Suglasja ima, ali bit će žestoko među oporbenima; MIrela Ahmetović se kandidira za predsjednicu SDP-a?

Konstituiran je novi, 10. saziv Hrvatskog sabora. Hoće li sabornica biti mjesto svađe ili konstruktivne rasprave, je li epidemijom ugrožena tanka većina i kako će proći glasanje o potpori novoj Vladi u Otvorenom su odgovarali Mario Kapulica (HDZ), Mirela Ahmetović (SDP), Nikola Grmoja (Most), Furio Radin i Tomislav Tomašević (Možemo!).

Na pitanje kako će, obzirom na pandemiju, odraditi posao do kraja s tankom većinom od 76 ruku Mario Kapulica kazao je kako će to biti lakše nego u njemačkom Budestagu gdje su vladajući odradili mandat s jednim mandatom više, a zastupnika je bilo više od 700. Smatra da će Sabor u međustranačkom dogovoru naći model kako funkcionirati.

 Kada treba Vladi za tanku većinu onda igra i glasovanje putem maila, a kad građani trebaju ostvariti svoje pravo onda ne može ni dopisno glasovanje, odgovorio je Nikola Grmoja na pitanje bi li mogao prihvatiti izmjene Statuta i moguće glasovanje zastupnika videolinkom iz samoizolacije. Najavio je da će Most u Saboru ponovno pokrenuti pitanje uvođenja dopisnog i elektronskog glasovanja i uvjetovat će podršku takvom prijedlogu da se isto to omogući građanima i dijasopori na idućim izborima.

Što može za vladajuće, a ne može za građane?

Tomislav Tomašević upozorio je kako u zagrebačkoj skupštini nisu mogli elektronski glasati. Smatralo se da je ta sjednica nevažeća. Nakon što se milijun puta tražilo da se to regulira, došlo je mišljenje Ministarstva uprave da sve skupštine mogu imati on-line glasanje, elektronske sjednice, putem telefona, videolinka. Na pitanje hoće li podržati Mostov prijedlog odgovorio je pitanjem: Što je to što može za vladajuće, a ne može za građane?



“Hrebak po uputama epidemiologa nije smio doći u Sabor”

Mirela Ahmetović je napomenula kako je Dario Hrebak danas bio u Saboru kako bi držao većinu, a da su prema uputama epidemiologa svi vijećnici koji su sjedili u prva tri reda trebali izbjegavati kontakte. Hrebak je, dodala je – sjedio u prvom redu. I SDP je spreman podržati neke izmjene Statuta kako bi podržali digitalizaciju, ali kako je rekla “ne da nas ugrožavaju oni koji pošto-poto žele osigurati većinu kao što su to danas napravili vladajući”.

Radin: Upitno je li u Hrvatskoj bilo epidemije

Furio Radin kaže kako se u Italiji dopisno glasuje već odavno. Nove se tehnologije moraju primijeniti i do elektronskog glasovanja će doći, glasovat će se i češće od četiri godine, jer to ne košta ništa, kazao je Radin koji je pritom dodao kako je upitno je li u Hrvatskoj bilo epidemije.

Grmoja: Stavio sam masku u Saboru i osjećao sam se posramljeno

Ova njegova izjava izazvala je niz komentara – Radi li se o razdoru u vladajućoj koaliciji, pitao je Tomašević, a Nikola Grmoja je poručio kako se u malo stvari slažu, a ovo je jedna od njih. Postavio je pitanje jesmo li pretjerali s mjerama i koju poruku šalju političarima. Stavio je, kaže masku u Saboru i osjećao se čudno, a zastupnici su se osjećali posramljeni. Radin je potom pozvao na kompromis i zaključio da epidemije možda nije bilo jer smo pravilno reagirali.

Mario Kapulica napomenuo je da se u Europi u tijeku pandemije održao niz izbora – Poljska, Bavarska, Francuska, Island, Sjeverna Makedonija, Rusija… Smatra da se pretjeruje kad se sumnja u legitimnost parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. A što se tiče mjera Stožera, kaže – ne možemo se odreći mjera koje nam struka preporučuje.

Tko kuka u Saboru i nelegitimnost izbora zbog izlaznosti

Izbori u Poljskoj i Bavarskoj obavljeni su dopisno, napomenuo je Nikola Grmoja te naglasio kako je izlaznost u Hrvatskoj bila mala. Povukao je i pitanje ustavnosti izbornih jedinica. Dodao je kako sad ima nekih koji su se već vidjeli u Vladi i koji sad kukaju zašto je HDZ uzeo manjine a ne njih. “Recite jasno, Domovinski pokret”, ubacio se Tomašević. Radin je dodao kako što se tiče izlaznosti – pola bi lokalnih izbora moglo biti proglašeno nevažećima.

Nošenje maski i dvostruki standardi

“Zbog čega se bunite jer vas prozivaju zbog politizacije. Kako bi ste drugačije nazvali situaciju u kojoj ste tražili od zastupnika da nose maske, a istodobno ne poštujete upute epidemiologa i dopuštate da Dario Hrebak sve nas ugrožava”, pitala je Kapulicu Mirela Ahmetović.

