo davanja mita i pomoć pri davanju mita. Sve to napravio je navodno s ciljem kako bi Josipa Rimac utjecala na predstavnike nadležnog ministarstva zbog izmjena Uredbe o zakupu šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske. Željeli su da se u tekstu navedene uredbe smanji broj potrebnih uvjetnih grla stoke po hektaru krškog pašnjaka, produlji rok za izjednačavanje potrebnog broja uvjetnih grla s hektarima zemljišta sa šest mjeseci na dvije godine, smanji ograničenje najveće površine šumskog zemljišta, kao i da se poveća iznos poticaja.

Sukob s ministrom

“Na taj način bi se njihovim trgovačkim društvima koja se bave uzgojem i prodajom stoke, omogućilo dobivanje znatno većeg iznosa državnih poticaja i potpora, kao i mogućnost zakupa veće površine zemljišta”, terete istražitelji Ravlića.

Šira javnost za Ravlića je, naime, prvi put čula nakon što je poduzetnik Claude Jambrušić u medijima počeo prozivati tadašnjeg ministra poljoprivrede Tolušića kao krivca za propast njihova biznisa s poljoprivrednim poticajima. Ministar poljoprivrede Tolušić smatrao je da te isplate nisu moralne te ih je smanjio, a neke i ukinuo.



“U mandatima prije mog dolaska kroz izmjene ili usvajanje novih propisa udareni su temelji koji su dopuštali određene mogućnosti za koje su pojedinci dobivali izdašne potpore”, izjavio je u srpnju 2017. tadašnji ministar Tolušić.

Četiri projekta

Nedugo nakon toga poduzetnik Jambrušić našao se i u aferi s fotomontažama Tomislava Tolušića s prostitutkom, zbog čega je PNUSKOK zagrebačkom Općinskom državnome odvjetništvu kasnije kazneno prijavio njegova prijatelja, i to zbog navodnih prijetnji Tolušiću s navedenim fotomontažama. Međutim, nije javno poznato što je tužiteljstvo odlučilo o toj prijavi. Jambrušićeve tvrtke primale su, naime, izdašne poticaje od države, a u taj posao uveo ga je upravo Ravlić.

“Upoznao sam Jambrušića još 2009. godine. Kupio sam od njega lokal i od tada smo bili u kontaktu”, prisjetio se veterinar Ravlić u ožujku 2019. Investirao je, tvrdio je tada Jambrušić, u sve te projekte 19 milijuna kuna.

“Postojala su na početku četiri projekta: Eko uzgoj Biokovo d.o.o., u kojem su mi partneri bili Robert Čagalj te Josip i Vedran Ravlić, potom Braniteljska zadruga Planina, u tom su projektu bili Joško Čaleta te Josip i Vedran Ravlić, zatim OPG Krešimir Knežević, a u njemu sam surađivao s Krešimirom Kneževićem te Josipom i Vedranom Ravlićem, i u konačnici u tvrtki Real Beef d.o.o. partneri su mi bili Jure Kusić te opet Josip i Vedran Ravlić. Na početku nas je bilo sedam, a sada su nas ostala samo trojica”, ispričao je lani Jambrušić. Posljednjih godinu dana dvojac se razišao, pa je Ravlić u posao krenuo s drugim partnerima, a jedan od njih je i Ante Sladić koji je također ovih dana uhićen, piše Jutarnji list.

Komentari