NACIONALNI STOŽER Imamo 50 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Foto: Pongracic / CROPIX

U Hrvatskoj je protekla 24 sata zabilježeno 50 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, jedna osoba je preminula, a broj trenutno oboljelih ukupno je 1117, izvijestio je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Među njima su 132 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru tri pacijenta, navodi Nacionalni stožer.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 3722 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 119 preminulo, a 2486 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 4861 osoba.



Do danas je ukupno testirano 93.571 osoba, od toga 763 u posljednja 24 sata.

Iz Stožera ističu kako je pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa.

“Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana”, poručuje Nacionalni stožer.

Sisačko-moslavačka ima jednog novooboljelog

Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan, jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19.

Osoba je s područja grada Kutine te je bila u samoizolacijii nije ostvarila kontakte.

Iz Stožea mole sve žitelje Sisačko-moslavačke županije neka se pridržavaju uputa i preporuka Nacionalnog stožera jer uspjeh borbe protiv ove bolesti ovisi o svijesti i disciplini svih nas

Dubrovačko-neretvanska županija javlja da nemaju novih slučajeva zaraze

“U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze
koronavirusom. Imamo 3 izliječene osobe iz Dubrovnika. Ukupno je hospitalizirano 5 osoba u OB
Dubrovnik.

Od početka pandemije na analizu je poslano 4613 uzoraka.

U samoizolaciji se nalazi 147 osoba, a u posljednja 24 sata utvrđeno je jedno kršenje mjere samoizlacije.

Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 40 slučaja kršenja samoizolacije”, priopćeno je iz stožera Dubrovačko-neretvanske županije.

U Koprivničko-križevačkoj županiji nema novooboljelih

“Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke obavještava javnost kako na području županije nema zabilježenih novih slučajeva bolesti COVID-19 te kako je zdravstveno i epidemiološko stanje stabilno. Svi do sada pristigli uzorci izuzeti iz opće populacije u posljednja 24 sata su negativni čime je Koprivničko-križevačka županija i dalje jedina u Hrvatskoj bez novih slučajeva i aktivnog pozitiviteta na koronavirus. Od početka epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je 99 slučajeva oboljenja”, priopćili su iz Koprivničko-križevačke županije.

U Brodsko-posavskoj županiji je šest novih

“U odnosu na jučerašnje izvješće županijskog Stožera CZ odnosno u posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije šest (6) je novih pozitivnih osoba na virus SARS-CoV-2. U tijeku je epidemiološka obrada njihovih kontakata. Za četiri pozitivne osobe nalazi su pristigli jučer iza podneva te su te osobe već pribrojene u jučerašnje službeno izvješće nacionalnog Stožera CZ, dok su preostala dva pozitivna nalaza stigla kasnije.

Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 120, dok je broj aktivnih slučajeva 72. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 478 osoba”, stoji među ostalim u priopćenju stožera Brodsko-posavske županije u kojem još pozivaju građane na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću covid-19.

U Šibenskoj-kninskoj dvoje novooboljelih

Na dan 12.07.2020. godine imamo dvoje novooboljelih od zarazne bolesti COVID-19 na području Šibensko-kninske županije. Riječ je o jednoj muškoj osobi srednje životne dobi i jednoj ženskoj osobi mlađe životne dobi, obje s prebivalištem u Kistanjama, javlja stožer te županije.

Za dva nova slučaja oboljenja epidemiološka obrada je u tijeku. Pod mjerama samoizolacije je trenutno 121 osoba i svi su kontakti osoba oboljelih od COVID-19.

U posljednjih 24 sata je uzorkovano 21, a testirano 9 uzoraka na SARS-CoV-2. Od jučer na području PU šibensko-kninske nije bilo dojava o kršenju mjera samoizolacije.

Iz Stožera CZ ŠKŽ apeliraju na građane da se pridržavaju svih mjera i preporuka HZZJZ kako bi zadržali povoljnu epidemiološku sliku.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji pet novooboljelih osoba

Od ukupno 115 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije, pet je novooboljelih osoba od koronavirusa i to dva iz Splita, jedan sa Šolte, jedan iz Baške Vode i jedan iz Muća, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.

Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba troje su kontakti prethodno oboljelih dok se dvije osobe epidemiološki obrađuju, priopćili su iz Stožera.

