STOŽER UŽIVO 11 novozaraženih u Hrvatskoj, umrle tri osobe. Ukidaju se propusnice u Hrvatskoj, osim na Braču

Foto: Tomislav Pavlek / POOL / HINA

Nacionalni stožer Civilne zaštite na konferenciji za medije održanoj u nedjelju izvijestio je javnost o novim aktualnostima vezanim uz situaciju s korona virusom u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je ukupan broj od 2187 oboljelih u Hrvatskoj, a tri osobe su umrle, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite.

“Ukupno je testirano 44886 ljudi, u zadnja 24 sata 668, od čega je 4,87 posto pozitivnih. Od jučer su preminule tri bolesnice, u bolnici u Koprivnici, bile su 1925., 1931. i 1935. godište, s kroničnim bolestima, pa je ukupni broj preminulih do sada 90”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Na respiratoru je 13 osoba, 169 je hospitaliziranih, oporavljenih je 675, oporavljenih kod kuće 1089, pa je ukupno oporavljenih 1764, odnosno 38 više u odnosu na jučer, dodao je.



Iz samoizolacije od današnjeg broja oboljelih je osam. Devet pozitivnih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, te po jedan u Brodsko-posavskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

“Na Braču je osam pozitivnih, svi su oni s blažim kliničkim simptomima, većina i bez, te osim dvije osobe nitko iz Brača nije hospitaliziran u Splitu”, rekao je Beroš.

Božinović: Uvođenje nužnih mjera na Braču

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je u nedjelju da se za Brač uvode nužne epidemiološke mjere – ograničavanje zadržavanja na ulicama i javnim površinama, obustava javnog prometa, pogreba, društvenih okupljanja i rada u trgovini.

Nakon što je otok Brač postao novo žarište epidemije koronavirusa odlučeno je da se epidemiološke mjere postrože, odnosno da se primjenjuje režim koji bio na snazi prije 27. travnja, rekao je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

Ministar unutarnjih poslova rekao je kako smo danas dan uoči početka treće faze popuštanja, pa stižu izmjene mjera ograničavanja – omogućava se okupljanje do 40 osoba umjesto do pet, kao i rad trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata, nacionalnih parkova i parkova prirode te održavanja proba umjetnika i djelatnika u kulturi, pojedinačno i u manjim skupinama.

Izvan snage se stavlja odluka o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka, tzv. e-propusnica. “U slučaju epidemiološke procjene može se opet aktivirati na nacionalnoj ili na razini županija i gradova”, naglasio je.

Najavio je da će od 18. svibnja popustiti mjere za organiziranje kulturnih programa i manfiestacija u zatvorenom i na otvorenom, također održavanje treninga, rad teretana, sportskih i fitness centara, rekreacijskih centara od 13, svibnja, a otvaranje bazena od 18. svibnja.

Dolazi i do izmjena u javnom prometu – ponovno se uspostavlja međugradski cestovni promet putnika, međugradski prijevoz osoba u željezničkom prometu, te se otvaraju autobusni i željeznički kolodvori za međugradski promet.

Uživo ? novi podaci Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Gepostet von HRT Vijesti am Sonntag, 10. Mai 2020

Tri osobe preminule u Koprivnici

Obavještavamo javnost da su u koprivničkoj Općoj bolnici ‘Dr. Tomislav Bardek’ preminule tri osobe starije životne dobi  iz Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica pozitivne na koronavirus, koje su uz oboljenje  COVID-19 infekcijom imale značajan komorbiditet. Županijski Stožer civilne zaštite ovim putem izražava sućut obiteljima, stoji u priopćenju. Više pročitajte OVDJE.

U Splitsko-dalmatinskoj ukupno 547 zaraženih

Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 364 obrađena testa sa područja Splitsko-dalmatinske županije još je 9 osoba zaraženo koronavirusom.

Od ukupnog broja novoobrađenih testova sa područja otoka Brača je 49 testova te je od toga još 8 osoba pozitivno na COVID infekciju sa otoka Brača i to iz Supetra 3, Nerežišća 3, Pučišća 1 i Milne 1. Među ostalim novooboljelim osobama jedna osoba je iz grada Solina.

U obradi se nalaze još 43 testa sa otoka Brača.

U odnosu na jučerašnji dan još je 10 osoba izliječeno te su na području Splitsko-dalmatinske županije do sada ukupno izliječene 384 osobe.

U Zagrebu i Dubrovniku nema novooboljelih

Gradu Zagrebu je testirano 129 osoba i nema novooboljelih. U Zagrebu je ukupno 472 oboljele osobe. Od jučer se oporavilo šest oboljelih osoba pa je ukupan broj izliječenih narastao na 418.

Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. 13 je novih izliječenih, odnosno ukupno njih 78. Preostali nalazi od petka su negativni, a 37 uzoraka uzetih u subotu su u obradi.

Ukupno je 118 zaraženih te osam umrlih. S današnjim danom hospitalizirano je šest pozitivnih pacijenta. 535 građana je u samoizolaciji.

Požeško-slavonska već 40 dana nema novozaraženih

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 40. dan bez novooboljelih osoba, te od 22. travnja u županiji nema ni jedne potvrđene oboljele osobe.

U samoizolaciji se trenutno nalazi 349 osoba, 25 uzoraka je poslano na analizu, te ju ukupno testirano 697 osoba.

