ŠTO ČEKA ZAPADNI BALKAN U 2021? Cvrtila: Srbija se značajno naoružava, Crnogorci koji su za očuvanje samostalne države neće to mirno gledati

Željko Cvrtila Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Ova godina je bila izrazito turbulentna za cijeli svijet, pa tako i za područje zapadnog Balkana. Osim suočavanja sa koronakrizom, potresima koji su pogodili Hrvatsku, ali su se osjetili i šire, na jugoistoku Europe bilo je raznih tenzija i političkih prijepora.

Možemo li očekivati njihov nastavak u 2021. godini ili dolaze stabilnija vremena, razgovarali smo sa stručnjakom za sigurnost Željkom Cvrtilom. 

“Ako izuzmemo koronu i sad ove potrese, u principu je Hrvatska sigurna zemlja. Mislim da ćemo sa koronom izaći na kraj sa cjepivom, da će turistička sezona biti barem duplo bolja nego što je bila ove godine. Što se tiče terorističkog napada, kod nas je bio napad na Vladu koji je očito bio pojedinačan i neorganiziran, to je nešto što je narušilo opću sliku sigurnosti”, smatra Cvrtila.

Što se tiče okolnih država i zemalja, Cvrtila navodi da imamo imigracijsku krizu koja sigurno neće prestati nego će migranti i dalje dolaziti i prolaziti.



“Ukoliko ćemo i dalje imati dogovor sa Turskom, neće biti većih migracijskih valova kakvih smo imali 2015., a sa povremenim ulascima se možemo nositi kao država. Nije to nešto što se ne može sprječavati, samo je stvar stava. Tu nije jasan stav. Pola mjeseca je tvrda granica pa je onda mjesec dana mekana. Sve ovisi kako signali dolaze iz EU i tko je u Hrvatskoj na vlasti”, rekao je sigurnosni stručnjak.

Bit će velikih problema i nereda

Cvrtila smatra da je teško očekivati sukobe, ali da ako će doći do većih problema i nereda, to će svakako biti u Crnoj Gori.

“Tamo je došlo do promjene vlasti i tu postoji jedan veliki rascjep u društvu; jedni koji su uz Milu Đukanovića i uz samostalnost Crne Gore i drugih koji su protiv Đukanovića i koji nisu za samostalnost Crne Gore, nego za ponovnu uspostavu neke zajednice sa Srbijom. Srbija se značajno naoružava, prije mjesec dana su osnovali nova dva korpusa; Drinski i Niški. U tom kontekstu treba reći da povijest pokazuje da kad se neko ubrzano naoružava da je u nekom periodu i upotrijebio oružje. Trusno je to područje”, tvrdi Cvrtila i dodaje da imamo i destabilizirajući faktor Republike Srpske unutar BiH.

“Radi se zapravo kao i u Crnoj Gori da se rascjepi Bosna, odnosno da se Republika Srpska pripoji Srbiji. Međutim isto je za očekivati da će se ipak osjetiti angažman novoizabranog predsjednika SAD-a Joe Bidena i njemačke kancelarke Angele Merkel u BiH pa se rascjep neće dogoditi. Međutim ova situacija u Crnoj Gori bi mogla biti sasvim drugačija jer novoformirana vlast radi na tome da ostane u Europi i NATO-u, ali istovremeno rade u interesu Srbije, a to je destruiranje Crne Gore kao samostalne države. Naravno da Crnogorci koji su za očuvanje Crne gore neće to mirno gledati. Mogli bi izbit problemi, nemiri, a možda i nasilni prosvjedi, itd.”, zaključuje Cvrtila.

Komentari