Stožer: U izradi je aplikacija koja će javljati tko je zaražen. Potpuno dobrovoljno, nema praćenja

Daniel Kasap / POOL / HINA / CROPIX

Nacionalni stožer civilne zaštite u 14 sati održat će redovitu konferenciju za medije na kojoj će izvijestiti o najnovijim podacima o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj je ukupno 2213 osoba zaraženo koronavirusom, a oporavilo se 1834 osoba. Preminulih je 93.

“Evo, 79. je dan epidemije u Hrvatskoj. U proteklih 24 sata imamo novih šest bolesnika. Od jučer imamo tri preminula bolesnika: u Zagrebu, Koprivnici i Splitu. Na respiratoru je devet bolesnika”, potvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Otvaranje dječjih igraonica i noćnih klubova

“Mi smatramo da smo ih otvorili skupa s preporukama dječje vrtiće i škole. Ako je potrebno oko toga objašnjenje molimo vlasnike da nam se obrate. Što se tiče noćnih kluboa, doći će i to na dnevni red. Zasad ne znamo”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.



Let iz Frankfurta

“Radi se od let 2.5. iz Frankfurta na kojemu je bilo 74 osoba. Zatražena je lista putnika, svi su identificirani, policija je tijekom prelaska uzela njihove podatke, i četiri osobe su jučer navečer pronađene. Epidemiolog je njima odredio mjeru samoizolacije”, dodao je Capak.

O novinama

Iz Stožera su priopćili da je u ugostiteljskim objektima i frizerskim salonima dozvoljeno imati novine, ali se treba pridržavati mjera.

“Mi vjerujemo u higijenske navike naših građana”, kaže Capak.

O turizmu i dolasku turista

“Mi smo svi u kontaktu. Što se tiče Hrvatske, mi smo u kontaktu i s europskim institucijama i sa susjednim državama i onim državama iz kojih su i ranije dolazili turisti. Jedno je turistička sezona, a drugo je kad netko ima rezervaciju u hotel – mi ćemo ga pustiti. Mi smo pokazali uspješnost u nošenju s koronom. Turist može ući u Hrvatsku, pridržavajući se mjera, a turističku sezonu možemo dogovoriti sa susjednim zemljama”, pojasnio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Namjera ovog europskog dokumenta je da građani budu informirani i da sve bude jasno onima koji se bave turizmom kako bi se pokrenuo turizam i minimizirao rizik širenja bolesti”, dodao je.

“Oni koji prelaze granicu ne idu u samoizolaciju, ali dobiju upute kako se ponašati, a te su upute vrlo slične samoizolaciji. Ovo je zapravo pasivni zdravstveni nadzor”, nadovezao se Capak.

Aplikacija za praćenje?

“”Ne radi se o aplikacijama za praćenje, radi se o informatičkoj podršci CONTACT tracing – lovljenje kontakata, ovdje se radi o dragovoljnom pristanku ljudi. Ova aplikacija ima smisla samo ako svi imaju više manje isto rješenje, a baza za ovo rješenje je još u izradi,. To nije nikakva aplikacija za praćenje i geolociranje, to će biti uvjet na razini Europe da bude u vlasništvu Ministarstva zdravstva.

Nije riječ o aplikaciji za praćenje nego o dobrovoljno pristanku građana. Moći ćete skinuti tu aplikaciju ako želite. Ukoliko je netko tko ima tu aplikaciju postao covid pozitivan onda se ljude koji su bili u njegovoj blizini informira o tome. Nema tu osobnih podataka, niti jedna institucija to ne kontrolira. Dakle, potpuno dobrovoljno i potpuno zaštićeno i ne radi se ni o kakvom praćenju”, kazao je Božinović.

ŽUPANIJSKI STOŽERI JAVLJAJU Virus se probio u još jedan dom za starije; Na splitskom području troje novooboljelih

Komentari