ŠTO DALJE? Nastavak karijere ili politička mirovina za Krstičevića?

N1

Dan nakon pogibije dvojice pilota u četvrtak Damir Krstičević podnio je ostaku – kako je sam rekao, zbog odgovornosti i vojničke časti. Premijer političku odgovornost ne vidi i dalje na njega računa u timu HDZ-a i to neposredno prije parlamentarnih izbora. Je li moralno nastaviti politički aganžman nakon ostavke ili je vrijeme za političku mirovinu?

Dvaput je nudio svoju ostavku na mjesto ministra obrane, dvaput je Andrej Plenković nije prihvatio. Tek treći put dogovor je pao – Damir Krstičević više neće obavljati tu dužnost. No, premijer jasno daje do znanja:

“Apsolutno da računam na njega. Damir Krstičević je član predsjedništva HDZ-a. On je i zamjenik predsjednika središnjeg odbora. On uzima jednu pauzu, osjetio sam da mu je to ljudski u ovom trenutku potrebno. To ne znači da je on zastao sa svojim političkim angažmanom niti sa svojim političkim budućim angažmanom.”

Prema neslužbenim informacijama, bivši ministar obrane na predstojećim parlamentarnim izborima trebao je biti nositelj HDZ-ove liste u desetoj izbornoj jedinici.



Kao što je bio i 2016. kada je osvojio 32 tisuće preferencijalnih glasova i bio drugi, odmah iza premijera. Zakonske prepreke da tako bude i na ovim izborima nema, ali pitanje je ima li u toj odluci legitimnosti.

Završetak istrage o zrakoplovnoj nesreći dat će odgovor na pitanje tko je kriv, a o moralnom činu ministra na odlasku moglo bi se govoriti tek ako Krstičević ne bude angažiran na izborima, smatra profesor s Pravnog fakulteta Vedran Đulabić.

“U demokratskom društvu kad se podnese ostavka, onda u pravilu takvi ljudi nestaju iz političkog života i nemaju funkcije. Nije cilj da vi podnesete ostavku u jednom resoru pa se preselite i postanete ministar u drugom resoru ili postanete nositelj liste.”

Do kraja mandata Vlade, resorno ministarstvo će voditi jedan od dvojice državnih tajnika, no iz HDZ-a poručuju kako je zasad prerano prognozirati hoće li Krstičević ponovno biti ministar, ako njegova stranka još jednom pobijedi, piše N1.

Komentari