STRUČNJACI O USPJEHU SDP-A U ZAGREBU ‘Maras je promašen kandidat. Predstavlja put u političku propast i grotesku’

Gordan Maras Foto: Ranko Suvar / CROPIX

SDP je započeo svoju kampanju na lokalnim izborima, koji se održavaju iduće godine, odabirom kandidata za gradonačelnika Rijeka, Marka Filipovića sadašnjeg zamjenika Vojka Obresnela. Odluka za Split, Osijek i Zagreb još nije donesena.

U Splitu je izvjesno da se kandidira predsjednik gradske organizacije Goran Kotur, u Osijeku je situacija neizvjesna jer zamjenik gradonačelnika Boris Piložota ne kotira previše dobro, pa se traži neovisni kandidat koji bi imao podršku SDP-a i drugih njima bliskih stranaka, a u Zagrebu još razgovaraju o kandidatima.

Naime, predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a Gordan Maras smatra kako bi on trebao biti kandidat, no u vodstvu stranke traže druga rješenja.

Dosad je u Zagrebu SDP birao kandidata za gradonačelnika, no prema riječima predsjednika stranke Peđe Grbina lokalnim zajednicama se neće nametati kandidati ni koalicije te su dobile rok da do sredine prosinca definiraju kako će izaći na lokalne izbore i tko će biti kandidati za gradonačelnike, načelnike, župane i njihove zamjene.



Situaciju u SDP-u, odabir kandidata te uspjeh na lokalnim izborima za portal Otvoreno komentirali su politički analitičari Davor Gjenero i Žarko Puhovski.

Gjenero navodi kako će odluka o odabiru kandidata u Zagrebu vjerojatno biti prepuštena zagrebačkoj organizaciji, ali napominje da predsjednik stranke ima ključnu riječ i mehanizme utjecati na odluku.

‘Maras predstavlja put u političku propast’

Dok Puhovski smatra da u ovakvoj situaciji ne treba odlučiti samo zagrebačka organizacija SDP-a već stranka u cjelini.

“Bandiću opet raste šansa. SDP nema šansu u Splitu ni u Osijeku, pa bi izgubili imidž urbane stranke”, ističe.

Dalje navodi kako je Gordan Maras promašen kao kandidat te nema nikakvih rezultata kao političar ni kako ministar poduzetništva i obrta (u dvanaestoj Vladi). “Kako se čini nema podršku ni gradske organizacije SDP-a”.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Istog je mišljenja i Gjenero koji navodi da je SDP u Zagrebu izabrao čovjeka zanimljivih kapaciteta, znanja i uspjeha.

“Predstavlja put u političku propast i grotesku. Nema upravljačkih znanja i sposobnosti te je dosta žalosna pojava na hrvatskoj političkoj sceni”, ističe. 

Jedina šansa za uspjeh je suradnja s Možemo

Ni jedan ni drugi ne vide svjetlu budućnost SDP-a.

“Zagreb je trećina Hrvatske pa je borba pitanje prestiža. Oni imaju veliki problem koji ne mogu riješiti u vrlo kratkom vremenu. Trebaju čovjeka, a očito je da za takvo što nemaju vremena”, objašnjava Gjenero. 

Dodaje da kada imate takvu negativnu selekciju koja je omogućila Marasu da postane predsjednik organizacije znači da nema na zalihi čovjeka koji bi mogao preuzeti tu poziciju. Ova stranka više nema kapacitete kao kad je bio Ivica Račan. 

“Na lokalnim izborima slijedi katastrofa, pogotovo u Zagrebu. Ne vidi se da bi u Zagrebu mogli utjecati na buduće političko djelovanje”, zaključuje. 

Kao šansu za uspjehom smatraju dogovor s platformom Možemo.

“SDP bi trebao prihvatiti Tomislava Tomaševića za kandidata jer je jedini ozbiljni kandidat i osim Bandića dobro poznaje Zagreb te im dobro ide. Svi ostali su šminkeri i šminkerice koji uglavnom poznaju centar”, objašnjava Puhovski.  

Napominje da bi u slučaju suradnje bilo važno da SDP ne preuzme retoriku u kojoj Možemo optužuje Bandića za korupciju u Zagrebu, što je preuzeo Maras, jer se time daje podrška HDZ-u.

Komentari