Sve je više prosvjeda protiv Jelene Veljače, oglasila se i Komora socijalnih radnika

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Hrvatska komora socijalnih radnika uputila je apel Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, apel je vezan na tragediju u kojoj je pretučena dvoipolgodišnja djevojčica koja je kasnije preminula.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Kao ljudi koji smo prvenstveno dio društva u kojem živimo, a potom i stručnjaci koji pružaju sustavnu podršku ljudima u potrebi, izražavamo istinsko žaljenje za nedavni događaj koji je rezultirao smrću djevojčice.

Svima nam je važno da živimo u društvu koje ima nultu toleranciju na nasilje bilo koje vrste te cijenimo svaku inicijativu i aktivnost koja doprinosi tome cilju. Međutim, linč kojem su izloženi zaposlenici sustava socijalne skrbi tome sigurno neće doprinijeti.



U ovim trenucima struka, kao i obično, nije u mogućnosti iznijeti svoje mišljenje radi zaštite službene tajne. Socijalni radnici postupaju i postupat će sukladno važećim zakonima, pravilnicima, kao i Etičkom kodeksu socijalnih radnika.

Za dan 06.04.2021. godine s ministrom Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, dogovoren je sastanak građanske inicijative kojoj je, čini se, jedini cilj linč i kažnjavanje.

Potrebno je naglasiti da navedene ‘inicijative’ čine osobe koje nisu kvalificirane, stručne i obrazovane za rad u sustavu socijalne skrbi, niti poznaju i razumiju problematiku i rad sustava socijalne skrbi.

Smatramo da do korjenitih promjena u sustavu socijalne skrbi neće dovesti niti najave traženja otkaza, oduzimanje licenci za rad i prijetnje zatvorom za nadležne stručnjake koji su radili s obitelji preminule djevojčice.

Struka socijalnog rada ima potrebne mehanizme nadzora nad svojim radom, a to su nadležno ministarstvo i strukovna komora socijalnih radnika.

Socijalni radnici kontinuirano pozivaju na međuresornu suradnju, smanjenje javnih ovlasti i poštivanje normativa u pogledu broja korisnika, uvažavanje mišljenja i iskustva struke te na strukturalne promjene za koje je odgovorno nadležno ministarstvo.

Apeliramo da nadležni ministar kao odgovorna osoba bez odgode pokrene potrebne promjene u sustavu uz konzultaciju i uvažavanje glasa stručnjaka – socijalnih radnika, koji na navedenu problematiku upozoravaju dugi niz godina”, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Komore socijalnih radnika Antun Ilijaš.

Udruga za ravnopravno roditeljstvo: Veljača i osobe koje ju okružuju, nisu ‘niti stručne, niti uopće o toj temi imaju ikakvih stručnih saznanja…’

Komentari