Tko je bio Milan Bandić? Došao je u Zagreb švercajući duhan i žbukajući ulice. Za gradonačelnika je izabran šest puta, u Gradsku skupštinu ušao je ’95.

Osnovnu i srednju školu završio je u Grudama. Bio je dobar đak i ministrant. U Zagreb, uz pomoć kredita hercegovačke općine, dolazi studirati.

O detaljima, sprovodu, održavanju komemorativnog skupa javnost će biti obaviještena uskoro. 

“Još pamtim uzbuđenje što me obuzelo onog lipanjskog jutra 1974. godine kad sam u smeđi kofer od skaja stavljao plan Zagreba, traperice i dvije majice. Ono o čemu sam sanjao postajalo je zbilja”, stoji na njegovoj službenoj biografiji na strabnicama njegove stranke.

Završio je politologiju na Fakultetu političkih znanosti. Na fakultetu, na studentskom plesu, upoznao je i buduću suprugu Vesnu. Od nje će se kasnije i razvesti, a spekuliralo se je razvod bio samo u papirima kao bi lakše kupili stan. Susjedi su, naime novinarima, tvrdili, da nije bilo razdoblja u kojem je Bandićeva supruga na dulje izbivati iz stana.

Vjenčat će se opet 2003.



Uz studij je Milan Bandić radio i fizičke poslove, žbukao fasade, istovarivao ugljen ili šećer, kako bi namakao nešto novaca i vratio kredit. Nakon studija radio je u Ledovoj hladnjači na minus 25 stupnjeva da bi tek kasnije dobio radno mjesto u uredu. U Općinskom komitetu Peščenica zaposlio se 1983. Tajnik gradske organizacije SDP-a postaje 10 godina kasnije, a 1995. i gradski zastupnik. Predsjednik gradskog SDP-a postaje 1997.

Politička karijera

Od 1995. do 2000. bio je vijećnik u Skupštini Grada Zagreba, od 2000. zastupnik u Zastupničkom domu hrvatskog Sabora, potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Godine 2000. u trećem mandatu izabran je za vijećnika Skupštine Grada Zagreba, a 31.svibnja te godine na sjednici Skupštine Grada Zagreba izabran je za gradonačelnika Grada Zagreba. Na tu dužnost stupio je 2. lipnja 2000. godine te je ponovno izabran izabran 20. lipnja 2001. godine.

No, ostavku je podnio 2002. godine nakon što je pijan Range Roverom skrivio prometnu nesreću i pokušao podmititi policajca koji ga je prijavio.

U travnju 2002. izabran je za zamjenika gradonačelnice Grada Zagreba.

Po treći puta je postao  zagrebački gradonačelnik u lipnju 2005. godine, a 31. svibnja 2009. na neposrednim izborima izabran je po četvrti put za gradonačelnika.

Uhićenja

U predizbornu kampanju za predsjednika 2009. godine ušao je s više od 200 prijava i stotinjak afera. Gotovo nijedna nije procesuirana.

U lipnju 2013. na neposrednim izborima (drugi krug) kao neovisni kandidat (kandidat grupe birača), po peti puta izabran je za gradonačelnika Zagreba, a njegova lista, pojedinačno gledajući, osvojila najviše mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Uhićen je prvi put 2014. Pa je nakon mjesec dana u pritvoru pušten uz jamčevinu od 15 milijuna kuna. Nakon puštanja na slobodu, nije smio komunicirati sa suradnicima jer su mnogi bili svjedoci u postupku. To je prekršio pa je vraćen u pritvor. Pušten je nakon odluke Ustavnog suda. U karijeri je skupio nekoliko stotina kaznenih prijava, a protiv njega se vodilo i nekoliko kaznenih postupaka.

U lipnju 2017. je na neposrednim izborima (drugi krug) kao kandidat stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, po šesti puta izabran za gradonačelnika Zagreba, a Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, osvojila je najveći broj mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Komentari