Studentice o profesoru kojeg je Boras nagradio: Povukao me i uvalio mi jezik u usta

Nikola Cutuk/PIXSELL

Objavljena su nova svjedočanstva studentica koje su seksualno uznemiravane na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Podsjetimo, rektor Damir Boras je dobio potpisanu izjavu o seksualnom uznemiravanju nekadašnje studentice Filozofskog, ali se na to oglušio. Štoviše, optuženog profesora je nagradio. Na svoju osobnu inicijativu Boras je optuženom profesoru dodijelio počasnu titulu profesora emeritusa unatoč tome što je njegov fakultetski odsjek bio protiv toga.

Telegramu su se javile tri bivše studentice i za seksualno uznemiravanje optužile istog profesora. Boras još uvijek ne odgovara na upit koji smo mu poslali u vezi s cijelim skandalom.

“Povukao me i uvalio mi jezik u usta”

“Nakon jednih konzultacija u njegovom kabinetu pozdravljali smo se, još nešto dogovarali na samim vratima zatvorenog kabineta i onda me primio za lice, povukao i uvalio mi jezik u usta”, prepričava jedna studentica svoj susret s optuženim profesorom. Kaže da se ovo dogodilo prije petnaestak godina.



“Rekla sam mu da moram ići, da me čeka dečko, izjurila sam van i izvan sebe nazvala kolegicu koja je istovremeno pisala diplomski kod njega. Bila sam u tolikom šoku jer mi je bilo nevjerojatno da se tako nešto može dogoditi”, dodala je. Nikome ništa nije prijavila jer, kako kaže, bila je uvjerena da na fakultetu postoji klima koja odobrava takvo ponašanje.

“Neko sam vrijeme skupljala snagu vratiti se ponovno na konzultacije. Mislila sam da sam do tog trenutka već previše napravila i napisala za taj diplomski da bih sada odustala, mijenjala nešto i slično”, prisjeća se pa prepričava da je na sljedeće konzultacije došla sa svojim dečkom i pri ulasku u profesorov kabinet mu to i rekla. No on je unatoč tome opet pokušao.

“Primio me za koljeno i nudio mi usavršavanje van fakulteta”

“Primaknuo se k meni i primio me za koljeno. Maknula sam njegovu ruku i rekla mu da mislim da to nije primjereno ponašanje. Na to mi je rekao da se slaže i da ćemo dalje biti profesionalni”, prisjeća se bivša studentica Filozofskog i dodaje da je za slične priče o istom profesoru čula i prije svog susreta, ali im nije pridavala puno pažnje:

“Sjećam se jedne cure, mi smo tada svi s njom dolazili pred njegov kabinet, sjećam se da je prije ulaska unutra govorila: ‘Ne želim ući sama unutra, ne želim ući sama unutra.’ Tada sam mislila da pretjeruje. Kada sam ja to doživjela, bilo mi je jasno da žena nije pretjerivala”, kazala je.

Druga bivša studentica Telegramu je ispričala svoj susret s profesorom koji seže u nešto bliži datum, u godinama pred profesorovo umirovljenje. Ona kaže da joj je na usmenom ispitu na svako njeno odgovaranje komplimentirao kako je iznimno sposobna i pametna djevojka. Potom joj je ponudio “usavršavanje znanja ako bi se s njim podružila i van fakulteta” te joj stavio ruku na nogu i počeo joj se približavati.

“Nagnuo se i na silu me poljubio u čelo”

“Odbila sam i odmaknula se od njega. Počeo je govoriti da moram znati kako je on jako utjecajan na fakultetu te ako bismo se družili mimo faksa, da bi mi omogućio akademsku karijeru. Da je prava šteta ne iskoristiti moje potencijale. Odbila sam. Nagnuo se i na silu me poljubio u čelo i pokušao poljubiti u usta, na što sam se ustala kako bih izašla van i uzela indeks s njegovog stola”, ispričala je.

Zatim joj je rekao da ostavi indeks kako bi joj upisao ocjenu te da se po njega vrati nakon što svi kolege završe ispitivanje.

“Bojala sam se vratiti i nisam ga više nikad u životu htjela vidjeti. Kolegu sa smjera, koji je čekao na red za usmeni, zamolila sam da mi uzme indeks kod profesora”, kaže i dodaje da ga je do kraja studija sretala na hodnicima fakulteta.

“Uvijek bi skrenuo ili pognuo svoju glavu, jasno dajući do znanja da je svjesno postupio loše.”

Ova studentica dodaje i da ju je povrijedilo kada je saznala da profesor to radi već godinama i da svi to znaju, a nitko je na to nije upozorio.

Treću studenticu pozvao kod sebe doma: “Tresla sam se”

Treća kaže da ju je profesor jednom pozvao kod sebe doma.

“Krenulo je od komplimenata. Tipa, ‘lijepo vam stoji ova kapa, lijepe oči imate’. Ja sam to sve dosta rezala pa bih mu rekla – da, da, hvala, hvala, na mamu”, prepričava pa dodaje da ga je jednom tražila upute na konzultacijama, a on je to stalno odugovlačio.

“Cijeli sam ga tjedan tražila da imamo konzultacije na faksu. Stalno je to odugovlačio i razvlačio, sve dok mi nije rekao da dođem kod njega doma u petak, dan uoči mog putovanja”, kaže.

Otišla je, ali sa sobom povela obiteljske prijatelje.

“Ja sam se tresla. Ja sam njemu na ulazu, kad mi je otvorio vrata, rekla: ‘Profesore, meni je jako nelagodno što sam ja morala ovdje doći i dolje me čeka dečko.’ On me na to nonšalantno pogledao i rekao: ‘Kolegice, ne razumijem, pa to ste vi tražili doći ovdje, niste mogli doći na konzultacije, ovo je jedini način'”, prisjeća se.

Nakon toga je ušla u njegov stan, kratko su razgovarali o putu za diplomski, nepunih pet minuta, i potom je otišla.

Studentica tvrdi da nije jedini, kaže da ima još jedan s istog odsjeka fakulteta

Ova studentica tvrdi da optuženi profesor nije jedini s Filozofskog, čak i s odsjeka, koji je bio dio incidenta. Spominje njegovog kolegu s istog odsjeka, koji i dalje aktivno predaje i sudjeluje u nastavi na fakultetu.

“Faks je njima rasadnik. Gadost i odvratnost koju oni šire među svojim žrtvama, to uopće ne mogu opisati”, kazala je pa dodala da su se svi ovakvi incidenti događali u profesorskim kabinetima.

“Jedna jedina vrata te kabinete dijele od hodnika na kojem stoje i hodaju ostali studenti i profesori. Oni su bili sigurni da to neće iscuriti, a čak i da iscuri, uvijek su mogli reći da je to njihova riječ protiv riječi studentica. To mi je prvo bilo u glavi. Moja riječ protiv njegove”, ustvrdila je.

Komentari