Međimurska i Vukovarsko-srijemska i Zagrebačka nisu prijavili novooboljele

Vukovarsko-srijemska županija dvanaesti dan je bez novooboljelih osoba od COVID-19, te je i dalje ukupno 40 oboljelih osoba. U protekla 24 sata izliječeno je 5 osoba, tri izliječene osobe su iz Vinkovaca, jedna iz Vrbanje i jedna iz Nuštra. U županiji su još samo dvije oboljele osobe, što je ukupno 38 izliječenih osoba na području županije.

U samoizolaciji na području županije nalazi se 422 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana nisu zaprimljene prijave o kršenju samoizolacije,

U Međimurskoj županiji 26. dan za redom nema novooboljelih od koronavirusa. Tijekom proteklih 24 sata obavljeno je 40 testiranja.

Zagrebačkoj županiji već dvanaesti dan zaredom nema novih slučajeva zaraze.

Ukupno je u toj Županiji evidentirano 129 zaraženih osoba, od kojih je 107 izliječeno, a četiri su preminule.

U Primorsko-goranskoj imaju jednu novooboljelu

Nakon punih 18 dana bez novih slučajeva zaraze u Primorsko-goranskoj županiji, iz epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo stigla je informacija da imaju jednu novooboljelu osobu.

Riječ je o osobi koja je bila u samoizolaciji i pod nadzorom epidemiologa. Također imaju i jednu osobu koja je od jučer ozdravila, što znači da od početka epidemije imaju ukupno 50 ozdravljenih. Pod zarazom je na području Županije još 21 osoba i svi su pod stalnim zdravstvenim nadzorom, priopćeno je iz stožera.

U Osijeku i Krapinsko-zagorskoj nema novoooboljelih

 Svi testovi koji su u subotu analizirani u Kliničkom bolničkom centru Osijek, ukupno 131, bili su negativni na virus COVID-19. Negativni su bili i uzorci pet osoba čiji su raniji preliminarni nalazi bili pozitivni te su obavljani kontrolni nalazi. Riječ je o dvije osobe s područja Našica te po jedna iz Osijeka, Popovca i Švajcarnice.

Ukupan broj oboljelih na koronavirus na području Osječko-baranjske županije tako ostaje 131 osoba, s time da se na liječenju u KBC-u Osijek nalazi devet oboljelih, 10 osoba je na kućnom liječenju, dok je na žalost od početka pandemije do sada preminulo osam osoba. Ukupno je do sada izliječeno 104 oboljele osobe.

Šibensko-kninska i Zadarska nemaju novooboljelih

Na području Šibensko-kninske županije osmi dan za redom nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Od ukupno 90 oboljelih do danas se oporavilo njih 74.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 119 osoba, od čega je 24 kontakt s oboljelim od COVID-19.

Petnaesti dan za redom Zadarska županija nema novooboljelih od koronavirusa, a broj ozdravljenih osoba raste. S današnjim danom ozdravilo je 80 osoba.

Od početka epidemije na području županije testirano je 2078 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana 48. Aktivni nadzor provodi se nad 850 osoba, a istekao je za njih 2899.

U Istarskoj, Kralovačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj nema oboljelih

Istarskoj županiji nema novooboljelih. U posljednja 24 sata ispitano je 67 uzoraka brisa i svi su negativni. Trenutno je na ispitivanju 13 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus. Rezultati se očekuju.

Karlovačkoj županiji nema novooboljelih osoba od koronavirusa. U subotu je testirano 70 osoba i svi pristigli nalazi su negativni (ukupno je testirano 1842 osoba).

U OB Karlovac nema niti jednog pacijenta oboljelog od koronavirusa, na kućnom liječenju još ih se nalazi 3. U Karlovačkoj županiji je izliječeno 26 osoba.

Tijekom dana kroz DRIVE IN testiranje bit će uzeto oko 40 uzoraka.

Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 25. dan zaredom nije zabilježen novi slučaj zaraze koronavirusom. U subotu su testirane dvije osobe, nalazi se očekuju tijekom dana.

Ukupno je do sada u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji bilo zaraženo 10 osoba, a 9 njih je ozdravilo.

Županijski stožer je izvijestio da će se u ponedjeljak u školske klupe vratiti 86 učenika od ukupno njih 2710 koliko ih pohađa niže razrede osnovnih škola kojima je Bjelovarsko-bilogorska županija osnivač.

Braču prijeti potpuna karantena

Od prva 22 obrađena nalaza na koronavirus s Brača, od ukupno jučer uzetih 92 brisa, pet osoba je pozitivno i riječ je o osobama iz iste obitelji, prva je informacija koja, međutim, nije službeno potvrđena, a službene podatke objavit će Stožer kada budu poznati svi rezultati testiranja.

Ravnateljica županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) Željku Karin objasnila je kako u aparat za analizu uzoraka odjednom može stati 22 testa koji se obrađuju tri i pol sata.

Prvu ‘turu’ testova s Brača u aparat su stavili sinoć, rezultati su gotovi, a podatke će u priopćenju objaviti Stožer kako bi javnost bila precizno informirana, bez zbunjivanja. Više pročitajte OVDJE.

Na Braču pet pozitivnih, Istra i Karlovačka bez novozaraženih

Komentari