Svađa Vlade sa znanstvenicima prerasla u skandal; Nadureni predstojnik premijerovog ureda i djetinjasti demantij Vlade izazvali prvoklasnu aferu

Frka Petešić/Sanjin Strukic/PIXSELL

Predstojnik premijerova ureda Zvonimir Frka Petešić izjavio je u utorak da mu je žao što je sudjelovao u “nesporazumu” s članovima Znanstvenog savjeta koji su potpisali apel, no ustvrdio da ih premijer nije razriješio i da treba pronaći način kako prijeći preko toga.

“Ja sam rekao da sam sudjelovao u ovom nesporazumu, da sam im zahvalio na suradnji i da smatram to nije bilo korektno i da to ne pridonosi daljnjoj suradnji, ali danas smatram da moramo naći načina da surađujemo dalje”, rekao je Frka Petešić na konferenciji za novinare.

Ambriović RIstov: Vidjela sam demantij, nisam razumjela što su htjeli reći 

Molekularna biologinja i članica Znanstvenog savjeta Vlade RH Andreja Ambriović Ristov izjavila je u utorak da je dobila poruku iz vlade da više nema smisla da bude članica toga tijela zbog apela koji je prije potpisala.

“Jučer me nazvao gospodin Frka-Petešić i rekao da premijer zahvaljuje na suradnji koja više nema smisla zbog apela koji sam potpisala”, kaže se u kratkoj izjavi koju je dostavila Hini na upit.



“Vidjela sam demantije nakon toga, ali nisam razumjela što su time htjeli reći”, kratko je odgovorila znanstvena savjetnica u Zavodu za molekularnu biologiju Instituta Ruđer Bošković. 

Rekao je i da se ne zna kad će se održati idući sastanak Znanstvenog savjeta. “Datum idućeg sastanka nije definiran, ovo je novi moment, ne mogu zasad odgovoriti na to pitanje”, rekao je.

Frka-Petešić je i rekao da premijer nije razriješio pet članova tog tijela, ali da je suradnja u ovim uvjetima otežana.

“Žao mi je zbog ovoga, možda ja nisam bio jasan u svom nastupu, možda sam im dao naslutiti da ih je premijer razriješio, samo sam rekao da ne mislim da se ovakva suradnja može nastaviti, ako nema međusobnog povjerenja”, rekao je Frka Petešić.

Epilog je to priča o sukobu između Vlade i petero znanstvenika iz njezinog Znanstvenog savjeta, koji su nedavno potpisali Apel protiv te iste Vlade koju savjetuju. Cijela afera počela još jučer i raspliće se čitav današnji dan.

Savjet osnovan odlukom Andreja Plenkovića

Podsjetimo, Znanstveni savjet Vlade osnivan je Odlukom premijera Andreja Plenkovića donesenom 25. ožujka ove godine.

Savjet ima 15 članova. Trinaest članova su ugledni liječnici ili znanstvenici koji se bave molekularnom biologijom, genetikom i srodnim područjima. Uz njih trinaest članovi su još Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH, po struci matematičar i geograf, te pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut, koji se u znanstvenom radu bavio sigurnošću i vojnim pitanjima.

Petešić je u Savjet ušao kako bi služio kao veza s premijerom, dok je Trut operativna veza s Nacionalnim stožerom civilne zaštite.

Suradnja je od ožujka cvjetala, predsjednik Vlade dugo je sudjelovao u sastancima, brižljivo zapisivao što mu članovi Savjeta imaju za reći. No, s vremenom suradnja prestaje i počinje klijati sukob nakon što su neki članovi Savjeta počeli otvoreno kritizirati rad Nacionalnog stožera. Sve je kulminiralo otvorenim pismu grupe od 26 liječnika i znanstvenika.

Apel koji je naljutio Stožer i Vladu

Znanstvenici i doktori, njih 26, uputili su apel zbog zabrinutosti širenja drugog vala pandemije korona virusa i velikog broja njegovih žrtava.

“Obraćamo se javnosti duboko zabrinuti širenjem drugog vala pandemije u Republici Hrvatskoj i velikim brojem žrtava o kojima svakodnevno doznajemo u javnim glasilima. Odlučili smo javno obznaniti naše preporuke u prevladavanju ove teške javno-zdravstvene i društvene krize u Hrvatskoj.

Željeli bismo se ograditi od svih izjava koje su temeljem pogrešnih podataka uvjeravale javnost tijekom mjeseca studenog da će epidemija u Hrvatskoj stagnirati ili umanjivati intenzitet, te da nam strože mjere nisu potrebne ili da nisu učinkovite”, naveli su u apelu.

Članovi ZSV-a koji su potpisali pismo su prof. dr. sc. Nenad Ban, prof. dr. sc. Andreja Ambriović Ristov, dr. sc. Petra Klepac, prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić i prof. dr. sc. Igor Rudan.

Prve reakcije stigle su netom nakon objave apela, a u medijima je dana informacija da je Vlada odlučila izbaciti petero potpisnika iz svojeg Znanstvenog savjeta. Da priča o izbacivanju nije obična medijska konstrukcija potvrđuje i izjava Andreje Ambriović Ristov koja je izjavila da je dobila poruku iz vlade da više nema smisla da bude članica toga tijela zbog apela koji je prije potpisala.

Međutim, nakon pisanja medija i izjava još nekoliko ‘izbačenih’ znanstvenika, Vlada je povukla prvotne informacije o izbacivanju.

Vlada djetinjasto i nadureno demantirala samu sebe 

Tako je Vlada demantirala vijest iz Vlade te ustvrdila da su potpisnicima samo poručili kako im se čini da međusobna suradnja više nema smisla.

Čak je i sam način na koji je Vlada poslala priopćenja poprilično djetinjast i naduren do te mjere da se Vladin PR ne suzdržava se od neugodnog bockanja znanstvenika koji su se usudili je kritizirati.

“Zahvaljujemo onim članovima Znanstvenog savjeta koji su ovu netočnu informaciju prenijeli medijima. To je sigurno bio ‘epidemiološki’, a ne politički potez”, pišu. Zatim su prepričali što je predstojnik ureda premijera Frka–Petešić po njihovom shvaćanju rekao znanstvenicima s kojima je razgovarao.

“Što se nas tiče, svi su članovi i dalje”, konstatira se na kraju priopćenja.

Predstojnik Plenkovićevog Ureda danas je preuzeo krivnju za “nesporazum”, kako ga je on nazvao, a nakon kojeg su članovi ZVS-a zaključili da su izbačeni.

Na pitanje novinara koji je sada status ‘izbačenih-neizbačenih’ znanstvenika i kad će se uopće održati sljedeći sastanak Savjeta, Frka-Petešić rekao je da još definiran novi termin sastanka, te da se sada radi o novom momentu u cijeloj situaciji zbog čega će se svim članovima još jednom javiti.

Komentari