TEŠKA BORBA ZAGREBAČKE OBITELJI S KORONAVIRUSOM Njihova preminula kćer bila je zaražena virusom, ali ne navodi se kao uzrok smrti

Twitter

Kad je 2. travnja u Kliničkom bolničkom centru Zagreb umrla 45-godišnja Sandra Stojanov koja je bila pozitivna na Covid-19 i imala teški oblik epilepsije, njezina obitelj sljedeći je dan slušala konferenciju za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Njihovu Sandru nisu naveli kao još jednu žrtvu koronavirusa; taj petak, 3. travnja, ministar zdravstva Vili Beroš obznanio je da je u KB-u Dubrava preminula 85-godišnja žena koja je imala više kroničnih bolesti, kao osma po redu u crnoj statistici epidemije. Spomena o Sandri nije bilo ni u subotu kada je objavljeno da Hrvatska bilježi novu bilancu žrtava – njih četiri, i to u KBC-u Osijek. Zagreb je ostao pošteđen. U nedjelju su žrtve također bile iz drugih gradova, piše Jutarnji list.

Upitna metodologija

“Neobično nam je da nije objavljeno da je preminula još jedna osoba jer je Sandra bila pozitivna na Covid-19. Ne znam kakvu metodologiju imaju pri brojenju preminulih”, javio je Jutarnjem listu njezin brat Tomislav Stojanov i otkrio što posljednja dva tjedna proživljava njegova obitelj nakon što su se majka Ruža i sestra Sandra vratile iz crkve.

S viješću da je svećenik obolio cijela obitelj, koja živi zajedno u kući, zatvorila se u samoizolaciju. Majci je bilo dobro, sestra je kašljala, a otac Ante, srčani bolesnik, najprije je dobio temperaturu, a potom imao i velike teškoće s disanjem. O njegovim problemima s dozivanjem Hitne pomoći pisao je Jutarnji list – Ante Stojanov je 26. ožujka odvezen u Kliniku za infektivne bolesti, priključen je na respirator i bori se za život.



Tjedan dana nakon toga, 2. travnja ujutro, kći Sandra Stojanov, kojoj su roditelji kao osobi s posebnim potrebama bili skrbnici, jako je teško disala. U 8 sati ujutro, priča njezin brat, imala je jake epileptične napade, a od korone je hroptala i borila se da dođe do zraka. Nije dolazila k svijesti. Ovaj put je Hitna stigla na vrijeme, a bolničari su bili propisno zaštićeni. U 10 sati odvezli su je na Objedinjeni hitni bolnički prijem na Rebro. Dvanaest sati poslije – umrla je.

“Pretpostavljam da su je odvezli na Rebro zato što u Zaraznoj nemaju nikoga tko bi joj mogao pomoći oko epileptičkih napada. U petak ujutro su nam javili tužnu vijest. U tom šoku ne sjećam se više točno što je rečeno, ali sjećam se da je spomenuto gušenje kao uzrok smrti. Nisu je, nažalost, uspjeli spasiti. A nama je grozno što nismo bili s njom. Iz bolnice je mamu zvala medicinska sestra i ganula je svojom ljubaznošću, dala je i svoj privatni broj mobitela ako nam bilo što bude trebalo.

Tomislav Stojanov rekao je kako je Sandra pokopana isti dan u pola tri po brzoj proceduri koja je predviđena za osobe preminule od Covida-19. Bez obitelji koja je morala biti u izolaciji. Bez ikoga – osim svećenika.

Što je ključni kriterij?

Ne zna, kaže, točan uzrok smrti svoje sestre, “niti mi se to sad čini previše važnim”. No, pita se zašto njezino ime nije spomenuto: “Ne znamo koliko je smrtnih slučajeva pozitivno testiranih pacijenata koji nisu evidentirani da su umrli od posljedica komplikacija infekcije koronavirusom.”

