Tko će financirati obnovu Zagreba? Tomašević: Ne treba biti za sve jednako; Horvat: Na tome se već radi

Više od četiri mjeseca nakon jakog potresa koji je pogodio Zagreb u Hrvatskom se saboru počelo raspravljati o Zakonu o obnovi Zagreba. No građani nisu najsretniji. O obnovi Zagreba u RTL-u Danas govorili su novi ministar graditeljstva Darko Horvat i zastupnik platforme Možemo! Tomislav Tomašević.

Upitan kako će se postaviti i hoće li dići ruku za ovaj zakon, Tomašević kaže da su zastupnici platforme Možemo zadovoljni što je prvi zakon o kojem se raspravlja ovaj i to na izvanrednoj sjednici jer su upozoravali da bi zastupnici mogli na godišnji odmor.

“Imamo raspravu, bit će prvo, onda i drugo čitanje, vjerojatno nakon kraće ljetne stanke. Iz te perspektive raspravljamo o zakonu, mi želimo da bude kvalitetan, mi smo inzistirali da ide u drugo čitanje i trenutno mi se čini da stvari idu u nekom dobrom smjeru. Možda ćemo u petak biti suzdržani oko prijedloga da vidimo hoće li ove stvari o kojima smo pričali i koje za sada nailaze na neko razumijevanje od vladajuće većine u drugi prijedlog zakona koji će biti na drugom čitanje”, rekao je Tomašavić za RTL Danas.

Pitanje imovinskog cenzusa se otvorilo, hoće li u istoj poziciji biti osoba kojoj je to jedina nekretnina i osoba koja tu kuću ili stan renta?



Horvat: Svako obećanje dato u protekla tri ili četiri mjeseca s današnjim je danom ispunjeno. Nema hitne procedure, ide se u dva čitanja, bit će vrlo brzo. Svjedoci smo danas i jučer kroz odbore, nema u ovom zakonu, nakon što smo prihvatili stotinjak primjedbi, polovicu u izvornom obliku, neke modificirane, o nekima raspravljamo. Idemo prema tome da zakon u konačnici bude dobar, pravičan i provediv. Kriteriji o kojima se u ovom trenu raspravlja nisu u zakonu, a to je prvo socijalni, nakon toga imovinski. Oba konstrukta bit će razmotrena, između prvog i drugog čitanja se moramo dogovoriti samo događa li se kosntrukt u samom zakonu ili će biti podzakonski akt ili kroz programe mjera. I program mjera, kad bude spreman, bit će u javnoj raspravi, bit će iskomuniciran pravovremeno i na adekvadan način i neće biti prijevara jer svi koji radimo na zakonu imamo isti, identičan cilj.

Kako biste vi riješili pitanje imovinskog cenzusa?

Tomašević: Slažemo se da treba sufinancirati, ako govorimo o konstrukcijskoj obnovi, ne govorimo o interijeru, nego isključivo konstrukciji. Ona je u prijašnjim slučajevima bila financirana 100 posto, ovdje se zbog ogromne štete traži i privatna participacija, no mi smatramo da ona mora biti prema socijalnim kriterijima, da ne treba biti za sve jednako.

Horvat: Moramo napraviti jasan koncept, radi se već na tome.

Zakon se tek treba donijeti, a bliži se rujan i rok kad ljudi zbrinuti u Cvjetnom naselju moraju napustiti studentski dom.

Horvat: Radimo intenztivno na tome da u sklopu Zagreba i državnih stanova osiguramo kompletni smještaj onima koji će se morati iseliti iz doma. Osigurali smo sredstva za najam stanova.

Tomašević: Bio sam nekoliko puta kod tih ljudi, doista se radi o puno specifičnih imovinsko-pravnih slučajeva. Ne smije se dogoditi da bilo tko po osnovi tih odnosa nakon izlaska iz doma ostane na ulici.

Komentari