Štromar: Šteta od potresa u Zagrebu procjenjuje se na 42 milijarde kuna

Damir Krajac / CROPIX

Točno je mjesec dana od potresa koji je pogodio Zagreb i u kojem je život izgubila petnaestogodišnja djevojčica, a mnogi su se morali iseliti iz svojih domova zbog prevelikih oštećenja.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u emisiji Dobro jutro, Hrvatska HRT-a prvi put iznio podatke kolika je procjena štete od potresa u Zagrebu i okolici.

Stručnjaci Građevinskog fakulteta komunicirali su s europskim kolegama i iznijeli procjenu štete. Napravili su pet verzija procjene i odabrali onu za koju misle da je najrealnija, objasnio je Štromar.

“Procjenjuju da je šteta negdje oko 42 milijarde kuna”, rekao je Štromar.

Ministar je otkrio i što se nakon mjesec dana pripremilo za obnovu potresom uništenih stambenih i drugih objekata i kada ćemo imati zakon kojim će se sve to urediti.

“Zakon je pri kraju, brusimo ga, još malo sa stručnjacima. Radi se o tjednima kada stiže zakon. Izgradit ćemo hitno stanove gdje bi ljudi kojima su nastradali objekti u potresu bili nekoliko godina, a onda bi se te zgrade iskoristile kao studentski dom”, objasnio je Štromar za HRT.

Podsjetimo, niz od tisuću potresa počeo je u jutarnjim satima 22. ožujka odnosno točno u 6:24, kada je Zagreb pogodio snažan potres magnitude 5,5 stupnjeva. Mjesec dana nakon najvećeg potresa na području Zagreba zabilježeno je više od tisuću manjih potresa. Više od 140 potresa koje su osjetili građani, bilo je magnitude više od 1,3 prema Richteru, a seizmografi su zabilježili i više od 850 potresa magnitude manje od 1,3.

Komentari