Tomislav Tomašević je kazao kako je zadovoljan što je Kapulica priznao da je na ovim izborima mala izlaznost bila zbog epidemije i ljetnog datuma, ali i napomenuo da je Zagreb imao i situaciju potresa te da je veliki broj preseljen. Kaže da se vezano za nošenje maski radi o dvostrukim standardima, što građane smeta. Potom se povela rasprava o nošenju maske u emisiji.

Je li Tomašević prijetio Grmoji?

“Ja nikad ne izmišljam. Nisam mislio da mi je fizički prijetio, ali mi je prijetio. Rekao je da ću platiti zbog nastupa na N1 televiziji. Želio sam upozoriti na nekonstruktivno ponašanje opozicije, prvenstveno Dalije Orešković koja je od sastanka oporbe o podjeli odbora napravila skandal. Radi se o uobičajenom sastanku. Onda je Katarina Peović izjavila da neće glasovati za gospodina Škoru. Nismo mi danas glasovali za stavove, nego za rezultate izbora i oporbeni dogovor. Blago sam kritizirao koaliciju Možemo!. Most je dobio Odbor za ravnopravnost spolova. Oko toga se na društvenim mrežama digla velika uzbuna, kazao je Nikola Grmoja i Tomaševića pitao što je sporno u tome da jedna žena i znanstvenica vodi taj odbor. Grmoja je kazao kako se s takvim amaterizmom neće uspjeti srušiti Bandića, a on bi to volio”, kaže.

Radin: Vama svako malo netko prijeti i time si dajete na značaju

Potom je Furio Radin ustvrdio kako je Grmoja i njega optužio da mu prijeti. Ima snimka, vrijeđali ste i predsjednika moje stranke, kazao je Grmoja. “Ne pričamo lijepo jer svako toliko vama netko prijeti i tako si dajete na značaju”, uz smijeh je kazao Radin. Priča je ta da je sve počelo jer je napadnuta naša kandidatkinja za predsjednicu Odbora za ravnopravnost spolova, zaključio je Grmoja.

“Nije bilo nikakvih prijetnji, nego podbadanja pred ulaskom u Sabor, pred 15 ljudi. Nevjerojatno je da, dok je Bandić na vlasti u Zagrebu – vi na kao metu uzimate nas. To je legitimno. Politički je cilj Mosta da se pozicionira za zagrebačke izbore i mi ćemo vam to vratiti. A što se tiče Odbora, mi imamo jedno mjesto, Most ima dva a SDP ima 9”, poručio je Tomislav Tomašević.

Što se događalo na sastanku Kluba SDP-a?

“Ne bih citirala što je navodno Hajdaš Dončić rekao Rajku Ostojiću. na Klubu je bila rasprava i sve su odluke donesene jednoglasno. Budite bez brige2, kazala je Mirela Ahmetović. Dodala je kako je oko imenovanja Bojana Glavaševića vjerojatno došlo do zabune Hrvatskih suverenista, što je potvrdio i Tomašević.

Mario Kapulica je kazao da vjeruje kako će, sudeći po prvom saborskom danu – zastupnici vrlo kvalitetno raditi svoj posao i da će se Hrvatska okrenuti budućnosti i postati bolja. Uvjeren je da će sastav nove Vlade sutra biti izglasan. Najavio je donošenje Zakona o obnovi Zagreba i okolice, a na dnevnom je redu i Izvješće o predsjedanju Hrvatske Vijećem EU-a.

Mirela Ahmetović će se kandidirati za predsjednicu SDP-a?

Mirela Ahmetović je kazala kako je danas u Saboru očekivala izglasavanje Zakona o transparentnosti trošenja novca iz državnog proračuna, kojega je predložio partner vladajućih HSLS (Dario Hrebak). Takav je zakon predlagao Most, ali su ga HDZ i HSLS odbacili, dodao je Nikola Grmoja.

U završnim riječima Nikola Grmoja je izrazio nadu da će Vlada uspjeti provesti reforme pravosuđa, izbornog sustava, uprave i vratiti samodostatnost poljoprivrede te pojačati borbu protiv korupcije i klijentelizma. Mirela Ahmetović kazala je kako postoji mogućnost da se kandidira za čelno mjesto u SDP-u, odluku još nije donijela.

Suglasje oko glavnih ciljeva, žestoka rasprava o ženskim pravima

Tomislav Tomašević je pozvao na kolektivnu odgovornost da podignu nivo rasprave u Saboru kao najvišem tijelu. Grmoji je poručio da će u nekim stvarima zajedno kritizirati HDZ, ali i da će se žestoka rasprava voditi oko abortusa i ženskih prava. Furio Radin kazao je kako se slaže s Grmojom, ali tome pridodao i ciljeve vezane za ljudska prava i prava manjina.

“Hrvatska Vlada ima šansu i ciljeve koje podupiru građani. Uvjeren sam da ćemo imati hrabrosti, odlučnosti i umješnosti i da ćemo to ostvariti. Nitko ne ulazi u diobu vlasti i oporbe, ali moći ćemo surađivati uz međusobno uvažavanje. Mislim da to možemo”, poručio je Mario Kapulica.

“Drago mi je da smo emisiju završili sa Možemo!”, poručio je na kraju Tomašević.

Komentari