I doista, kako se vodi evidencija o smrtima ako su preminuli imali i neke druge teške dijagnoze, što je taj ključni kriterij za procjenu da je nekome presudio Covid-19 te bi li promijenila ukupnu sliku razmjera epidemije u Hrvatskoj?

Slično je pitanje postavio voditelj Aleksandar Stanković u emisiji “Nedjeljom u 2” ravnateljici Infektivne klinike Alemki Markotić: od čega je netko umro ako ima leukemiju i dobije koronavirus? Ravnateljica je pojasnila: “Da nema virusa, možda bi se osoba od drugih bolesti uspjela izvući… Umro je od virusa korone, a leukemija je tome pomogla”, izjavila je doktorica Markotić.

U izvješću o uzroku smrti Sandre Stojanov navedena je epilepsija. U anamnezi koju potpisuje specijalistica iz neurologije Barbara Barun piše: “S obzirom na verificiranu dijagnozu kod bolesnice te aktualno refrakterni epileptički status s dokazano visokom stopom smrtnosti i u zdravoj populaciji, diferencijalno dijagnostički uzrok smrti je po svemu osnovna bolest, a ne superponirana infekcija”.

Prava pacijenata

Uprava KBC-a Zagreb, kada joj se list prvi put obratio o potvrdi smrt osobe zaražene Covidom-19, rekla je “kako je KBC Zagreb u obvezi poštivati odredbe Zakona o zaštiti prava pacijenata, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o liječništvu i odredbe drugih pozitivnih propisa kao i internih akata ustanove te stoga nismo u mogućnosti iznositi bilo kakve podatke o pacijentima i njihovom zdravlju”. Inzistirali su i dalje na odgovoru.

Nije bilo odgovora pa su se novinari obratili ravnatelju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslavu Capaku s pitanjem vodi li se u Hrvatskoj i evidencija o umrlima s drugim dijagnozama, ali i Covidom-19 te što je kriterij za određivanje uzroka smrti.

Capak je pojasnio da se zdravstveni radnici u Hrvatskoj drže preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti da u slučajevima i neke kronične bolesti i Covida-19 smrt tretiraju kao posljedicu korona infekcije. Ukratko, tko je pozitivan na virus, a završi smrtnim ishodom, njega bi trebalo voditi kao umrlog od Covida-19, a ne od druge dijagnoze.

Za epidemiologe postupak je uredan

Jutarnji je tražio pojašnjenje od KBC-a zašto se u slučaju Sandre Stojanov postupilo suprotno uputama Svjetske zdravstvene organizacije. Dobili su odgovor Milivoja Novaka, pomoćnika ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor: “Bolesnica je dovezena vozilom HMP-a zbog epileptičkog statusa.

Najavljeno je da je Covid pozitivna te je smještena u izoliranu jedinicu u OHBP-u u kojoj se zbrinjavaju bolesnici pozitivni ili pod sumnjom na Covid-19. Radilo se o pacijentici s otprije dijagnosticiranom farmakorezistentnom epilepsijom. Doznalo se da je otac bolesnice Covid-19 pozitivan, na respiratoru. Majka je u samoizolaciji. Bolesnica je zbog kašlja pregledana i testirana 28. ožujka 2020. u Klinici za infektivne bolesti.

Otpuštena je na kućno liječenje. Pacijentica je preminula 2. travnja 2020. u 22.30 usprkos svim poduzetim mjerama liječenja. S tijelom je postupano prema uputama HZJZ-a vezano uz postupak s bolesnikom umrlim od Covida-19. Zaključeno je da je uzrok smrti epileptički status, a ne infekcija Covidom-19.

Epidemiologu nije prijavljena smrt zbog bolesti Covid-19, zbog toga što to nije bio uzrok smrti, što je vidljivo i iz prijave smrti koja je poslana u HZJZ. Nakon konzultacija s epidemiolozima HZJZ-a potvrđeno je da to bio ispravan postupak”, rekao je Novak Jutarnjem listu.

Komentari