Na području Splitsko-dalmatinske županije 559 osoba je u samoizolaciji, a četiri sobe su na bolničkom liječenju u splitskom KBC-u.

U Zagrebačkoj županiji sedam novooboljelih od koronavirusa

U Zagrebačkoj županiji je sedam novooboljelih osoba od koronavirusa, izvijestio je u nedjelju Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije.

“Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do nedjelje, 12. srpnja do 11 sati evidentirano je 206 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o sedam osoba više”, istaknuli su u priopćenju.

“Tako su na području Zagrebačke županije trenutno aktivna 63 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 135 osoba, a osam osoba je preminulo”, kažu u Stožeru civilne zaštite Zagrebačke županije.

Iz Stožera apeliraju na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija.

“Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana”, poručuju iz stožera Zagrebačke županije.

Karlovačka županija

Jedna od jučer oboljelih osoba u Karlovačkoj županiji je djelatnik bolnice u Ogulinu. Riječ je o nezdravstvenom djelatniku, a poduzete su sve nužne mjere kako bi se zaštitila bolnica i pacijenti. Kontakti oboljele osobe evidentirani su i stavljeni pod mjere samoizolacije te bolnica i dalje normalno funkcionira.

U Zadarskoj županiji tri novozaražene

Tri su novooboljele osobe na području Zadarske županije, a ukupni broj oboljelih je 46. Na COVID1 odjelu hospitalizirano je 5 osoba. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 155 uzoraka, a u samoizolaciji su 523 osobe.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

U Krapinsko-zagorskoj jedna novooboljela

Na području Krapinsko – zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je 1 osoba pozitivna na koronavirus (Krapinske Toplice).

Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko – zagorske županije je 9.

U samoizolaciji se nalazi 49 osoba. U protekla 24 sata testirano je 46 uzoraka, od kojih je 31 negativan, 1 nalaz je pozitivan, dok se za 14 uzoraka čekaju rezultati.

U Zagrebu 24 novooboljele osobe

U Zagrebu su 24 novooboljele osobe od koronavirusa, izvijestio je u nedjelju Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

“U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ provedeno je 216 testiranja na SARS-CoV-2. U Gradu Zagrebu zabilježena su 24 nova slučaja. Posljedično tome, za 78 osoba određena je mjera samoizolacije”, istaknuli su u priopćenju.

Naglasili su da je od 24 novooboljele osobe od koronavirusa, njih 11 su kontakti prethodno oboljelih osoba, šest je osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, jedna je osoba izložena u noćnom klubu, jedna je osoba doputovala iz Njemačke, a ostali su izloženi na različitim događanjima.

“Trenutno je u Gradu Zagrebu 387 aktivnih slučajeva i 946 aktivnih samoizolacija”, ističu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

U Vukovarsko-srijemskoj 7 oboljelih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 7 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (4 osobe iz Ivankova, 1 iz Bobote, 1 iz Trpinje i 1 iz Vukovara).

Trenutno su u županiji 4 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirane su 94 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3313.

U samoizolaciji na području županije nalazi se 306 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji su pozitivna 2 zdravstvena radnika (2 medicinske sestre/tehničara).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 45 radnika (8 liječnika, 31 medicinska sestra/tehničar, 1 drugi zdravstveni radnik i 5 nezdravstvenih radnika).

U Istarskoj 16 novih slučajeva 

U Istri je 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a među njima je i šest štićenika i pet djelatnika Doma za starije i nemoćne osobe “Atilio Gamboc” u Umagu, izvijestio je u nedjelju ujutro županijski Stožer civilne zaštite.

“Tijekom protekla 24 sata, uzorkovanjem na terenu i u pulskoj Općoj bolnici uzeto je 211 uzoraka briseva te je ispitivanjem u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije potvrđeno šesnaest pozitivnih”, rekao je načelnik Stožera Civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Dodao je da se kod tri osobe radi o kontaktu s već pozitivnom osobom, dvije su osobe pregledane na odjelu Hitnog bolničkog prijema pulske Opće bolnice radi osnovne bolesti te je protokolarnom obradom potvrđen pozitivan bris na COVID-19 dok je u Domu za starije i nemoćne osobe “Atilio Gamboc” u Umagu, potvrđeno jedanaest pozitivnih briseva – šest je štićenika, a pet djelatnika.

