ŠTO TO IMA U LJUDIMA TUŽNO Bivši SDP-ov ministar ne zna čitati pa zbog Tuđmana napao Škoru

Cropix

Nakon što je Domovinski pokret na čelu s Miroslavom Škorom podržao istraživače i znanstvenike u ideji otkrivanja prave istine o Jasenovcu, predsjednik Demokrata Mirando Mrsić u odgovoru Škori poručuje da se nemamo kome opravdavati i da je antifašistički pokret pobijedio nad zlom.

“Pozivanje Miroslava Škore, Suverenista i ostalih tvrdih desničara da se sazna ‘prava istina’ pod krinkom da se trebamo opravdavati Vučiću i njegovoj ekipi je vrijeđanje zdravog razuma i povijesnih činjenica. Škoro se poziva na predsjednika Tuđmana kojem je prema njegovom navodu ‘nedostajalo hrabrosti’ da ispita pravu povijest oko Jasenovca. Tuđman je pripadao antifašističkom pokretu i znao je koliko je zlo napravljeno u Jasenovcu. Skrivajući se iza Tuđmana, Škoro namjerno izostavlja činjenicu da je Hrvatska nastala na antifašističkom pokretu i da su nam međunarodne granice početkom 90. potvrđene takve kakve su izborene u NOB-u”, piše u odgovoru Mrsića Škori.

No izgleda kako je i Mirando Mrsić počeo svojatati Tuđmana ili ne zna čitati ili je i on krenuo na sebe skretati pažnju jeftinim populizmom.

Naime osim što Domovinski pokret pozdravlja jednu kolonu u Jasenovcu, s nadom i željom da se u svim prigodama kada se komemorira žrtve totalitarnih režima formira uvijek jedna kolona hrvatskog zajedništva i pijeteta prema tim žrtvama u njihovom priopćenju piše: “Na današnji dan važno je podsjetiti kako se o Jasenovcu desetljećima nije smjelo istraživati, a prvi hrvatski predsjednik je zbog hrabrosti da preispituje tu temu završio u zatvoru. Stoga nam je dužnost, i tri četvrt stoljeća nakon sramotnog razdoblja, podsjećati na nj i boriti se za istinu, koju trebaju prije svega prihvatiti naši susjedi s one strane Save i Dunava.”.



Tuđman zbog istraživanja Jasenovca završio u zatvoru

Dakle nije Miroslav Škoro prozvao Franju Tuđmana zbog nedostatka hrabrosti kao što veli Mrsić, već u priopćenju kažu kako je prvi hrvatski predsjednik završio u zatvoru upravo zbog toga što je imao hrabrosti da preispituje srpske i komunističke izjave. Poznato je, naime, da je Tuđman nakon istraživanja beogradskih arhiva ustanovio da je za vrijeme NDH u Jasenovcu pobijeno čak 40 tisuća ljudi.

Ako to nije dosta možda bi trebali saborskog zastupnika Miranda Mrsića podsjetiti upravo na ono što je prvi predsjednik izjavio 1996. u Jasenovcu.

Rekavši kako polaže vijenac “svim žrtvama palim u Jasenovcu, žrtvama fašizma i NDH, ali i onima koje je pogubio komunistički režim”, istaknuo je kako “spomen-područje u Jasenovcu treba biti spomen-područje koje će podsjećati hrvatski narod u kakvu je položaju bio”. Pa dodao: “Kako smo riješili sve probleme, tako ćemo riješiti i problem Jasenovca, ne zato da sakrijemo žrtve ustaškog terora, nego da podsjetimo da je hrvatski narod stradavao pod različitim zastavama, ali i da je sada općom pomirbom došlo do hrvatske slobode i hrvatske države.” Potom je rekao da “Tito nikada nije posjetio Jasenovac jer je znao da ne može pobjeći od odgovornosti i zato što je od 1945. do 1948. godine na tome mjestu bio komunistički logor u kojem su također ubijani ljudi.”. 

Komentari