TALIJANI USPOSTAVLJAJU GOSPODARSKI POJAS NA JADRANU! Petir: Na nas njihova odluka neće imati negativan utjecaj; Bulj: HDZ Talijanima darovao pravo da nam nanose ogromnu štetu

Talijanska Komora za uspostavljanje ekskluzivne ekonomske zone izvan teritorijalnog mora te zemlje, jednoglasno je, s 394 glasa “ZA” dala zeleno svjetlo za uvođenje isključivog Gospodarskog pojasa.

Nacrt zakona ide na izglasavanje u talijanski Parlament.

Kako je ranije pisao i portal Otvoreno, nacrt zakona koji se odnosi na uspostavljanje ekskluzivne ekonomske zone izvan vanjske granice teritorijalnog mora, ispituje Komisija za ustavna pitanja, na savjetodavnom zasjedanju. Talijani tvrde da uvodno izvješće o odredbi pronalazi svoje pravne preduvjete u Konvenciji Ujedinjenih naroda o pomorskom pravu (UNCLOS) sastavljenoj u zaljevu Montego 10. prosinca 1982. godine, koju je Italija ratificirala i provodi u skladu sa zakonom br. 689., objavljeno je 19. listopada u dokumentaciji Predstavničkog doma talijanskog parlamenta.

Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabor istaknula je kako je “proglašenje isključivog gospodarskog pojasa pravo države članice koja ima izlaz na more (obalne države) u skladu s UN-ovom Konvencijom o pravu mora”.

“Dakle, to je pravo i Hrvatske i Italije. U želji da bolje gospodari živim bogatstvima Jadrana i zaštiti morski okoliš, Hrvatska je 3. listopada. 2003. proglasila svoj Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP) koji sadrži sve bitne elemente isključivog gospodarskog pojasa (tada još nismo bili država članica EU). Talijani do sada nisu imali proglašenu nikakvu (niti ekološku niti ribolovnu) razinu zaštite u svom djelu mora što je imalo negativan utjecaj i na njihov i na naš dio mora jer su zbog nepostojanja zaštite, u njihov dio mora mogle slobodno ulaziti ribarice iz trećih zemalja i nesmetano loviti ribu što je posljedično utjecalo na sve lošije stanje ribljeg fonda i predstavljalo je opasnost za morski okoliš ali je utjecalo i na sigurnost i u našem djelu mora”, rekla je Marijana Petir za Dnevno.

Dodala je kako odlukom o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u svom djelu mora, Italija će isključiti treće zemlje iz ribolova, ali ne i države članice. “Tako da na nas njihova odluka neće imati negativan utjecaj ako će se pridržavati crte razgraničenja i ako zaštitu proglase u svom dijelu mora, a nema razloga da tome ne bude tako (oni do sada nisu pokazivali pretenzije prema našem moru)”, istaknula je.

‘Talijanske vode sada će postati vode EU-a’

“Njihova odluka u skladu je s europskim politikama koje su usmjerene sve više prema zaštiti okoliša i mora, a može pripomoći i našim nastojanjima da se snažnije zaštiti Jadran. Njihovo vode sada će postati vode EU-a, u njima će vrijedit europska regulativa (vrijedit će zajednička ribarstvena politika EU i propisi iz zaštite okoliša EU) i oni će imati jurisdikciju nad svojim dijelom mora a mi nad svojim (mi ne smijemo ući u teritorijalne vode Italije kao niti oni u naše teritorijalne vode), a Hrvatska je u svrhu kontrole nabavila i bespilotne letjelice. Briga o zaštiti prirodnih resursa Jadrana i suradnja vezano za održivo ribarstvo u fokusu je Hrvatske pa smo tako zajedno s Italijom uz podršku Europske komisije proglasili zone zabrane ribolova u području Jabučke kotline i na takvim inicijativama treba i nadalje raditi”, rekla je Marijana Petir.

Podsjetila je da Republika Hrvatska ostvaruje u Jadranu, kroz pravni režim ZERP-a i kroz režim epikontinentalnog pojasa (na morskom dnu i podzemlju), sve sadržaje isključivog gospodarskog pojasa osim onih koji se odnose na pravo na izgradnju umjetnih otoka i pravo na proizvodnju energije korištenjem mora, morskih struja i vjetrova.

“Kada je riječ o pravu izgradnje umjetnih otoka, Hrvatska, na temelju pravnog reżima epikontinentalnog pojasa, već ima pravo izgradnje uređaja i naprava (instalacija) za potrebe istraživanja i iskorištavanja morskog dna i podzemlja (kao što su, primjerice, platforme za istraživanje i iskorištavanje ugljikovodika (nafte i plina). Vezano za proizvodnju energije korištenjem mora, morskih struja i vjetrova, koje je jedino drugo pravo koje Hrvatska ne uživa kroz ZERP, studija o troškovima i koristima proglašenja gospodarskih pojaseva u Sredozemlju na koju se poziva Vlada RH u svom mišljenju dostavljenom Hrvatskom saboru, ukazuje na to da zbog iznimno male razlike u plimi i oseki u cijelom Sredozemlju uporaba snage plime i oseke neće biti iskoristiva. Jednako tako ni uporaba snaga valova najvjerojatnije neće biti značajnije iskoristiva u budućnosti. Kada je riječ o snazi vjetra, sve instalacije koje koriste tu vrstu energije  pričvršćene su uz morsko dno i podzemlje pa čak i one koje plutaju na moru. Takve instalacije koje su pričvršćene za morsko dno Republika Hrvatska bi imala pravo postaviti na temelju pravnog režima epikontinentalnog pojasa”, istaknula je Marijana Petir.

Zaključila je kako se “ribolov u ZERP-u odvija isključivo sukladno zajedničkoj ribarstvenoj politici Europske unije, ribarska plovila Europske unije imaju jednako pravo pristupa tim vodama i ne može im se zabraniti pristup (niti naplaćivati), a pravo nadzora i kontrole provedbe tih pravila imaju svi hrvatski inspektori koji sada kao inspektori Europske unije mogu u ZERP-u kontrolirati sve ribarice, uključujući i ribarice drugih drżava članica”.

‘Talijanima je dato pravo da nam nanose goleme ekološke i ekonomske štete na Jadranu’

S druge strane, oporba je ogorčena takvim postupkom Italije. Posebice se to odnosi na zastupnike MOST-a. Tako je njihov Miro Bulj napao Vladu i premijera Andreja Plenkovića.

“Talijani najavljuju proglašenje isključivog gospodarskog pojasa i tako štite nacionalne interese. Dok je Plenkovićeva Vlada i koalicija u Saboru RH HDZ/ SDSS/ HNS/ dva puta odbila prijedlog MOST-a o proglašenje isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu kako bi se dodvorila Italiji. Tako je Plenković talijanskim ribarima darovao pravo da Hrvatskoj nanose ogromne ekološke i ekonomske štete na Jadranu i da se rugaju se sa Hrvatskom obalnom stražom i policijom”, ogorčen je Bulj.

Komentari