Neslužbeno se doznaje kako je među novozaraženim i jedna trudnica iz okolice Pule.

“Provode se sve protuepidemijske mjere i obavljaju dodatna uzorkovanja. Epidemiološka obrada je u tijeku, kao i dekontaminacija prostora dok se zdravstvene usluge u Općoj bolnici Pula pružaju redovno”, ustvrdio je načelnik Kozlevac dodavši kako je trenutno u Istri u samoizolaciji više d 150 osoba.

U bolnici je do danas hospitalizirano 30 zaraženih osoba.

Kozlevac je pozvao građane i turiste na odgovorno ponašanje radi prevencije pojave i širenja zaraze.

“To se posebno odnosi na mjere držanja fizičkog razmaka, osobne higijene i higijene prostora, nošenja maski u zatvorenim prostorima i svugdje gdje nije moguće izbjeći bliski kontakt”, poručio je Dino Kozlevac.

U Primorsko-goranskoj jedna novozaražena osoba

U odnosu na jučer, u našoj županiji danas, kroz 24 sata, bilježimo jednu novozaraženu osobu, javljaju iz epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.

Trenutno u PG županiji imaju 24 pozitivna slučaja i 86 izliječenih osoba.

Osječko-baranjska prijavila tri oboljela

Na području Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata obrađeno je 110 uzoraka od kojih su tri bila pozitivna na koronavirus, i to za dvije osobe iz Đakova i jednu iz Silaša (Općina Šodolovci). Na području županije ukupno su na koronavirus pozitivne 332 osobe.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 27 pacijenata, s tim da su dva na respiratoru. Samoizolacija je jučer određena za 40 kontakt osoba oboljelih, a pod tom mjerom je ukupno 540 osoba.

Policija je dobila jednu dojavu građana o kršenju mjere samoizolacije (u Osijeku), što se pokazalo točnim, a u 26 samoinicijativnih provjera nije utvrdila ni jedno kršenje te mjere.

U Virovitičko-podravskoj pet novozaraženih

Petero je novozaraženih na području Virovitičko-podravske županije. U tijeku je presica lokalnog stožera.

Zbog inata, straha, ali i stigmatizacije mnogi ne žele da ih se povezuje s koronavirusom

“Bolest sama po sebi nije stigmatizirajuća. Nije sramota i nije loše biti bolestan od Covida-19. Moraju svi biti svjesni da u svojoj obitelji imaju nekoga tko je teže tjelesno bolestan i koga svojim neprijavljivanjem mogu ozbiljno ugroziti”, rekao je Domagoj Vidović, zamjenik ravnateljice Klinike za psihijatriju Vrapče.

Više pročitajte OVDJE.

Ne razmišlja se o ukidanju svadbi, preporuke su za velika okupljanja

Nema zatvaranja, ima novih uputa i preporuka. Kada one stupaju na snagu i kada, s obzirom na porast zaraženih, otkrila je pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš u RTL-u Danas.

“Prošli tjedan sam govorila da bismo mogli susresti i troznamenkasti broj. Pratimo evo već dva dana i ne bih dizala paniku. Živimo u vrijeme epidemije i u drugim zemljama oko nas je daleko lošija slika. S obzirom da smo sustav spojenih posuda nije nemoguće očekivati da se zaraza širi i kod nas, ali ne treba dizati paniku i mislim da je to situacija zbog toga što epidemija vlada svuda i pandemija oko nas”, rekla je Bubaš.

Više pročitajte OVDJE.

Nismo očekivali ovoliki porast novooboljelih, zabrinuti smo. Epidemiolozi su na izmaku snaga

O rekordnom broju oboljelih od koronavirusa u Dnevniku N1 govorio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

“Nije to eksponencijalni rast, to bi bio veći broj novoboljelih svaki dan, to su ogromne brojke, ali nažalost imamo porast koji ne želimo i nismo očekivali da će biti takav. Otvaranjem aktivnosti znali smo da će nam se pojaviti veće brojke, ali ovo su sad velike brojke i zabrinuti smo zbog toga. Molimo građane da se pridržavaju mjera jer to očito sad ne funkcionira”, rekao je.

Više pročitajte OVDJE.

Komentari