Stožer je objavio plan distribucije i cijepljenja nacije

Ilustracija Foto: Profimedia

Hrvatska je naručila pet milijuna i 600 tisuća doza od raznih proizvođača za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300 tisuća doza za kraj 2021. No, još se ne zna kada će doći prve doze, kako navode iz Stožera koji je predstavio plan nabave i distribucije cjepiva, te plan cijepljenja nacije. 

Od AstraZenece naručeno je tri milijuna i 600 tisuća doza, no dogovorom s Europskom unijom dobit ćemo dva milijuna i 705 tisuća doza cjepiva. Od proizvođača Johnson&Johnson 900 tisuća doza, a od Pfizera i BionTecha milijun.

Milijuna doza zatraženo je i od Moderne, ali još nema potvrde te je Hrvatski zavod za javno zdravstvo naručio 300 tisuća doza CureVac cjepiva, koje će biti registrirano tek 2021., kako piše Nova TV. 

Registracija cjepiva Moderne i Pfizer-BioNTecha bit će krajem 2020., odnosno u prvom kvartalu 2021., i ako registracija bude uspješna, to će biti prva cjepiva koja ćemo dobiti. Pfizer je najavio da će u prvoj pošiljci Hrvatskoj isporučiti 125 tisuća doza.



Županijska zavodi za javno zdravstvo raspodijelit će cjepivo liječnicima obiteljske medicine i školske medicine, epidemiolozima i drugi liječnicima i zdravstvenim djelatnicima. Prvi će se cijepiti djelatnici u zdravstvu, korisnici i djelatnici domova za starije te odrasle osobe s invaliditetom kao rizične skupine.

Cjepivo će biti besplatno, a cijepljenje dobrovoljno.

Komentari